Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '13

 
Kategori
Sağlık
 

Şifa olsun

Şifa olsun
 

Şifalı bitkilerin, genelde hep faydasından, yararından bahsedilir.

Bitki çayları üzerinde, zararları yan etkileri yazmaz.

Evet,” ŞİFALILAR”; Hem bize hem üretene hem de Satıcısı ve reklamını yapana fayda Sağlar. Bunun içindir ki özellikleri, uzun uzun anlatılır. Alınsın, bol bol tüketilsin. Bize sağlıksa, malum diğer kesimlerin faydası da cebedir.

Peki, gerçekten bunları kullanınca, hepimiz sağlıklı mı oluyoruz. İçtiğimiz, yediğimiz, şifalı diye inandığımız bitkiler, bize iyi mi geliyor. Yoksa birilerinin cebi dolarken, biz sağlığımızdan ve paramızdan mı oluyoruz.

İşte bu düşünceyle, şimdi sizlere bitkilerin o çok bilinen faydalarından değil, ZARARLARINDAN, bahsetmek istiyorum.

Sağlıklı diye bol bol tükettiğimiz bazı bitkiler, bakın nelere sebep olabilmektedir.

ADAÇAYI: fazla miktar içilirse ağızda kuruluk yapar, kabız yapıcıdır. Karaciğer iltihabı olanlar kullanmamalıdır. Anne sütünü azaltır, hamilelere zararlıdır. Yüksek tansiyon olanların günde 1 bardaktan fazla içmeleri sakıncalıdır.

KAKAO: Böbrek taşı, damar sertliği olanlar, karaciğer hastalığı olanlar kullanamaz.

KARABİBER: Bağırsak iltihabı, egzama, üremi, yüksek tansiyon, damar sertliği ve romatizmalılara zararlıdır.

NANE: Gastritler ve ülserli hastalar nane yememelidir. Fazlası bulantı yapar.

Beş yaşından küçük çocuklara nane çayı içirilmemelidir. 12 yaşından küçük çocuklara nane yağı, kullandırılmamalıdır. Gebelik süresince nane yağı kullanılmaz.

MAYDONOZ: 5 yaşından küçük çocuklara, tedavi amaçlı maydanoz suyu içirilmemelidir.

PATLICAN: Mide, bağırsak, karaciğer ve şeker hastaları kullanmamalıdır.

SALEP: Bağırsak kanaması, kalın bağırsak iltihabı ve hazım sistemi rahatsızlığı olanlar kullanamaz.

TARÇIN: Yüksek tansiyonlular dikkatli kullanmalıdır.

YEŞİL ÇAY: Bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir ve bu ilaçların etkisini istenmeyen boyutlarda artırabilir veya azaltabilir. Kafeine bağlı Kan basıncı(tansiyon) yükselebilir. Çarpıntıya, kalp atışlarında düzensizliğe yol açabilir.

Bunların dışında; avakada, çörek otu, dereotu, karahindiba, kimyon, nar suyu, Hamileler için sakıncalıdır.

Yalnız bunlarla kalınsa iyi,” vitaminlere ne demeli”

Yine bol bol tüketilmesi savunulan vitaminlerin zararları, daha da kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Son dönemlerde yapılan bilimsel çalışmalar, yüksek dozda kullanılan E ve C vitaminlerin, Akciğer kanserinin oluşumunu, artırdığını göstermiştir (hiç sigara içmeyenlerde görülmesini, garipseriz).  

Bir başka çalışmada ise, yüksek dozda A, C, E vitaminlerinin, var olan tümürlere, olumsuz etkide bulundu ileri sürülmüştür.

Bu açıdan, “bilinçli tüketiciler olarak”, bitkilerin genel faydasına değil, bize yarayıp yaramayacağına bakalım. Zararı ve yararı ile tıpkı ilaç gibi düşünüp, hem sağlığımızı hem paramızı koruyalım.

Önce zarara, sonra faydaya bakalım.

 

Canan

 

Kaynak: yazar, paradies bitkilerin yan etkileri 

 
Toplam blog
: 159
: 380
Kayıt tarihi
: 27.09.12
 
 

İktisat mezunuyum. Her alanda neden? niçin? ve nasıla odaklanarak, araştırmayı severim. Yazmak içim..