Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '12

 
Kategori
Deneme
 

Şiirin kaynakları. 1 : Hayatımız

Şiirin kaynakları. 1 : Hayatımız
 

Şiirin Kaynakları : 1. Hayatımız (Gerçekçi Yansıtma)


 Şiirin ana kaynağı belli ki kendi hayatımızdır. Yapıp ettiklerimizdir. Bazı şairler, bütün acılarını, görüp yaşadıklarını çok gerçekçi biçimde şiirlerine yansıtırken bazıları hayatlarındaki bazı yaşantılarından etkilenip, buradan hareketle şiirlerini “kurgularlar”.  Şiir bir yerden sonra bizim yapıp ettiğimizle yetinmez, şiir konusunda edindiğimiz deneyimlerle yazılır. O zaman kendi yaşantılarından yola çıkarak şiir yazan ozanların yaşantılarını şiire yansıtma biçimleri belki  de şu şekillerde oluşur:

a.  Gerçekçi yansıtma:
Burada şair, yaşadığına sadıktır. Başına neler gelmişse, hemen hemen elifi elifine yazar, dörtlükleri düzer. Orada o şairin acılarını, sevinçlerini, dertlerini, kederlerini tümünü görebilirsiniz. Bu şekilde yazan şairlerin şiirlerine güvenilir, gerçekçi olduklar söylenilir. Şairin , “yalansız”sız yazdığına , doğruları söylediğine inanılır. Bu tip şiirler, “Gerçekçidir”, “Didaktiktir” ve zaman zaman belgesel olabilir.

Böyle şiirler, psikologlar  tarafından  analiz için önemli belgeler olarak kabul edilirler. Çünkü, bu tip şiirlerde, şair kendi hayatına, bir bakıma “içe” dönmekte “introspektif” olarak kendi hakkında bazı ipuçları vermekte ve hayatını deşifre etmektedir.

Bazı meraklılar da şiirleri bu açıdan incelerler: Şair kendi hayatı hakkında ne demiş, iyi şeyler mi söylemiş, kötü şeyler mi söylemiş? Bazı eleştirmenler de buldukları bazı ipuçlarına göre şiiri değerlendirmeye gider ki, tehlikeli bir eğilimdir. Çünkü şiir her zaman yanıltıcı olabilir.
Şimdi, aşağıda Ali İhsan Karataş’dan alıntıladığımız şiirin üç dizesini inceleyerek ne kadar gerçekçi olduğunu kendi kendinize sorunuz.

O HAYAT BENİM

"Hayat, küçük yaşta yetim kalmaksa,
Hayat, yalnızlığa nara atmaksa,
Hayat, gençliğinde yoldan çıkmaksa,
Evet, doğru o hayat benim, benim.

Hayat, hasretini görev yapmaksa,
Hayat, suratına tokat çakmaksa,
Hayat, karanlıkta ışık yakmaksa,
Evet, doğru o hayat benim, benim.

Hayat, sevdiğini uzak bilmekse,
Hayat, lugatından isim silmekse,
Hayat, dostlarından hançer yemekse,
Evet, doğru o hayat benim, benim." (Antoloji.Com)
 
Ali İhsan Karataş'ın şiirini inceleyelim. Karataş’ın şiiri kendi hayatından hareket ediyor, çok ayrıntılara inmemekle birlikte, hayatında nelerle karşılaşmış olduğuna ilişkin çok ciddi ipuçları veriyor. İnsanın burada anlatılanlara inanmaması için pek neden yok. Genellikle anlatılanlar acıdır. Acı şiirin içeriğine sinmiştir. İnsan, elbette hayatını anlatırken, hayatından parçalar anlatırken, her zaman iyi şeyleri anlatmaz, hatta diyebiliriz ki daha çok acıları, hayal kırıklıklarını, aşk acılarını anlatır. Karataş’ın şiiri’de böylesine, acı, gerçekçi, fakat aynı zamanda inandırıcı bir şiir.


 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..