Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '12

 
Kategori
Spor
 

Şike davasında artık sona gelindi..

Şike davasında artık sona gelindi..
 

Hemen peşinen söyleyeyim, şike davasında sportif cezalar için sona gelindi.. Adli yargı daha devam eder. Yargıtay aşaması falan derken 1-2 yıl daha geçer..

İddianamede adı geçen gerçek ve tüzel (kulüplerin) kişilerin ifadeleri Aziz Yıldırım Bey hariç tamamlandı. Sözlü ifade vermek isteyen Aziz Yıldırım için son yazışmalar yapılıyor.

Nereden anlıyoruz?

Etik Kurul Başkanı’nın ‘her şey tamamlandı, birkaç ya içinde sonuçlanacaktır’ ifadesi bugün medyada yer almasında..

Sayın Başbakan Erdoğan, UEFA Genel Kurulu’nda ‘şike iddiaları için kurumların değil kişilerin cezalandırılmasını’ söyledi.

UEFA Başkanı ise nazikçe Sayın Başbakan’ı tekzip etti ve ‘sistemin buna müsaade etmediğini’ ifade etti.

Bence de UEFA Başkanı haklıdır. Çünkü kulüp başkanı ve yöneticileri kulüp adına seçilirler ve kulüp adına hareket ederler. Örneğin futbolcu transferinde borçlu olan kulüp başkanı ve yönetimi değildir, tüzel kişilik olan kulübün kendisidir. Yine örneğin İspanyol Teknik Direktörü Delposge anlaşmazlığından kaynaklanan tazminat cezası başkan ve yönetim kurulu ödememiştir, elbette Beşiktaş kulübü ödemiştir. Bunun gibi şike, teşvik suçlarının işlenmesi ya da sportif anlamda kanaat oluşması halinde doğaldır ki hem tüzel kişilik yani kulüp hem de gerçek kişiler cezalandırılır. Evrensel spor hukuku bunu emrediyor. Yok bunun başka çaresi..

07-08 Nisan 2012 günleri ligimizin 34 haftası bitiyor ve 14-15 Nisan 2012 günleri play-off maçları start alıyor.  

TFF, PFDK, TAHKİM mutlaka 08 Nisan- 14 Nisan 2012 tarihleri arasında ama küme düşme, amma puan silme, amma suçsuz bulma seçeneklerinden birini ya da birkaçını gündemine alacak ve karar verecektir. En önemlisi vermek zorundadır çünkü play-off sonrasına bırakacağı muhtemel cezalarda; telafisi mümkün olmayan hukuki sonuçlar doğuracaktır.  

Nasıl?

Diyelim ki 34 hafta sonucunda sıralamada yer alan ilk 4 takım arasında play-off oynandı. Haziran ayında Play-off oynayan takımlardan birine puan silme cezası verilmesi halinde ise ligi 5. ya da 6.sırada bitiren takımlar haklı olarak soracaklar:

‘Play-off öncesi puan silme cezasını verseydin play-off’u benim futbol takımı oynayacaktı. Hakkımı gasp ettin’ diyecekler..

Bu durumda elbette TFF aleyhine tazminat davası açılması kaçınılmaz olacaktır.

Uzun lafın kısası ve tabiri caizse kıvırtacak yer kalmadı, kaçınılmaz sona yaklaşıldı.

Neden?

Çünkü UEFA’nın play-off öncesi karar istemesi, ilaveten olası hukuki sonuçları göz önüne alındığı zaman; TFF mutlaka Nisan-14’den önce karar alacaktır. Bu karar kimine göre olumlu, kimine göre olumsuz karşılanacaktır ama mutlaka bir karar tesis edecektir.

Hızlı ve çabuk karar verecekleri bu hafta Fenerbahçe-Galatasaray derbisi sonrası anlaşılmıştır. Tam 31 saat içinde maçın hakem ve gözlemci raporları alındı, Fenerbahçe kulübünden savunma istendi ve de alındı, cezalar verildi, hemen 1 gün sonra da tahkim onayladı. Yaklaşık 72 saat süre zarfında Türkiye sınırları içindeki tüm hukuki işlem jet hızıyla bitirildi. Malumunuz tahkim anayasa mahkemesi gibi işlem görüyor ve son merci oluyor.

Kritik tarih 9 Nisan 2012 günüdür. Her şey o gün ya da o günü takip eden 1-2 gün içinde ortaya çıkacaktır.

Bakalım, görelim, ne olacak, ne bitecek?...

 

 
Toplam blog
: 689
: 2433
Kayıt tarihi
: 17.01.07
 
 

 2007 yılından beri Milliyet Blog'da yazarım. 2009 yılında 'Normal Ötesi Aşk' ve 'Normal Ötesi Aş..