Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '16

 
Kategori
Güncel
 

Sigarayı Bırakma Günü 31 Mayıs

Sigarayı Bırakma Günü 31 Mayıs
 

Sigarayı bırakın gözlerinizin ışığı sönmesin


Dünya sigara içmeme günü 31 Mayıs 

Dünya Tütüne Hayır Günü

Dünya Sigarasız Günü

Dünya Tütünsüz Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli gündür. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir.

Günümüzde her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.

YUKARIDA YAZANLAR SİZE BİR ŞEY DÜŞÜNDÜRÜYOR MU?

Sigara insanlığa atılan en büyük kazıklardan bir tanesidir. “Kazık” kelimesini kullanmak zorundaydım, çünkü başka net bir izahı yok sigaranın ne kadar kötülüklerle dolu olduğunu anlatmak için.

Sigara neden içilir ki? Neden içersiniz? Diye sorduğum anda savunmalarınız hazırdır. Sen hiç içmediysen nereden bileceksin sigara içmenin zevkini diyorsunuzdur. Sizler “Hele yemekten sonra, kahvenin yanında, çayla beraber, üzüntüde, sevinçte, seksten sonra her an arzuluyoruz” diyorsunuz. Mis gibi hava doğaya karşı yağan yağmurun altında içmenin keyfi başkadır dimi?

Sigara olmadan kahveyi, çayı içemez misiniz, sigarasız doğanın keyfini süremez misiniz.

Evet doğa; orman, dere, ağaç, kuş, yeşillik, göl..

Doğada yapacağınız bir yürüyüş içine çekeceğiniz temiz hava iç huzurunuzu moralinizi besleyecek sizi rahatlatacaktır. Doğayla iç içe geçirilen zamanlar kendinizle barışık, doğal dengeniz üst seviyede olacaktır, Doğada insanlar her daim daha mutlu daha sağlıklı daha huzurlu olduğu daha dinç olmuyor mu? Doğada kısa bir mola bile olsa insanın kendisine olan saygısını arttırıyor. Günün herhangi bir diliminde doğanın verdiği enerji ile eşinize, çocuklarınıza, arkadaşlarınıza, çevrenize enerji saçıyor olmanız fena mı olur. Mutlu, mesut ve bahtiyar olursunuz.

Sabah kalkar kalkmaz uykulu gözlerle el yordamı ile zehiri arayıp bulan içenler, ilk sigara için acele kahvaltı yapıp sigara içenler ve her türlü bir bahane ile bu illeti içenler, Biz sigara içmeyen insanlara zarar veriyorsunuz, izmaritlerle, paketlerle sokakları, doğayı kirletiyorsunuz. Arabanız kirlenmesin diye içtiğiniz sigarayı hiç utanmadan sıkılmadan dışarı atabiliyorsunuz, paketin jelatinini hemen sokağa atabiliyorsunuz, paket bitince, yola atabiliyorsunuz.

Günlük yaşamda en çok kızdığım ve anlayamadığım, arabalarının arkasında K. Atatürk ve Allah yazanların arabalarından dışarıya başta sigara izmariti olmak üzere çöplerini atmaları. "Atatürk ve Vatanseverlik" ile "Allah ve Temizlik" kavramlarına nasıl ters bir durum değil mi?. Demek ki Atatürk ve Allah kelimeleri sadece bu tip insanlar için bir maskeden öteye gidememiş.

Bir türlü bırakamıyorum diyenlere soruyorum “Sigarayı bırakmak neden bu kadar zor olsun ki?”  Sigarayı bırakmanın en basit yolu kendinize olan saygınız ve iradeniz. Kendinize bir söz verin ve tutun. Olmadıysa tıbbi teknik yardım alabilirsiniz.

Sizleri seviyorum sevgili insanlar, arkadaşlar, dostlar.
Çağın Vebası KANSER diye bir şey var.
Nobel alan Prof. Aziz Sancar diyor ki: "Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz".  Aldığınız sigara paketleri üzerindeki sigaranın zararlarını anlatan uyarıları da göz ardı etmeyin.

Kendinize etrafınıza insanlığa bir iyilik yapın ve bırakın şu illeti.
Üstünüze evinize sinen sigara dumanı çok çok pis kokuyorbilin istedim. Son nefesi çekip toplu taşıma araçlarına bindiğinizde kül tablası gibi koktuğunuzun farkındamısınız? Dost acı ama doğruyu söyler.

Hükümetimizin kapalı mekanlarda sigara içme yasağını canı gönülden destekliyorum ve yasak kararının dahada genişleyerek umuma açık alanlarda da yasaklanmasının çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Haydi atın bir adım, bırakın sigarayı, iradenizi kullanın.

Sevgiyle Kalın,

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..