Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '12

 
Kategori
Futbol
 

Şikede verilecek cezalar ve Sadri Şener, Bülent Uygun'a şike teklif etti mi?

Şikede verilecek cezalar ve Sadri Şener, Bülent Uygun'a şike teklif etti mi?
 

 Futbolun üzerindeki bulutlar gittikçe kararıyor…

Karabulutların arasından kafasını uzatan TFF ve UEFA, elindeki sopayı Fenerbahçe’ye gösterip geri çekiyor.

Soruşturmada 8 takımın adı geçmesine rağmen, sanki soruşturmaya konu olan takım sadece Fenerbahçe’ymiş gibi hareket ediliyor. Bunu; soruşturmayı yürüten savcılıkta yaptı, TFF de… Hele hele kendilerini pür-ü pak ilan edip, Fenerbahçe’nin sahada kazandığı kupayı, masa başında almaya kalkanlar, iddianame açıklanınca kendilerine ait tapeleri görmezden gelip, Etik Kurul’un hazırladığı ve yanlı olduğu her halinden belli olan rapora bel bağladılar. (Trabzonspor ve yöneticileri ile ilgili iddianamede yer almayan tapeler dün Oda tv.’de yayınlandı.)

Bir yandan Fenerbahçe’nin altını ince ince siyaseten oyarken, öbür yandan da jurnallediler! Anlaşıldı ki; yürütülen soruşturma ve takibatın amacı Fenerbahçe’nin, sahada kazandığını, masa başında başkasına vermek.

Sonunda amaçlarına ulaşmak için TFF ve Kulüpler Birliği, UEFA ile dirsek temasına geçip, Fenerbahçe’nin elindeki şampiyonluğu almak için aşağıdaki kararı hemen uygulamaya geçirmek için düğmeye bastılar.

İşte TFF ile UEFA’nın anlaştığı konular:

* Şike yaptığı saptanan takıma önce ucu açık olmak üzere -12 puan cezası verilecek. Daha sonra eylemin sayısına göre her maç için ekstra puanlar silinecek. Eksi puanı 40'ı aşabilecek. Örneğin bu takım ligde normal sezonu 70 puanla tamamlarsa 40 puanı silinecek. 30 puana inen takım, sezonu son üç sırada tamamlayan herhangi bir takımın altında kalırsa, küme düşecek.

* Şike yaptığı saptanan takımlara eylemin ağırlığına göre 2 milyon ile 10 milyon lira arasında ceza verilecek.

* Şike yapıldığı belirlenen maçlarda eyleme karışan takım hükmen yenik ilan edilecek. O maçı kazandı ise maç başına aldığı naklen yayın gelirini rakibine iade edecek. Geçen sezon 750 bin lira olan bu tazminat, şike yapan kulübün kasasından ödenecek.

* Şikeye karıştığı saptanan kulüp başkanları ve yöneticileri ömür boyu futboldan men edilecek.

* Şike ve teşvik eylemlerine karışan takımların kazandıkları kupalar ve başarılar geri alınacak.

* Söz konusu suçu işleyen takımlar 2 ile 5 yıl arası Avrupa kupalarından men edilecek.

* Adı şike ile anılan kulüpler ve şahıslar hakkındaki disiplin soruşturması mart sonuna kadar tamamlanacak. Tahkim Kurulu'na yapılacak 21 günlük süre göz önüne alındığında Disiplin Kurulu kararını en geç mart ayının ilk haftasına kadar vermiş olacak.

* Disiplin talimatının 58. maddesi gelecek sezon başında revize edilecek. UEFA'nın da çok ağır bulduğu şu anki hali, şike, teşvik ve girişim olarak kademelendirilecek.

* Etik kurulu incelemesinden sonra federasyon yönetimi gerekli gördüğü kulüpleri PFDK'ya sevk edecek. Kurul önüne gelen dosyaları inceledikten sonra ağır cezalar öngörebileceği gibi, herhangi bir yaptırıma gerek olmadığı yönünde karar alabilecek.

Görüldüğü gibi, bu maddelerden en fazla zarar görecek takımın, adli yargılama başlamadan Fenerbahçe olduğu açıkça görülüyor. Ancak aynı soruşturmada adları geçenler, bu maddelerden nasıl yırtacak o konuda bir açıklık yok.

Bu günlerde spor medyasına yansıyan bir haber, bu işin böyle sonuçlanmayacağını gösteriyor.

Haber şu: Eskişehirspor’un eski teknik direktörü Bülent Uygun’un, Sadri Şener bana şike teklif etti ve 1 milyon Avro önerdi diyerek Aziz Yıldırım’ı araması! Maalesef bu tapelerde görünmüyor! Ancak Bülent Uygun’un, Aziz Yıldırım’a bu konuyu yazılı olarak verdiği konuşuluyor. 14 Şubat’ta başlayacak duruşmada Aziz Yıldırım’ın bu konuyu mahkemede açıklanacağı söyleniyor.

Eğer böyle bir durum varsa, pür-ü pak Sadri Şener, yukarıdaki maddelerden nasıl yırtacak? 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..