Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sıfatıyla hitap etmek onlara karşı davranışımızı etkiliyor; insanlara ismiyle hitap etsek

Sıfatıyla hitap etmek onlara karşı davranışımızı etkiliyor; insanlara ismiyle hitap etsek
 

BU KÖPEĞE DE PEKALA EFENDİM DİYEBİLİRİZ. BAZI EFENDİM DEDİKLERİMİZDEN DAHA ASİL GÖRÜNÜŞLÜ.


İmam efendi deyince şöyle bir toparlanmak zorunda kalıyorum; ne de olsa karşımda hâşâ Allah’ın temsilcisi. İmam deyince bir insana göstermem gereken davranış değişiyor. Artı bu kişiler hak ettiklerinden daha fazla itibar görüyorlar.

Kişinin kişiye iletişimde öyle ekstradan saygı göstermesi gerekmez. Adımı doğru söylesin, ağzını burnunu eğip bükmesin tamam. “Müdür bey…” Haydaa al başına bela. Yanına girerken kapısını çal, düğmeni ilikle, efendimli, siz’li sız’lı konuş… Ooooo oh! İşimiz var bizim!

Kim olursa olsun kardeşim, büyük-küçük, kral-dilenci, anne-baba adıyla hitap et, bilmiyorsan beyefendi, hanımefendi; o kadar! Nedir bu ya! Ne diyeceğim, nasıl konuşacağım diye kendimi hazırlayacağım!

Bir insana ismiyle hitap etmek saygısızlık mı, değil; o halde… Anne babaya kardeşe de ismiyle hitap et. Kaldır bizi köleleştiren ucubeleri! Müdürün müdür olduğu belli zaten, sen daha niye müdür bey diyorsun! Kazık kadar adam sokak ortasında utanmadan bağırıyorsun “Annnneee anneciğimmmm!”  Sanki bebeksin, altını bezleyelim bari! Mehpare hanım de gitsin. Belki o da sıkılmıştır annelikten.

Herkesin bu sıfatlar dışında bir hayatı var. Dokuz çocuklu kadın toplantıda, çocukları “Anne, anne, anne…”  Yavrulamış kedi gibi hisseder kendini. Anne de baba da anne baba olmaktan memnundur ama her yerde yüzlerine vurulsun istemezler.

Teyzoş! Ay ne kadar hoşuma gitti bu söz! Ben sosyetenin hanımefendisiyim, böyle taşralı ağızları kullanma bana, Allah Allah! Hala gıııı! Ablacığım! “Tarkan benim amcam” Gitti adamın kırk yıllık karizması. Tarkan’ı dinleyen 200 bin kişi “Aaa bu bunun amcasıymış!”

Bunları kullanmanın gerekçesi ne ya, ben de onu anlamıyorum! Bizim bu sıfatlara mı ihtiyacımız var, gururumuzu mu okşuyor? Yoksa bunların amcamız, dayımız olduğunu bilmiyor muyuz? Nüfus suretinde yazıyor! Bunlarla saygı maygı olmaz; bence cehalet. Her şeyin bir adı var, herkesin de; kurbağaya kurbağa amca diyor musun? Öyle büyükmüş küçükmüş onlar da hikâye, söyle adını gitsin. Hitapla saygı hitapla sahiplenmek olmaz. Annen olan kadını o kadar çok seviyorsan sarılırsın boynuna insanlar anlar zaten. Öyle kedi gibi “Anneeee anneee!”

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..