Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '06

 
Kategori
Haber
 

Silahlı Tv dizilerine (sTVd) reklam vermeyelim

Silahlı Tv dizilerine (sTVd) reklam vermeyelim
 

Mağanda kurşunları masum hayatları alıyor. Güvenlik kaygılarını genelleyerek, huzurumuzu vuruyor!

Türkiye, bireysel silahlanmada önde gelen ülkelerden biri oldu. Geçenlerde MKE ithal silahları kredi kartıyla pazarlayacak' diye bir haber vardı. Devamında da sıradan kadınların "alışveriş" yapmak ve silah seçmek için çocuklarını da yanlarına alarak satış yerine koştuğu yazıyordu. Bu haber bile yeter. Ne duruma getirildiğimizi görmek için.

Bunalım dönemlerinde sanayi toplumu olsun olmasın düzenin kahramanlar yaratma eğilimi artar. Süper güçlü o kahramanlar adalet dağıtır! Adaleti dağıtmak için de silah en etkili araçtır. Bir yandan da silahlanma özendirilir. Sonuçta iyi pazar kurulmuştur. Varsın o pazarın sonunda canlar alınacak olsun! Ülkemizde suç işleme oranlarının ne kadar arttığı ortada. Hal böyleyken silahı, suç ortamıyla birleştirmek, yangına benzin dökmek değildir de nedir? Elbette silah taşıma ve bulundurmanın zorunlu olduğu yerler ve meslekler bulunabilir. Ama buralara da binbir özenle o olanağını tanımak ve denetlemek gerekir. Bizi "küçük Amerika" yapmaya layık gören bir tüketim anlayışının ürünü müdür; bu alanda yaşadığımız başıbozukluk bilemem! Bilinen bir gerçek var, toplumda silahlanma adeta bir yarışa döndürülmüş durumda.

Bu ortamı tetikleyen bir diğer unsur da bazı TV dizilerinde şiddetin ve silahın neredeyse baş aktörler haline gelmesi. Öyle ki ortada "konu" filan kalmıyor, varsa yoksa silahların patlamasına göre herşey şekilleniyor. Ne kadar yanlış. Silahın arkasına sığınmak, silahı bir meta olarak pazarlamaya çalışmak, silahı adeta özendirmek ne kadar yanlış! Ve ne büyük kötülük bu topluma. Zaten türlü bastırılmış dürtülerle ve hayat koşullarının cenderesinde her an patlamaya hazır hale gelmiş nice insan var. Silahların bunlarla buluşması, bunların aralarında veya daha çok masum insanları vurması ne acı...Geçenlerde takdir ettiğim bir kampanya başlatıldı. Devlet Bakanlığı'nın da desteğiyle "dizilerinde silah unsurunu amacını aşan ve abartıya varan şekilde kullanan TV programlarına reklam verilmemesi" doğrultusunda. O kampanya ne kadar kitleselleşti, bilemiyorum. Ama mutlaka ele alınmalıdır. Bu alanda çalışan kitle örgütleriyle dayanışma içinde toplumumuz mutlaka bireysel ve amaç dışı silahlanmadan arıdırılmalıdır. Medeni insanların silahı bilgi, kalem ve inançlarıdır.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..