Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '17

 
Kategori
Dünya
 

Sigaranın dünya ekonomisine maliyeti nedir?

Sigaranın dünya ekonomisine maliyeti nedir?
 

Son dönemde sigaranın zararları iyice gündeme oturmuşken, sigaranın zararları ile ilgili maliyet hiç hesaplanmamıştı.

Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımının dünya ekonomisine bir yıllık maliyetinin bir trilyon dolar olduğu açıklandı.

Bu maliyetin tütün kullanımına bağlı ölümler, tedavi maliyetleri ve üretimde meydana gelen kayıpları kapsadığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü WHO’nın ABD Ulusal Kanser Enstitüsü işbirliği ile yaptığı araştırma sonuçlarına göre 2030 yılında tütün kullanımının neden olduğu ölümler bugüne göre yılda 2 milyon kişi daha fazla olacakmış.

Bugün için yılda altı milyon olan ölüm sayısının 2030 yılına kadar 2 milyon kişi artarak sekiz milyon kişiye ulaşması bekleniyor.

Raporda sigara ve tütün kullanımının dünya ekonomisine maliyetinin artmaya devam etmesine karşın dünya devletlerinin buna karşı gerekli çabayı sarf etmedikleri belirtiliyor.

WHO’ya göre bir trilyon gibi dev bir rakama ulaşan maliyetler karşısında dünya ülkelerinin önleyici önlemler için yaptığı harcamaların toplamının 2013 ve 2014 yıllarında sadece bir milyar dolar tutarında gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Gördüğünüz gibi sigara fazla zevk verici bir madde olmamasına karşı, yarattığı alışkanlık, dünyanın tahmininden daha fazla. Bu nedenle maliyet her geçen gün artıyor.

Bu maliyetlerle dünyada neler yapılabilir?

Bu soruya bir cevap verilebilirse, o zaman dünya daha yaşanılabilir hale gelir diye düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..