Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '12

 
Kategori
Spor
 

Şike faturası Fenerbahçe’ye kesilecek..

Şike faturası Fenerbahçe’ye kesilecek..
 

 

Bu algıya nasıl geldim?

 

Önce bugün (6 Ocak 2012) ilgili mahkemenin ve TFF/PFDK verdiği kararlara göz atalım…

 

VARAN-1

Beşiktaş Futbol Takımları Genel Direktörü Tayfur Havutçu ve yönetim kurulu eski üyesi Serdal Adalı ile Protokol Müdürü Ahmet Ateş'in yurt dışına çıkış yasakları İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla kaldırıldı.

VARAN-2

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkanlardan İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu ile kulüp çalışanlarının tahliye talebi reddedildi.

 

VARAN-3

Hasan ÇetinkayaSamet Güzel ve Serkan Acar'ın seyirden men yasağı kaldırıldı. Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ'ın da statlara giriş yasağı kaldırıldı. Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener ve Asbaşkan Nevzat Şakar'ın statlara giriş yasağı kaldırıldı.


VARAN-4

TFF açıklaması:

Şike ve teşvik primi eylemlerinde bulunduğu şüphesiyle 16.08.2011 tarihinde Kurulumuza sevk edilen kişiler hakkındaki adli soruşturma evrakı ve ekleri, gizlilik kararının kalkmasının ardından Hukuk Müşavirliği tarafından 04.01.2012 tarihinde Kurulumuza gönderilmiştir. Hukuk Müşavirliği aynı tarihli dilekçesi ile KORCAN ÇELİKAY, İSKENDER ALIN, ÜMİT KARAN, TAYFUR HAVUTÇU, SERDAL ADALI, AHMET ATEŞ, İBRAHİM AKIN hakkında FDT'nin 84/1 ve 85/1-b hükümleri uyarınca idari tedbir uygulanmasını talep etmiştir.
Yapılan ön inceleme neticesinde, dosya içeriği dikkate alınarak FDT'nin 84. maddesi uyarınca KORCAN ÇELİKAY, İSKENDER ALIN, ÜMİT KARAN, İBRAHİM AKIN hakkında 06.01.2012 tarihinden itibaren İDARİ TEDBİR UYGULANMASINA karar verilmiştir...

 

VARAN-5

Peki Kulüpler Birliği Vakfı’nın toplantısından 58. madde konusunda ne gibi değişiklik çıktı?

1. Şike yaptığı belirlenen kulübe küme düşme cezası verilir. İhlalin ağırlığına göre de ilgili takıma her bir maç için ayrıca puan indirme cezasına verilebilir.
2. Şike girişiminin sahaya yansımaması halinde ilgili kulübe her bir maç için eksi 3 puan cezası verilir.
3. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de yasaktır. Teşvik verdiği belirlenen kulüpler her bir maç için eksi 1 puan cezası ile cezalandırılır. 
4. Teşvik girişiminde bulunan kulüplere ağır para cezası uygulanır.
5. Şike yapan kişiye ömür boyu hak mahrumiyeti, şike girişiminde bulunan kişiye ise her bir maç için 3 yıl hak mahrumiyeti cezası verilir.
6. Teşvik veren kişi her bir maç için 1 yıl hak mahrumiyeti, teşvik girişiminde bulunan kişi ise her bir maç için ağır para cezası ile cezalandırılır.

Peki meşhur değişmesi istenen 58. Madde ne diyor?

1. Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.
2. Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.
3. İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.
4. Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

 

Sonuç ve nihai analiz:

Fenerbahçelilerin şiddetle 58. madde değişikliğine karşı çıkmalarını yukarıda verdiğim tablodan anlayabiliyorum. Hani derler ya, ‘’alavere dalavere Kürt Memet nöbete’’ misali herkes bu işten sıyrılacak ve en sonunda: ‘’alavere dalavere Fenerbahçe kümeye’’ denecektir…

 

VARAN-4 maddesini dikkatli okursanız; idari tedbir uygulanması istenen AHMET ATEŞ, TAYFUR HAVUTÇU ve SERDAL ADALI’nın da aralarında olan 7 kişinin listesi PFDK’na gidiyor. Çıkan kararda ise Beşiktaş’ı ilgilendiren 3 kişi listeden çıkıyor, kalan 4 kişiye idari tedbir kararı konuyor. Bu işten Beşiktaş bir şekilde yırtacaktır.

 

Şike soruşturmasına adı karışan Trabzonsporlu yöneticilerin seyir yasağı 17. Ağız Ceza Mahkemesince kaldırılıyor. Trabzonsporlu yöneticilerin yurtdışı çıkış yasağını yine aynı mahkeme önceden kaldırılmıştı.

Bu işten Trabzonspor da bir şekilde yırtacaktır…

 

6 Ocak 2012 günü 17. Ağır Ceza Mahkemesi talepleri değerlendiriyor, diğer isteklere olumlu yanıt veriyor ama Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkanlardan İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu ile kulüp çalışanlarının tahliye talebi reddediliyor. Olayı ya da tabloyu şimdi anladınız mı? Sadece Fenerbahçeli yöneticiler ve kulüp çalışanları tutuklu kalmaya devam ediyor. Bu durumda hem TFF, hem Kulüpler Birliği Vakfı, hem de PFDK spor kamuoyuna dönecekler ve şunu diyecekler: Bu işlerde sadece Fenerbahçe kalmıştır, yargıya da yapılacak bir şey yoktur, o halde değiştirilmiş 58. maddenin gereği Fenerbahçe’yi küme düşürmek zorundayız. Diğer takımlara da işte biraz eksi puan, biraz para cezası verecekler ve UEFA’ya dönüp biz gerekeni yaptık diyecekler..

Eğer 26 Ocak 2012 günü yapılacak TFF Olağanüstü Genel Kurulu’nda 58. madde değişirse şimdiden iddia ediyorum; 2012-2013 futbol sezonunda Fenerbahçe Bank-Asya liginde oynayacaktır…

Malumunuz Fenerbahçe 2.Başkanı Nihat Özdemir 58. maddenin değiştirilmesi beyan etti ama önce Metris’den Sayın Aziz Yıldırım tehlikeyi fark etti, Fenerbahçe camiası hemen 58 madde değişikliğine karşı bir politika oluşturdu ve şiddetle karşı çıkmaya başladı. Bana göre artık geçmiş olsun! İş bitmiştir. Çünkü UEFA, TFF, Kulüpler Birliği Vakfı tarafından ortaklaşa yazılan senaryo mutlaka uygulanacaktır. 

 
Toplam blog
: 689
: 2433
Kayıt tarihi
: 17.01.07
 
 

 2007 yılından beri Milliyet Blog'da yazarım. 2009 yılında 'Normal Ötesi Aşk' ve 'Normal Ötesi Aş..