Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

Sigara yasağında ilk yumuşama…

Sigara yasağında ilk yumuşama…
 

Sigara ilk yasak edildiği günlerde birkaç yazı yazmış ve bu işin bilinçsiz ve yanlış yapıldığını söylediğimde epeyi menfi yorum almıştım. Hatta bir ara kendi kendime “yoksa millet haklı, sen mi yanlış düşünüyorsun” diye sormuştum. Hatta fikrimde israr ediyor olabilmek için yeniden kapsamlı bir inceleme yapmıştım.

Bu günde aynı şeyleri söylüyorum. Sigara ve içki sağlık için zararlı şeyler. Ancak bunların tüketimine yasak getirmeye kalktığınızda yanlışın daha büyüğünü yaparsınız. Okumuşluk seviyesini, yaşam standardını yukarı çekebilirseniz içki ve sigara tüketimi kendiliğinden azalır. Bu bir kültür ürünü olmalıdır, yasak ürünü değil.

Günümüzde ötenazinin bile hak olup olmadığının tartışıldığı bir ortamda, yasal üretimi olan maddelerin tüketimine yasak getirmek ilk olarak demokrasi denen şeyden bihaber olmaktır. Veya demokrasiyi bu günkü iktidar gibi, tramvay sanmaktır. Şunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Demokrasi çoğunluğun isteğine göre hakları korumak ve tesis etmek değildir. Tam tersi azınlığın haklarını korumak, onları çoğunluğun baskı altına almasını önlemektir.

İçki ve sigara sağlığa zararlı, yasak oluversin diye bir defacık da olsa demokrasiden taviz verirseniz, yarın elinizi verdiğiniz yerden kolunuzu geri alamazsınız. Bu itibarla, konu ne olursa olsun asla demokrasiden taviz verilmemelidir. Tabii ki, sigara içenlerin içmeyenlere zarar vermemesi adına alınabilecek önlemlerde alınmalıdır.

Bu gün gazetelerde görüyoruz ki sigara ’Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü sağlık birimlerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası veya uluslararası yolcu taşıyan deniz araçlarının güvertelerinde ve otellerin belli odalarında’ içilebilecekmiş. Yine eksik. Asıl bu serbestlik insanların eğlence maksadı ile gittikleri kıraathane türü yerlere tanınmalıdır. İktidarın, ikide bir fahiş zamlar yaparak halkı soyduğu bir araç olmaktan çıkarılmalıdır. Ama hiç şüphe olmasın, seçimler yaklaştıkça düşen oyları tekrar almak için temelli bile serbest bırakabilirler. Zira amaç hiçbir zaman doğrudan insan sağlığı olmamıştır. O işin göstermelik tarafıdır. Vitrinidir.

Hatırlarsanız içki yasağı AKP li belediyelerin hâkim olduğu yerlerde başladı. Neymiş efendim “halk öyle istiyormuş”. Lokantada iki kadeh içki içmek isteyenin demokratik hakkı ne olacak. Tabii umurlarında değil. İşin özü şu: Bunların meşrebinde içki sigara yok ya, cebren diğerlerine de yasaklayacak ve kendi alt yapılarına selam gönderecek, adına da sağlığı koruma diyecek. Sevsinler.

Şimdilerde yeni bir tartışma başlattılar. Okullarda referandum yapıp soracaklarmış öğrencilere. “Okula herkes istediği kıyafetle gelsin mi” diye. Ne kadar demokratik bir öneri değimli? Harika, kutlamak lazım. Bazı demokrasi havarileri bilerek, bazı gerçekten saf yazarlarda bilmeden kalemleri kuşanmış yazıyorlar, övüyorlar. Aslında amacın türbanı dolaylı yoldan serbest bırakmak olduğu ortada. Daha evvel türbanı serbest bırakmak için yaptıkları girişim az daha partilerini kapattırıyordu. Seçimlerde yaklaşıyor, seçmene bir selam yollamak hiç de fena olmayacak doğrusu.

Bu boş adam işi hareketler karın doyursa, işsizliğe çare olsa iyi de olmuyor işte.

18/04/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..