Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2850
 

Sıkıcık

Sıkıcık
 

Bu güne kadar blog arkadaşlarımın bloglarında verdikleri,Çingen pilavını,sosyete mantısını,acılı patlıcan yemegini..canım arkadaşım Serap'ın Adana'ya has..dul avrat çorbasını afiyetle yedik..üzerine de güzel bir sütlü tatlı çok iyi giderdi..ama ben de bugün Kütahya'mıza has,anlamlı bir çorba olan Sıkıcık'ın tarifini vermek istiyorum..

Aslında sofra veya Lezzet dergilerini bile sollayabiliriz burada verdiğimiz tariflerle..hepimiz bir tarif koysak.. kitap basarız vallahi.Tarifleri Milliyet Blog yazarlarına ait bir yemek kitabı çıkar ortaya fena mı?Neyse..

Şimdi efendim Sıkıcık adlı yemegimizin tarifini vermeden önce,hikayesini bir anlatayım ben size..

Bir kadının oglu,askerden gelmiştir.Ancak ekonomik olarak sıkıntıda olduklarından kadın,ogluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar..Oglu akşam ''Ana ne yiyecegiz''dediğinde ilk gün,Bali guli köftesi..ikinci gün,ense patlatan damak çatlatan..üçüncü gün,deve dolması..dördüncü gün,sıkıcık..beşinci gün,garip köftesi''der ogluna..ve oglu da her gün ayrı bir zevkle, sesini çıkarmadan yer..

Siz de bu çorbayı yaptıktan sonra, bakalım hangi isimi koyacaksınız artık merak ediyorum..fakat çok degişik ve çok lezzetli bir çorba oldugunu söyleyebilirim.Çorba için gerekli olanlar da her evde bulunabilen malzemeler..

1 su bardagı ince bulgur

3 yemek kaşıgı tarhana

1 yemek kaşıgı un

yarın fincan kuru nane

1 çay kaşıgı karabiber

1 büyük sogan

et suyu

1 yemek kaşıgı salça

sarımsak-yogurt

yapılışı:

Bulgur bir çay bardagı sıcak suyla kabartılır.Üzerine üç yemek kaşıgı tarhana,un karabiber ve nane karıştırılıp katı bir karışım elde edilir.

Elimizle küçük yuvarlaklar yaparız.

Bir tencerede sogan,yag,salça kavrulur.Üzerine beş su bardagı et suyu konup kaynatılır.Kaynayan suya yuvarladıgımız toplar tek,tek atılır.Kısık ateşte pişirilir.

sunum:Sıkıcık kaselere konduktan sonra, üzerine hazırladıgımız sarımsaklı yogurt sosumuz gezdirilir.Ve sıcak sıcak yenir..

Kütahya'lıların dışarıdan gelen misafirlerini agırlamada tercih ettikleri yemeklerden bir tanesidir.Elde sıkılarak hazırlandıgı için de bu yemege ''sıkıcık'' adı verilmiştir..

Afiyet olsun:))

Resim:Kutahyakultur.gov.tr

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhaba Sema hanım size Aksaray' dan selamlar kızınızla birlikte.İnşallah sizlerle beraber sağlıkla büyür her ailenin beklediği mürüvetlerini de görürsünüz. Tarifinizi deneyeceğim. ' Sıkıcık' bakalım nasıl olacak.

Ctmaksaray1973 
 26.02.2007 19:47
Cevap :
Paylaşımınız ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum arkadaşım..Selamlar size.  26.02.2007 20:42
 

Şimdi sayfan açık uslu kuşum, ve mutfakta kaynıyor sıkıcık. Senin ve benim ellerime sağlık...Mutfağıma bir lezzet ekledin arkadaşım... ESEN KAL...

Portakal Çiçeği ve FISILTI 
 26.02.2007 19:38
Cevap :
Afiyet olsun arkadaşım,yarasın...teşekkür ederim.Selamlar  26.02.2007 20:40
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 319
Toplam yorum
: 4719
Toplam mesaj
: 557
Ort. okunma sayısı
: 1375
Kayıt tarihi
: 29.10.06
 
 

"Ben; hiç yalnız kalmadım... Kalabalık bi ailede yere atılan yataklarda Yan yana, baş başa, el el..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster