Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '14

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Pancarköy Faciası

Silahlı Kuvvetlerimizin En Ölümlü ve Trajik Kazası

22 Eylül 1981 günü Babaeski'nin Alpullu Kasabası yakınlarındaki Pancarköy'de trajik bir uçak kazası meydana geldi.

Konum olarak, Lüleburgaz ve Babaeski arasındaki E-5 yolundan iki kilometre içeride bulunan Pancarköy'ün batısında ve köye 500 metre mesafede Karabatak Merası denilen mevkide gerçekleşen kazada 64 er ve erbaş ile uçağın pilotu yüzbaşı şehit olmuştur.

Tarihimizin bu kara gününü ve olayını kaç kişi biliyor?!..

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en ölümlü kazası yada Pancarköy Faciası diye bilinen kaza trajik bir şekilde gerçekleşmiştir;

22 Eylül günü saat 13:40 sularında Yıldırım Sonbahar 81 Tatbikatı için Pancarköy yakınlarındaki tatbikat alanındaki ve o esnada istirahat verilmiş olan 65. Piyade Tümeni 241. Alayına bağlı 2. Piyade Taburu Karargah ve Karargah Destek Bölüğü askerlerinin üzerine yine tatbikatta görevli olan Bandırma 6. Ana Jet Üssü'nden kalkan ve henüz 23 gün önce yeni rütbesine terfi eden Pilot Yüzbaşı Mustafa Özcan komutasındaki Nortrhop F-5 tipi akaryakıt yüklü uçağın düşmesi sonucu 65 vatan evladı yanarak şehit olmuş ve bir o kadarı da yaralanmıştır. Kaza anında 35 asker ve yaralanan 72 askerden de 30 tanesi daha sonra şehit olmuştur.

Olayın iyice trajikleşmesinin ve şehit sayısının artmasının nedenleri olarak; askerlerin istirahat verilen bir arada o gün sürekli alçak uçuş yapan uçağın -ve diğer görevli uçakların- düşme anında da görev icabı alçak uçuş yaptığını sanmaları ve maalesef düşen F-5 uçağının akaryakıt yüklü olmasıdır. Akaryakıtın patlayıp alev alması sonucu şehit sayısı çok yüksek olmuştur. Silahlı Kuvvetler tarihinin en ölümlü kazası olarak kayıtlara geçmiştir.

Kazada şehit olanların sayısında bir belirsizlik görülsede, Genelkurmay'ın verilerine göre ve şehitler için yapılan anıtta şehit sayısının 64 (er ve erbaş) +1 (pilot) toplam 65 olduğu tespit edilmiştir.

Bugün Pancarköy Karabatak Merası mevkiinde uçağın düştüğü yerde Pancarköy Şehitlik Anıtı dikilidir. 2000 yılında dikilen bu anıtta kazada şehit olan askerlerin isimleri mermer bloklara yazılmıştır. Her sene 22 Eylül günü Şehitlikte anma törenleri gerçekleşmektedir. Bunun dışında Şehitlik meranın ortasında kendi halinde ve ıssız bir durumdadır. Ziyaretçi sayısı çok azdır. Halbuki Edirne istikametine E-5 yolu üzerinden gidenler için 3 km ve yaklaşık 10 dakika uzaklıktadır. Şehitliğin bakımını ise bölgedeki askeri birlikler üstlenmektedir.

Tarihimizin bu acı sayfasını siz değerli okuyuculara hatırlatmak istedim.

Şehitlerimizin Aziz ruhları şad olsun!..

 

 
Toplam blog
: 34
: 10895
Kayıt tarihi
: 14.05.14
 
 

Kamu yönetimi ve sosyoloji öğrenimi... Tarih bölümüyle devam eden öğrencilik... Siyasetbilim, top..