Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Siğiller Kadınların Laneti mi?

Yoksa Sadece Önlem Almamız Gereken Sıradan Bir Viral Hastalık mı?
 
HPV’niz varsa eyvah bittik mi? (Tabii ki hayır!!!)
HPV olarak da bilinen ‘Human Papillomavirus’ cinsel yolla bulaşan, çok fazla tipi bulunan ve rahim ağzı kanserine de sebep olabilen bir virüs türü. HPV; Human Papilloma Virus kelimelerinin kısaltmasıdır. 
 
Virüs hem çok kolay bulaştığı hem de uzun yıllar fark edilmediği için tehlikeli hale gelebiliyor. Yapılan araştırmalara göre, rahim ağzı kanseri olan kişilerin HPV testlerinin %99’u pozitif çıkmıştır. 
 
Erken teşhisin hayat kurtardığı kanser türlerinin başında gelen rahim ağzı kanserine karşı önlem almak için, aktif cinsel hayatı olan kadınların mutlaka test yaptırması ve aktif cinsel hayatı henüz olmayan kadınların ise HPV aşısı olması önerilir. Oldukça ciddi sorunlara neden olduğundan, HPV’ye karşı korunmayı ve önlem almayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz.
 
Kendini her zaman belli eder mi?
Maalesef çoğu zaman kendini belli etmez. Özellikle yüksek riskli HPV tipleri ile gerçekleşen enfeksiyon. Tipik olarak hücre DNA’sında bozulmalara neden olur. 
 
Yıllar içinde mevcut lezyonlar ilerleyerek önce ara lezyon (bu aşamada rahatlıkla kontrollerde saptanıp, tedavi edilebiliyoruz) daha sonra da rahim ağzı kanserine ilerleyebiliyor (Serviks Kanseri).  
 
Kontrollerin düzenli yapılması çok önemli
Daha önce de belirtiğimiz gibi HPV çoğu zaman kendini belli etmez. Genital siğil yapan tipler ise zaten rahim ağzı kanseri ile ilişkili değildir. Sadece görüntü ve hijyen açısından bazen de gebelik varsa doğumda problem yaratabilir. 
 
Genital siğillere neden olursa virüs tesadüfen fark edilebilir. Fakat genital siğillere neden olan virüs türü iyi huylu olan virüstür. Genellikle rutin kontrolünü gerçekleştiren kadınlarda yapılan Smear ve HPV testinde yakalanır. Eğer bu şekilde yakalanırsa kötü bir sonuca yol açmadan erken olarak tedavi edilebilir. 
 
Rahim ağzı kanseri açısından bu kontrollerin muayene ve pap-smear testi’nin  düzenli olarak yapılması çok önemli. Çünkü bu virüs hastalık çok ilerleyene kadar herhangi bir bulgu vermez. 
 
Virüs, vücuda girdikten sonra kesinlikle rahim ağzı kanserine yol açacak diye bir şey söz konusu değildir. Öncelikle virüsü bağışıklık sistemi yenmeye çalışır, çoğunlukla yener ve virüsü vücuttan temizler. Fakat daha az olarak virüs vücutta kalmaya devam eder ve yıllar içerisinde rahim ağzı kanserine yol açar. 
 
100’ün üzerinde çeşidi var!
HPV virüsünün 100’den fazla da çeşidi bulunuyor. Virüse bağlı olarak ortaya çıkan enfeksiyon gözle görülmeyen hücresel değişikliklere ve hücre bölünmelerine neden olabilir. Virüse bağlı meydana gelen kontrolsüz hücre bölünmeleri rahim ağzı kanserine neden olur. 
 
Pap smear testi (Rahim ağzı kanser tarama testi)
Rahim ağzından muayene sırasında dökülen hücreler özel fırçalar ile alınır ve patolojiye gönderilir. Ağrısız ve basit bir işlemdir. Jinekolojik Muayene sırasında kolaylıkla yapılılabilir. Bu testi yaptırmak için hiç korkmaya gerek yok. Testi yaptırmamaktan korkmak gerekir.
 
HPV aşısı kimler için uygun? Tedavisi nasıl yapılır?
 
HPV aşısının henüz aktif cinsel hayatı başlamamış kişilere yapılması tavsiye edilir. Aşının cinsel temastan önce yapılması maksimal fayda için çok önemli. Cinsel temas olmuş olması aşı yapılmasına engel bir sebep değildir. 11 ila 28 yaşları arasında, üç doz olarak bu aşı yapılabilir. 
 
Artık günümüzde çok farklı tipleri olduğu için seçilmiş bazı hastalarda cinsel aktivite sonrasında veya HPV testinin bazı tiplerinin pozitif olması durumunda da aşı yapılabiliyor.
 
İlk aşıdan sonra ikinci aşı için 2 ay, ikinci aşıdan sonra üçüncü aşı için 4 ay beklenir. HPV’ye bağlı ortaya çıkmış siğillerde ise krem, siğillerin alınması, lazerle veya biyokimyasal ilaçla yakma ya da buharlaştırma gibi tedavi yöntemleri günümüzde başarı ile uygulanır. Tedavide öne çıkan tedavi seçeneklerinden biri Triklor asetik asittir. Oldukça konforlu bir tedavi seçeneği olarak hastalara önerilir. 
 
Smear testini ihmal etmeyin
HPV pozitif olan kişilerin, özellikle de kadınların kanser konusunda çok daha dikkatli olması gerekir. Bu kişilerin rahim ağzı kanseri için yapılan smear testini mutlaka düzenli bir şekilde yaptırması ve doktor muayenelerini aksatmamaları tavsiye edilir. 
 
Son olarak HPV’nin saptanması demek o kişinin bittiği, kesin kanser olacağı veya lanetlendiği anlamına gelmez. Sadece iyi bir takip ve gerekenlerin yapılması ile gelecekte yaşanabilecek birçok problemin önüne geçilir.
 
Sağlıklı günler dilerim.
 
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 
 
Toplam blog
: 43
: 47
Kayıt tarihi
: 01.10.18
 
 

1974 Antakya doğumlu olan Prof. Dr. Taner Usta, orta öğretimini Özel İçel Koleji'nde, liseyi ise T...