Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Sigara yasağı ve düşündükleri..!

Sigara yasağı ve düşündükleri..!
 

"Bir yasak ne düşündürebilir ki, sonuçta bir kural vardır; insanlar doğru konulmuş bir yasağa elbet uyar...!" Böyle düşünüyorsanız siz de benim gibi yanılmışlar kervanındasınız demektir. C.tesi günü yolumuz Bakırköy sahildeki Galleria' ya düştü. Galleria Istanbul' un AVM olarak ilk göz ağrılarından biridir. Eski şalalı günlerinden uzak olsa da hala insanların oldukça çok tercih ettiği mekanlardan biridir.

Galleria' nın en alt katındaki dinlenme alanında misafirler zevklerine uygun yiyecekleri yerken dinlenme imkanını bulabilir ve hatta ortadaki buz pistinde kayan veya kaymaya çalışan kişileri :) izleyerek hoş vakit geçirebilirler. Biz de 3 kişilik çekirdek ailemizle bu dinlenme alanının "SİGARA İÇİLMEYEN" kısmında rahatlamak ve birşeyler yudumlamak için yerimizi aldık. Ancak kısa bir süre sonra eşim hemen yanıbaşımızdada sigara içen bir beyefendiyi gördü. Önce bakışlarımızla durumu anlatmaya çalıştıksak da en sonunda kişiyi uyarmak zorunda kaldık. Eşimin yukarıda gösterdiği talebaya bakan beyefendi sigarasını söndürdü. En azından uyarıyı dikkate alan bir kişiye rastlamıştık.

Ben etrafıma bir gözatınca az önceki adama haksızlık ettiğimizi anladık. Çünkü sigara içilmeyen alandaki kişilerin zaten yaklaşık %10' u sigara içiyordu. Oysa etrafta bırakın yetişkinleri onlarca çocuk vardı. Gözüme bir aile ilişti. Hem anne hem de baba derin derin nefeslerle sigaraları bitirirken iki çocukları hemen yanıbaşlarında duruyordu. Kimbilir sorsanız bu çift evlatları için canlarını bile vereceklerini (?) söylerler ama pratikte bırakın canlarını vermeyi onların yanında sigara içmekten dahi geri kalamamaktaydılar. Kendi çocuğuna karşı bu kadar duyarsız kişilerden yaşadığı topluma karşı duyarlı olması beklemek herhalde çok anlamsız olacaktı. Herkesin açıklamsı çok basitti:

"Boşver, bak herkes içiyor, sen de iç.."

Bu açıklamayı duyunca aklıma bir koyunun ardından ucurumdan atlayan 400 koyun geldi. Galiba bizi iyi anlatıyor.

Toplumdan ümidimi kesince sistemi bir sorgulayayım dedim. Üşenmeyip AVM' nin idarecilerine ulaştım. İlgili kişilerden duyduklarım bize olan inancımı iyice törpüledi. İlgililer benden bile dertliydi. Duyduklarımı aynen aktarıyorum. İşte acı gerçekler:

Acı Gerçek 1: Biz müşterileri uyarıyoruz. Bizim yanımızda söndürüyorlar, biz gidince hemen arkadan tekrar yakıyorlar:((

Acı Gerçek 2: Bazen bazı mevkiili kişilere denk geliyoruz, uyaran çocuklar işlerinden oluyor:((

Acı Gerçek 3: Dikkat ettiyseniz ara ara "Sigara içilen alanlar dışında sigara içilmemesi rica olunur..!" anonsu yapılıyor. Bazı müşteriler biz uyarınca:

**Anonsta yasak demiyor, sadece rica ediliyor. ** deyip içmeye devam ediyor:((

Acı Gerçek 4: AVM idaresi "Müşteri velinimetimdir" deyip işin üzerine pek gidemiyor. Sadece rica etmekle yetiniyor.


Yetkili kişiyi dinledikçe içim iyice daralıyor. Bir zamanların birbirine o kadar duyarlı toplumundan şimdikinin bu duyarsız, bencil toplumuna. Bizi her kim bu hale getirdiyse işini iyi yapmış, hakkını vermek gerek. Bir sigara yasağından ne olur demeyin, bakın altından ne acı gerçekler çıktı.

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..