Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Sigara zamlarına hayır!

Sigara zamlarına hayır!
 

Ne kadar tepkisiz bir toplum olduk anlayamıyorum. Halk ile dalga geçilir gibi 3 kuruşuluk maaş zamlarını, abartlı yüksek zamlar takip ediyor. Halk olarak ise sadece sızlanıyor ve boyun eğiyoruz. Peki nereye kadar?

Özellikle yandaş medya haberlerinde, "emekliye müjde" başlıkları altında maaş zamları duyuruldu. Başbakan R.Tayyip Erdoğan, büyük bir onurla, emekliye %20'den başlayan zam yaptıklarını açıkladı. Ama bu açıklama, aldatmacadan başka bir şey değildi. %20 zam, sadece 240 TL maaş alan tarım sigortası emeklisine yapılmıştı. Çünkü tüm emekliye standart 60 TL maaş artışı gerçekleşmişti. Yani işin aslı, normal emekliye yapılan zam, %4 civarlarındaydı. Sn.Başbakanımız, neden her emekliye 60 TL zam yaptık demedi de, %20 diyerek olayı abarttı?

Bu zam haberinin üzerinden çok geçmeden, benzin, doğalgaz, lpg ve sigara başta olmak üzere, her ürüne çok yüksek düzeylerde zamlar yapıldı. Özellikle sigaraya yapılan zam, abartı düzeyini de geçti. Sn.Başbakanımız, kendisi sigara içmediği için, hiç kimsenin de içmesini istemiyor. Tamam, sigara sağlığa zararlı. Dumansız hava sahası kampanyasına da katılıyorum ama, benim kendi sağlığım, beni ilgilendirir. Sigara içme özgürlüğümün baskı ile kısıtlanması, diktatörlüktür. Aslında sigara ile asıl hedef alköllü içkilerdir. Hükümet direk olarak sigara ve alkolü yasaklayamayınca, fiyat artışları ile bu özgürlüğümüzün önüne geçme fiilindedir. Başbakanımız, "Avrupa ve ABD'de sigara fiyatları 4-5 dolar. Yani 7-8 TL. Türkiye'de ise çok ucuz ve bu yüzden sigara çok içiliyor. Biz bunu denkleyeceğiz." demişti. Peki Sn.Başbakanımız neden Avrupa ve ABD'de bir kişinin 4.000-5.000 dolar aylık maaş aldığını söylemiyor? Bizde insanlar 400 dolar maaş ile geçiniyor. Aynı emekli zammındaki aldatmaca gibi bir şeydir bu.

Gerçi milli gelir kişi başı 10.000 dolar olarak açıklanınca, sanırım bu gerçek sanılıyor. Peki Sn.Başbakanım sorarım size; ayda 550.TL maaş alan bir asgari ücretlinin, senelik geliri nasıl 10.000 dolar olur. Ben söyleyeyim size; gelir pastasının %5'i, toplumun %80'nini oluşturan çalışana, geri kalanı ise yandaşlara, sermaye sahiplerine ve tefecilere giderse olur...

Açıklanan sigara zammına Philip Morris grubu kendi kar marjından feragat ederek katılmadı. Tüm Türkiye'nin gözleri önünde Maliye Bakanlığı, vergi cezası tehtidi ile Philip Morris grubuna zorla zam yaptırdı. Hani iktidar muhafazakar liberaldi? Hani serbest piyasa ekonomisi vardı? Adam isterse zamsız da satar, kime ne? Ama hayır. Liberallik işimize geldiğinde...

Bir de insanların direk görmediği zamlar var. Örneğin motorlu taşıtlar vergisi. Kendime ait 2005 model bir aracım var. Araç yaşlandıkça normalde verginin düşmesi gerekiyor. Geçtiğimiz sene 420.TL MTV ödemişim. Bu sene bu rakamın düşmesini beklerken 486.TL'ye çıktığını gördüm. Önümüzdeki ay emlak vergilerini de göreceğiz.

Tüm bu zamlar karşısında, halkımızın tepkisiz duruşu aslı beni rahatsız etmekte. Önce bir kaç sızlanış, ardından boyun eğme süreci. Halk böyle olursa zamlarında devamı gelir. Peki nereye kadar? İşsizlik, zamlar, ekonomik sıkıntılar ile mücadele eden halk, hala bir türban davasıyla iktidara destek verirse bunun sonu yoktur.

Ben bir sigara içen olarak, sigaraya yapılan zamları protesto ediyor, derhal geri alınmasını talep ediyor ve "sigara zamlarına hayır" kampanyası başlatıyorum. Ya siz?

 
Toplam blog
: 109
: 1269
Kayıt tarihi
: 07.07.06
 
 

Yorum yapmaktan ve metin yazmaktan zevk alıyorum. Her insanın yorum yapması kişisel görüşlerini beli..