Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '10

 
Kategori
Şiir
 

Şiir dinletilerinde bir Eylül vakti

Şiir dinletilerinde bir Eylül vakti
 

Av.Şafak Ahmet Deniz solda


Muğla Kültür Şenliğidir Eylül’ün sabah soğuklarına, akşam ayazlarına denk gelen ayı. Sabah çiğleri başladı yavaş yavaş , yaşadığım yerin topraklarına yayıldığı. Muğla Kültür şenliği sonbaharın gelen sesinden ve çiğinden, dökülen yaprakları , yapraklarının hışırtısıdır ses veren hazan ve hüzün mevsimine. Eylül ayı ağaçların dallarından dökülen yapraklarının gövdesi kalır çıplak, bir dahaki bahara yeşillenmek, filizlenmek üzere.

Eylül sabahları bir başka baharı karşılar, mevsimlerden hüznü sonbahar. Böylesine bir hazanda karşılanır Kültür şenlikleri. İnsanın içini ısıtacak ve coşkuyu, şenliği getirecektir. Yine başladı ve bitti şenlik. Hayat gibi başladı ve bir gün biteceği gibi. Her şey öyle değil mi, yaşamdaki su gibi. Yaşam ; ağaç ve insan gövdesine damarına yürüyen . Şiir de öyle yazın yaşamına hayat veren.

Muğla Kültür Şenliklerin de şiir vardı. Şiirde Şafak Ahmet Deniz. Yitirdiğimiz değerler anlatıldı şiirleriyle anıldı, okundu. Maksut Doğan, Arif Karakoç, Erdoğan Çokduru. İsmet Ünal Türker. Şiire adanmış ömürler. Şiire adanmış yıllar. Şiire adanmış Muğla. Şiire sıvamış kollarını gökyüzüne elini uzatırcasına, masmavi şiirler gibi. Erdoğan Çokduru’dan Karnaval Gecesi İbrahim Ergin okudu . O güçlü şiiri. Şadan hocam akitaplaştırdı.

Şafak Ahmet Deniz şiir kitaplarını Muğla’da tanıtıp imzalarken oldukça heyecanlı ve mutluydu. Diyor du ki , kim bilir bir gün tekrar Muğla deriz.
Her kadının Coğrafyası Farklı kitabına neler yazmıştı Şafak Ahmet Deniz?;

Şafak Ahmet Deniz’den Nabide Kılınç’a; Her kadının Coğrafyası Farklı ama bizim kadınlarımız var ya, kekik kokan, Yerkesik esen, kitap tüten onlar hepten farklı… İyi ki varsın…

Saklı göl’de şu sözcükler saklı; Yazıların, kitapların, şiirsel akıntıları Saklı göl’ünde yüreğinin kuşları uçup dursun hep gülücükler içinde . Hep böyle şen kal.

Bütün Yollar Aşka Çıkıyor Aslında; Sizin o gülüşleriniz ve sözleriniz gibi, Bütün Yollar Aşka Çıkıyor Aslında, şiire varsın, aşka varsın, yazmaya varsın hep yolunuz…

Tam burada bir şiire dem vuralım Şafak Ahmet Deniz’den.

Saklıgöl.

Saklamışlar her şeyimizi

farkında değiliz

ne yatar altında toprağın?

Hangi mağaralar da ışıldar su.

Anılarımızın içinde geziniyor.

Çıkar tırnakları kasvetin

Rüzgara ölüm

Suya zehir

toprağa kin gibi

her an içimizdeler

bitmiyor varacakları yollar.

El konulmuş dağlarımıza.

Çam ağaçlarının arasında

Işıldıyor oysa

Saklı göl ü ömrümüzün.

Bütün Yollar Aşka Çıkıyor Aslında kitabının önsözünü eşi Avukat Mine Deniz arkadaşımız yazmış. Çok da güzel çok da anlamlı yazmış; “ Biliyorum defalarca gözden geçirildiği halde, son halini verinceye kadar daha çok eklemler- çıkartmalar yapacaktı, kılı kırk yaracaktı. Biriciğim beni aceleci bulacak belki de kızacaktır. Ondan ve sizlerden gelebilecek bütün eleştirileri göğüsleyerek emeğe ve birikime duyduğum saygıyla beğeninize sunuyorum.
Şafak Ahmet Deniz’in duygu, umut, direnç yüklü şiirlerini.

Uğurcan ve Cansu adında iki güzel çocukları var Av. Mine Deniz, Şafak Ahmet Deniz’in. Bir yandan diyor Mine Deniz, bizim için çalışırken, bir yandan hep şiir yazı devamlı üreten bir insan. Kusursuzu aramak yüzünden kitap bastırmayı ertelemesi zaman zaman doğum sancıları çektirdiyse de diye anlatıyor eşini, Mine Deniz.

Saklı göl’de Şafak Ahmet Deniz şöyle anlatmış; Canım babam karcı Ahmet oğlu Dondurmacı İhsan Deniz’in İhsan Deniz’in elleriyle yaptığı dondurmalarından dilime çaldığı bir parça insanlık mayasıyla yoğrulmuş bu şiirleri; kağıttan gemilerle Saklı gölüm den yollara düşürdüm, belki ulaşır diye onun gibi bu ülkenin yükünü taşıyan yorgun esnaflara, canını dişine takıp çalışan ve bugünümüzü var eden tüm emekçilere, Saklıgöl'lerin de umudu arayan tüm insanlara...


Şiir kitapları gece vakti başucumda… Her şiirinde neler saklı? Her şiirinde tema ne işlenmiş? Şiir de neyi yakalamış Şafak Ahmet Deniz ? Şiirin içine ne göller, ne güller saklamış sığdırmış şiire, yaşam vermiş şiire yürümüş suyu, bunları okudukça şiirlerini yorumlarımı ve düşüncelerimi yazacağım şiirde neler var?

Ancak bugün vakit geç olmadan şiir dolu şenlikleri yazmalıydım…

Şafak Ahmet Deniz mutluydu Muğla Kültür Evin’de şiirlerini kimlerle okudu dinletide ne vardı ? Çeşitlilik vardı şiirde. Hüsnü Özbilgi saz da, yine türkülerini okudu. Mine hanım okudu şiiri güçlü okudu , güzel okudu. Sadettin Özbek, işte şiir - sanat onunla anlamlı, onunla yürekli.

Kitabını imzalayan bir başka değer Selahattin Sapmaz Atatürk’ün Muğla Valisi Recai Güreli adlı kitabı derlemiş imzaladı. Selahattin bey Muğla Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürüyor. Kitabını hediye etti. Teşekkür ederim.

Kitaplarını gerek Kütüphaneye , gerekse bana imzalayarak hediye eden dostlar şair avukat Şafak Ahmet Deniz’e sevgilerimizi yolluyoruz , gönlümüzü… Uğurladık Fethiye’ye…

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..