Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '13

 
Kategori
Edebiyat
 

Şiir ve Bilimin yol arkadaşlığı -1

Şiir ve Bilimin yol arkadaşlığı -1
 

“Çayırdaki pınarı arındırmaya,/Yaprakları tırmıklamaya gidiyorum.” Robert Frost


GİRİŞ

Çayırdaki pınarı arındırmaya,
Yaprakları tırmıklamaya gidiyorum.
Beklemeye, suyun berraklaşmasını,
Uzun kalmayacağım- gelir misin benimle?

Robert Frost

Özetle bilimsel bulguların kültürel ortamda yerleşmesine, kültür içinde bilimin kökleşmesine , böylece bilimin halk için daha çekici hale getirilmesinde şiirden yaralanılabilir. Hem şiirsel ve hem de bilimsel kavramlar karşılıklı olarak birbirilerini zenginleştirebilirler. Bilim ve şiir tarih içinde, yan yana olmuşlardır. Ancak bilimin, teknolojiyi, teknolojinin ekonomik ortamı, hatta yaşam ortamını değiştirdiği dünyada, aşırı bir uzmanlaşma yaşanmaktadır. İster istemez sanallaşan bir kürede bilim de, şiir de soyutlaşmakta, “şiir bilmeden bilimle”, “bilimi bilmeden şiirle” uğraşanlar, gerçeği sezmekte, algılamakta, onu açıklamakta eksik kalmaktadırlar. Bilim insanı ve şairler yaşamı açıklayıcı söz ve simgeleri, kavramları, araştırırken, bunun geniş kitlelere ulaşmasının da yolunu bulmalıdırlar.
Şiirin kanatlarında bilimsel bilgiyi/bulguyu dokuyabilme, dizelerin titreşimi ile bilimsel ürünün kanatlanması ve çok daha fazla insanla buluşması sağlanamaz mı ? Ya da bunu yapabilen toplumların gelişmişlik düzeylerinde bir farklılık var mı ?

Şiir bilimi, bilim şiiri kucaklayabilirse, sanırım kültür bahçesinin çiçekleri çok daha farklı renklenecek ve kokuları tüm evreni kucaklayacaktır.

 

T. Ayhan ÇIKIN
 Bornova, Kasım 2013

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..