Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Şiirle suyun hâlleri

 

Şiirle suyun hâlleri

Gazanfer ERYÜKSEL

Bazı şiirler yağmurun şarkısı, karın zarif süzülüşüyle inerler. Kendinizi bir an Kuğu Gölü balesinde hissedersiniz. Ya da dingin bir yağmur altında kumsalda birbirine koşarak kavuşan iki sevgilinin yavaş çekiminde.

Çığ düşmesi, yanardağ patlaması misali öfkeli olanları da vardır şüphesiz. Malum şiirin de şairin de bir eşref saati vardır çünkü.

Yağmur misal inen harflerle sözcüklerin bir de gezgin hâlleri vardır ki yazıda bakmalara, yazmalara kıyamazsınız. Onlar kendilerini söyletip yazdırırlar ışığın kavlince. Sel olup ırmaklara, denize karıştığı da olur, göllenip mola verdiği de.

Dağlara inen yağmurun yamaçlardan süzülürken bir orman gezintisi vardır ki başlı başına bir roman kurgusudur adeta. İnsanın romanını olmasa da öyküsünü yazası gelir ol gezintinin, geçiş yolculuğunun.

Ormanı geçerken veya çıkışta ırmağa karışması ise ol roman ve/veya öyküde özgün bir bölüm olacaktır şüphesiz.

Ormandan alıp da önüne kattığı dal parçaları, yapraklar ve çakıllarla boz bulanık bir ırmak çizer yazıya. Çakılların deniz göçünde su trenidir sanki ırmak.

Şiir derken nerelere geldi yazı. Malum onun da bir canı var. Suyun, şiirin mi demeliydim yoksa, hâlleri işte.

Uçurumlarda şelâleler çizerek göle veya ırmağa inişi apayrı bir musikidir. Köpük kanatlı kuş tufanı olmuştur adeta.

Göle inmişse bir yol soluklanıp, dağlara, göğe bakar. Ona göz kırpan güneşin ışığında bulutları görür. Bulut demlerini hatırlar mı dersiniz? Doğanın belleği, evrensel aklın seyir defteridir şüphesiz, kendi yıldız haritasıyla yönünün bulan.

Yağmurlarla beslenen krater göllerinin matematiği, güneşin artıp eksilmeyen albenisinde legato çalınan yaylı sazların ezgisidir sanki.

Biz şiire dönmeye çalışırsak, ilk yazımında dağınık yapboz parçalarını andıran şiir notları vardır bir de. O gelen dizeleri not aldıktan bir süre sonra fark edersiniz karmaşayı. Farklı frekanslarda gelen dizelerin kurgusu ise şairin çilesi olacaktır şüphesiz. Bu durum pek yaygın olarak görülmese de şiirin yolcuları için bilgi notu babında yazalım dedik. Heybemizde biriken bizimler toprak olmasın diye bütün çabamız.  

Harf okumak

Yazmak illâki

Astral bir yolculuktur şüphesiz.

 
Toplam blog
: 227
: 584
Kayıt tarihi
: 16.12.15
 
 

1952 Yılında İstanbul'da doğdu. Pertevniyal Lisesi'ni ve İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akad..