Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

perihan reyhan ALKAN

http://blog.milliyet.com.tr/pra

21 Nisan '08

 
Kategori
Deneme
 

Silah ve kalem!!!

Kalem taşımak silah taşımaktan zordur. Daha ağırdır kalem, kullanılması da öyle. Zordur kalemi kullanabilmek layığıyla. Silahı kimin eline verseniz basabilir tetiğe zorunlu kalırsa, ama kalemi herkes doğru tutamaz, tetikleyemez kalemi kolay kolay. Silah hangi nedenle çekilirse çekilsin, ölümünedir, öldürmektir amacı, yok etmek, en iyimseriyle de yaralamak, sakat bırakmak, acı vermek. Neresinden ele alırsanız alın, ne denli iyimser bakış açıları oluşturmaya gayret ederseniz edin başaramazsınız, iyi güzel doğru yanı yoktur silahın.

Ama kalem öyle mi ya? Kullanıcısına bağlıdır işlevi kalemin. Kimi elde silahtan ziyade zehirlidir, silahtan ziyade öldürür, yıkıp yok eder. Kimi elde baharlar coşturur, güzellikler oluşturur, yeni ufuklar, yaşamlar oluşturur, hayatlar kurtarır.

Silah sadece zehirdir, yoktur panzehiri. Kalemin zehrinin panzehiri yine kalemdir. Silahlı düelloda sonuç mutlaka ölümdür. Kalemle olanda ise yaşatma, yaşama bir şeyler katma gayreti vardır, güzellerin elindeyse. Silah da zaten bulunmaz güzel ellerde.

Her akla geleni, geldiğince, laf ola, yazmış olmak için yazmak değildir yazarlık.

Önce bilgi ister, doymaz, beslenmek ister sürekli, ardından da hazmetmek. Duruş ister yazarlık, nezahet ister, teknik bilgi, kural ister. Çalakalem değildir yazdıkları. Yazdım oldu değildir.

Eleştirinin, yorumun, uyarının adap ve nezaketini bilmektir. Bilmektir ki, her fikre, her duruşa saygı duymak mümkün olamadığı yanı sıra, saygılı davranışla, bozmadan, bozulmadan, yazara yakışırlık ve incelikle, kıvraklıkla eleştirip doğrulara eğindirmek çabasında olunmak gerektiğini.

Sabırlıdır yazar, kolay pes etmez, teslim olmaz kalemi fırlatıp da ayaklar altına. Azimlidir çıktığı yolda, dönmez asla geri ne engel çıkarsa çıksın, ya da çıkarılırsa çıkarılsın. Hırsla, gayretle, özveriyle, kan ter içinde de olsa ereğine ulaşımdan tereddüt duymaz.

Satılık değildir kalemi, çıkarcı, şahsi beklentilerle bezeli, ya da ödünç verilmiş, zaman zaman da kiralık değildir. Zamana ve zemine, hele de kişilere göre at oynatmaz, kayganlaşmaz ve de kaymaz çizgisinden.

Hem çok kolay, hem de çok zordur.

İnce iştir, ince sanattır vesselam yazar olmak!!!

Bir yanıyla da biraz ince zanaat!!!

 
Toplam blog
: 290
: 553
Kayıt tarihi
: 11.03.08
 
 

İlk ve orta öğrenimimi Gölcük/ Kocaeli, lise ve üniversite öğrenimimi Ankarada gördüm. İlk okuldan..