Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '12

 
Kategori
Güncel
 

Şike Mütalaası Ne Anlama Geliyor?

Şike Mütalaası Ne Anlama Geliyor?
 

Savci, 260 sayfalik mutalaasinda saniklarin cezalandirilmasini istedi...



Kamuoyunun buyuk bir dikkat ve heyecanla takip ettigi `Şike Davası` savcinin mutalaasiyla yeni bir donemece girdi. Aslinda buna `son donemec` de denilebilir. Durusma savcisi, dun yapilan 19. durusmada  260 sayfalik mutalaasini (davanin geldigi asamada, yargilanan saniklar hakkindaki hukuki degerlendirmesini) verdi. Saniklarin cezalandirilmasini istedi. 

Peki bu mutalala ne anlama geliyor?


Davada mutalaa verilmesi, delillerin toplanmasi ve degerlendirilmesi asamasinin tamamlandigini ve dosyanin karar asamasina geldigini gosterir. Savcinin mutalaasi, savcinin davaya genel bakisidir.  Savci mutaalasiyla `Ben davada bugune kadar gorduklerim ve dinlediklerimden bu sonucu cikardim, bana gore saniklar bu cezalara carptirilmali` diyor. Ancak savcinin mutalaasi mahkemenin kararina dogrudan etki edebilecek bir nitelige sahip degil... Nitekim savcinin mutalaasinda tutuklu kalmalarini talep ettigi 5 kisiyi mahkeme tahliye etti.

Savcinin gorusu baglayici degil

Mahkeme verecegi kararda savcinin gorusune bagli kalmak zorunda degil.  Biri baskan 2`si uye olmak uzere uc hakimden olusan mahkeme heyeti suphelilere yoneltilen suclamalari,  bu suclamara dayanak gosterilen delilleri, supheliler ve avukatlarinin bu suclama ve delillere karsi yaptigi savunmalari, sunduklari karsi delilleri, bilirkisi raporlarini ve dosya kapsamindaki diger unsurlarin tamamini birlikte degerlendirerek bir karar verecek. Dolayisiyla savcinin cezalandirmasini istedigi bir supheli hakkinda mahkeme `beraat` karari verebilir ya da savcinin istediginden cok daha az bir cezaya hukmedebilir.

Degisen yasanin etkisi

Mutalaada istenen cezalara bakildiginda,  `Sike Yasasi` uzerinde yapilan degisikliklerin mutalaaya etkisi gorulebiliyor. Zira, savci Mehmet Berk`in hazirladigi iddianamede Aziz Yildirim`in 49-132 yil arasinda hapisle cezalandirilmasi isteniyordu. Mutalaada Yildirim`a yoneltilen suclamalar, davanin iddianamesindeki suclamalarla hemen hemen ayni oldugu halde, mahkeme savcinin mutalaasina aynen uysa bile Yildirim`a verilebilecek cezanin ust siniri 13 yil 10 ay...  Sike yasasinda yapilan degisiklikler sonucunda istenen cezalarda boyle bir fark ciksa da iddianameyi hazirlayan savci ile mutalaayi veren savcinin hukuki degerlendirmesi arasinda bir paralellik goze carpiyor. Yani 400 sayfalik iddianameyi hazirlayip davayi acan sorusturma savcisi ile  19 durusma sonunda 260 sayfalik mutalaa veren durusma savcisi suphelilere atfedilen suclamalar hakkinda asagi yukari ayni kanaati tasiyor. Durusma savcisinin yaklasik 4 aydir devam eden 19 durusmada yapilan yuzlerce sayfalik savunmalardan ve diger savunma faaliyetlerinden ikna olmadigi anlasiliyor.

Bundan sonra ne olacak?

Mahkeme bu asamadan sonra, gelecek durusmalarda sanik avukatlarinin yapacagi savunmalari dinleyecek. Eger varsa yeni delillerini kabul edecek ya da taniklarini dinleyecek. Ayrica sanik avukatlari bazi konularla ilgili olarak sorusturmanin genisletilmesini talep edebilir, yeni bilirkisi raporu ya da uzman incelemesi de talep edebilir. Bu durumda da davada nihai kararin verilmesi daha da uzar.  Ancak bu zayif bir ihtimal zira hem saniklarin hem de kamuoyunun beklentisi bu davanin bir an once karara baglanmasi... Surec normal seyrinde devam ederse en fazla birkac durusma sonra mahkeme, butun Turkiye`nin merakla bekledigi kararini aciklayabilir.

 
Toplam blog
: 32
: 1375
Kayıt tarihi
: 19.11.08
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni 2004 yılında bitirdi. 2006 – 2008 yılları arasında Ame..