- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Şifalı meyvelerin sağlığımıza katkıları…
Bilinçli bir insan olarak yediğimiz meyvelerin neye iyi geldiğini bilmemiz gerektiğine inanarak, aşağıdaki meyvelerin neye geldiğini araştırıp, sizlerle paylaşmak istedim.
İncir: Bağırsakları çalıştırır, enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır.
Elma: Böbreklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
Kayısı: Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır. Kabızlığı önlemede üstüne yoktur.
Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir. Kabuğunu ağrıyan bölgeye sürdüğümüzde faydasını mutlaka görürüz ve o bölgenin ağrısı kesilir.
Vişne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir. Düzenli tüketildiğinde eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir.
Greyfurt: Sindirimi uyarır. Diş etlerinin kanamasını azaltır, soğuk algınlığına iyi gelir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürür. Şekeri dengeleme gibi bir özelliği de vardır.
Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım eder. C vitamini açısından çok zengindir.
Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırır. Mevsiminde ve düzenli olarak tüketildiğinde cildi düzeltici etkisi vardır. Son dönemde mandalina yağıda piyasaya çıktı. Onunda faydaları saymakla bitmiyor.
Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. Kan yapıcı özelliği de vardır.
Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca tavsiye edilmiştir. Cennetten gelen meyve olarak dinimizde de yeri vardır.
Karpuz: Kabuğundaki çinko iktidarsızlığa iyi gelir. Böbreği temizler. Yaz aylarının en güzel meyvelerinden birisidir.
Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür. Zamanımızın ön önemli meyvelerinden birisidir.
Armut: Kalp - damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır. Yıl oniki ay bulunabilen bir mevyvedir.
Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün boyunca ağza iki çilek atılması önerilir. Faydaları saymakla bitmez.
Sivribiber: Şişkinliği azaltmada faydalıdır. Saçlara, tırnaklara ve cilde çok iyi gelir. Acısı zayıflamaya katkı yapar.
Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır. Lifleri sayesinde kabızlığı önler ve tok tutar.
Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sağlıklı bir cilt verir, erkeğin cinsel gücünü artırır.
Havuç: Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.
Salatalık: Kasları gençleştirir. Deri hücrelerine elastikiyet verir. Çayı zayıflamaya katkı yapar.
Sarımsak: Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Bazı mide kanserlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Limonla karıştırılıp kullanıldığında adeta bir sağlık deposudur.
Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır. Demir bakımından çok zengindir. Bildiğiniz gibi Temel Reis’in temel gıda maddesi(!)dir.