Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Şiir Yüreğimde Ağrı Oldu!

Şiir Yüreğimde Ağrı Oldu!
 

Objektifimden...


İşte fotoğraflar... İşte fotoğraflarla doğanın harika tablosunu tamamlayan tarih ve şiir şöleni...

En fazla alkışı hemen tüm şiirlerinde Türk-İslâm kültürünü işleyen şiirimizin güçlü sesi Yavuz Bülent Bakiler aldı. Yavuz Bülent Bâkiler, sahneye çıkan üçüncü şairdi ve hem selamlama konuşmasında, hem “Ben Doğuluyum!” adlı şiirinde dünya üzerinde oldukça geniş coğrafyaya ve medeniyetlere sahip Türklerin milli birliğini Doğulu argümanlarıyla dile getirirken yoğun bir alkış tufanı koptu Ağrı’da, Doğubayazıt’ta…


Doğubayazıt’ın DTP’li bayan belediye başkanı, Yavuz Bülent Bakiler’in şiirinden mi, protokoldeki bilmediğimiz başka bir nedenden mi, şair Bakiler, alkışlanırken salonu terk etti. Kimse de bu terk edişi umursamadı.

Daha sonra mikrofona gelen Kerküklü şair Şemsettin Küzeci de programında başka şiir olmasına rağmen Yavuz Bülent Bakiler’den güç ve cesaret aldığını ifade ederek Kerkük Türklerinin acılarını ve milli duygularını dile getiren mükemmel bir şiir okudu.

Şairlerin Piri Bahattin Karakoç da ayakta güçlükle duruyordu. Bir iki cümlede dili kuruyordu; öyle ki bir ara şiirini kesip görevlileri fırçalayarak su istedi. Çok sevimli ve samimi görüntüsüyle Karakoç, şiir severlerin sempatisini ve ilgisini kazanmayı bildi.

Ağrı Valiliği ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği I. Uluslar arası Şiir Şöleni’ne Türkiye, Azerbaycan, Kosova ve Kerkük’ten olmak üzere toplam 26 şair katıldı. Davet edilip programa gelemeyen şairler de vardı.

Türkiye’den katılan şairlerin büyük çoğunluğu Erzurum’dandı. İstanbul’dan Recep Garip, Mevlana İdris Zengin ve Cafer Turaç gibi son dönem Türk şiirinin önemli şairleri de Doğubayazıt’taydı.

Rıdvan Canım hocamızın şiirinden etkilendiğimi söylemeliyim.

Biz de yaklaşık 30 kişilik bir grupla cumartesi günü “Ağrı Dağı’ndan Ishak Paşa Sarayı’na Şiirin Gündoğumu” adlı şiir şölenini takip etmek üzere Erzurum’dan hareket ettik.

Birkaç ay öncesinde Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şube müdürü olan kıymetli abimiz şair Yaşar Bayar, bu muhteşem organizasyonun mimarıydı. Yaşar Bayar şimdi İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde…

Şiir şöleni için Ağrı’ya gelen şairler için hangi programlar yapıldıysa Yaşar Bayar sayesinde Erzurum’dan giden bizim ekip de bu programlara dâhil edildi.

Hava muhalefeti yüzünden programda olmasına rağmen Nuh’un Gemisi’ne ve Meteor Çukuru’na gidemedik. Havanın aşırı bulutlu olması nedeniyle de Ağrı Dağı’nın ancak eteklerini görebildik. Ishak Paşa Sarayı’nda yapılması düşünülen şiir şöleni de Doğubayazıt Kültür Sitesi’nde yapıldı.

Ishak Paşa Sarayı harika mimarisiyle Doğubayazıt dağlarına işlenmiş bir mühür! Restorasyon çalışmaları, sarayın orijinal mimarisini bozmuş. Sarayın hemen karşısında Selçuklulardan kalma eski bir cami ve 17. yüzyılda yaşamış olup eserlerini Kürtçe yazan mutasavvıf şair Ahmed-i Hani'nin türbesi var. Eski Doğubayazıt da sarayın hemen yanıbaşında tepelerin üzerinde kuruluymuş. Harabelerle sohbet edin, anlatsınlar tarihi...

Havaların ısındığı ve güneşli olduğu bir gün Doğubayazıt’a bir daha gitmeyi düşünüyorum.

Ishakpaşa Sarayı’nda Ağrı Valiliği’nin hazırladığı Ağrı’nın ve Doğubayazıt’ın doğal ve tarihi güzelliklerinin tanıtıldığı üç kitapçık ve bir interaktif cd dağıtıldı. İnceledim kitapçıkları. Tek kelimeyle mükemmel…

Bir de şiir şölenine katılan şairlerin okudukları şiirlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitapçık. Bu kitapçıkta şairler de fotoğraflarıyla birlikte kısaca tanıtılmış.

Tabii bu muhteşem organizasyon, İngilizce-Türkçe yazılmış bu kitapçıklar ve interaktif cd’leri hayranlıkla incelerken Erzurum’daki yerel yöneticilerimizin kulaklarını çınlatmadık değil!

Bizler şiire doyarken şiir yüreğimizde dağ oldu, kendi şehrimde bu tür etkinliklerin olmamasını düşünüp ezildikçe de yüreğimde şiir “ağrı” oldu.

Yazımı I. Uluslar arası Şiir Şölen’inde okunan şiirlerin toplandığı “Şiirin Gündoğumu” adlı kitapçığın arka kapağındaki Arif Nihat Asya’nın dörtlüğüyle tamamlarken bu organizasyonda emeği geçen herkese ve bilhassa bizimle yakından ilgilenen Yaşar Bayar hocamıza teşekkür ediyorum:

<ı>Bir âbide istersen eğer, Ağrı’ya git!

<ı>Yükseklerden gelen büyük çağrıya git!

<ı>Çıkmışken yolcu, Ağrı’nın zirvesine,

Dönmek ne demek? Kanatlanıp Tanrı’ya git!


BUYURUN FOTOĞRAF SERGİME....

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..