Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sigara mı alacaksınız? Kartınızı gösterin lütfen.

Sigara mı alacaksınız? Kartınızı gösterin lütfen.
 

SIGARA ALMAK İÇİN KART


Japonya aklınıza gelecek her şeyi alabileceğiniz VENDİNG MACHİNE cenneti. Hani para gözüne para atılınca sigaranızı, içkinizi, porno derginizi, kondomu ve hatta taze çiçek buketini alabileceğiniz makınalarla dolu. Daha neler neler...

Bazan işlek yollarda bazan sokak aralarında her yaştan grubun konrol olmaksızın istediği alabileceği makinalar... Geleneklere göre gençlerin yirmi yaşından önce içki ve sigara içmeleri yasak. Ama dinleyen kim ?

Buraya ilk geldiğimde sokakta sigara içen bayan sayısı parmakla sayılacak kadar azdı. Simdilerde çok sayıda genç ve yaşlı bayanı sokakta elinde sigara ile görmek olanaklı. Erkekler zaten fosur fosur ellerinden düşürmüyorlar. Tren istasyonlarında belli bir alanda sigara içilmesine izin veriliyor. Numaralı bilet alıp seyahat edilen trenlerde ancak bır bölüm sigara içenler ayrılmış durumda.

Bugun markete gıttiğimde elinde bir kağıtla yaklaşan hanım, sigara kullanıp kullanmadığımı sordu ve kullanıyorsam kredi kartına benzeyen bır kart gösterdi ve onun için başvurmamı önerdi. Aslında gerekli olduğunu söyledi. Sigara alırken özellikle makineden sigara alırken kullanma gereğinden söz etti. Kullanmadığım halde sizlere göstermek için bir başvuru formu aldım. Üstünde kartın örneği basılı idi.

Yerinde alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum. Umarım aynı uygulamayı içki için de geliştirirler. Ve uygulama ile ilgili yasal düzenlemeleri de caydırıcı biçimde oluşturlar. Her sigara paketinin üstünde SAĞLIGA ZARARLI diye yazıp hala satmalarına hiç aklım ermemiştir. Sigara kullandığım beş altı yılla ilgili pişmanlık duyuyorum hala.

İçki içinde benzer düzenlemelerin yapılması gerektiği düşüncesinde olduğumdan söz etmistim yukarıda. İçki de insan ilişkilerinde olumsuz etki yaratabilecek bir içecek. Alışkanlık haline gelince aileleri bile parçalıyor. Rahmetlik annem kendi ana babasının içki yüzünden ayrıldıklarını anlatırdı hep.

ABD bu konuda titiz gibi görünüyor. Eşimle yaşadığımız deneyimimizi anlatmadan geçemeyeceğim. Mıchagan gölü civarında küçük bir sahil kasabasında idik. Bira almak istedi. Bir dükkan bulduk. O sırada yanımıza iki genç yaklaştı ve onlar içinde bira almamızı istediler. Aldık. Ama ne cesaretti. Eğer polis ya da satıcı gençlere (MINOR dıye adlandırdıkları gençlere) içki aldığmızın bilselerdi, soluğu karakolda alırdık mutlaka. Şimdi uygulamalar nasıl bilmiyorum ama aynı titizliği SİLAH kontrolünde gösterseler daha da iyi olacak diye düşüyorum.

Sağliğımızı ve yakınlarımızla ilişkilerimizi etkileyecek alışkanlıklardan uzak kalınması dileğiyle. Sizlere iyi akşamlar. Ben burada gece yarısı 2:30 u ettim. Uyumam gerek...

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..