Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

Sigaraya sağlık vergisi zammı

Sigaraya sağlık vergisi zammı
 


Zam yapmakta sınır tanımayan, hatta zama bile zam yapan hükümetimiz sigaraya daha nasıl vergi yüklerim sorusunun cevabını sonunda buldu. "Sağlık Vergisi" Ne güzel değil mi, halkın sağlığını düşünerek sağlığına zararlı erdemsiz malların tüketimini azaltmak için sağlık vergisi ile sigara fiyatı altın fiyatına çıkarılıyor. Hemde okullarda çocuklara bedava süt dağıttıkları birgün bu kadar sağlıklı bir vergi koyulacağı açıklandı. Keşke süte de sağlık vergisi koysalardı. Bugün dağıtılan sütler de en az sigara kadar zararlıymış. Süt içen çocuklar zehirlendi!!!

Sigara ile mücadele onun fiyatını yükselterek gerçekleşmiyor malesef. Sigara tüketimi şu rakamdan bu rakama kadar düştü açıklamaları gerçeği yansıtmıyor. Son zamlardan sonra tezgahaltında satılan kaçak sigaralar, artık tezgah üstüne çıktı. Bir çok tiryaki kaçak sigaraya yöneldi. Nasıl yönelmesin ki. Benim kullandığım sigara 6,50 TL iken kaçak sigara 3,00 TL. İzmirde Karşıyakanın göbeğinde evimin sokağında kaçak sigara satılan dükkan açıldı. Potansiyeli, müşteri talebini siz düşünün. Bu dükkana hiç bir müdahale de olmadı. Sigara tüketimi kaçak sigaralar yüzünden azalmış görünüyor. Özellikle doğu ve güneydoğuda bandrollü sigara bulamazsınız. Acı gerçek ise sigarayı bırakan bir kişiye karşılık, en az üç genç sigara kullanmaya başlıyor.

Hükümet sigara ile savaşacaksa bunu fiyatını yükselterek yapmamalı. Tiryakileri kaçak sigaraya yani daha sağlıksız ürüne yöneltiyor. Bu vergide hükümetin amacı sağlık değil, vergi geliridir. Sigara tüketimi bilmem kaç milyon paket azaldı açıklamasının arkasına bu azalmaya rağmen sigaradan elde edilen kamu gelirlerinde ne kadar artış olduğu da eklensin.

Hükümet sigara ile savaşacaksa önce gençleri hedef kitle olarak belirleyip gençlerin sigarayla tanışmalarını engellemesi gerekiyor. Sigara ile savaşın başarılı olabilmesi için gençlerin sosyelleştirilmesi gerekiyor.

 
Toplam blog
: 161
: 1259
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

İzmir Karşıyaka'da yaşıyor Maliye mezunu http://www.karsiyakahaber.com/ yazarı   ..