Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '11

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Şile Bezi

Şile Bezi
 

"RESİM:ALINTI" Üzülmeyin nasıl olsa bir gün, bir yerde yeniden buluşursunuz şile bezi ürünlerle.


Ne güzel bir kumaştır şile bezi. Bluzları, elbiseleri, etekleri, gecelikleri ile sıcak yaz günlerinin ve elbette ki gecelerinin vazgeçilmez tercihlerindendir. Ferahlık veren kıyafetlerin başında gelir. Bir nevi vantilatör görevi görür pamuk ipliğinden dokuması ile ter emici özelliği birleştiğinde.

Üzerinize giydiğinizde yok denecek kadar hafif bir o kadar da rahat olan şile bezi kıyafetler oldukça da sağlıklıdır. Otantik esintilerden izleri günümüze kadar taşırlar işlemeleriyle. Kimilerinde rengârenk iplerden çiçekler, motifler yer alırken kimilerinde dore ya da lame iplerle bezeli desenler, süslemeler göz kamaştırır.

Kullanım alanı olarak geniş bir yelpazeye sahiptir şile bezi. Kültürel ve sanatsal işlemeler, süslemeler, aksesuar olarak da kullanılır.

El tezgâhlarında, pamuk ipliğinden dokunan bu bez İstanbul’un güzeller güzeli ilçelerinden birine  Şile'ye özgüdür. Zaman zaman buldan bezi ile karıştırılsa da bilenler bilirler şile bezini.

Genellikle beyaz ve krem rengi tonlarında dokunan şile bezi çeşitli renklere de boyanabilmektedir. Baskı ve el işlemeleri ile şekillendirilerek farklı amaçlarla da kullanılabilir. Floş ipliklerle işlenilen motifler halk arasında “çatlak kahve, samatya, kartopu, gazi sofrası, yasemin, hanım yanağı gibi.” isimlerle anılır.

Giyim eşyalarının yanı sıra masa, sehpa örtüsü, mutfak ve yatak örtüsü olarak da kullanılmaktadır şile bezi.

Sadece bayanların severek giydiği kıyafetler üretilmiyor şile bezinden. Beylere hitap eden gömleklerin yanı sıra çocuklar için hazırlanan elbiseleri, tulumları, şalvarları, boleroları görmek de mümkün vitrinlerde.

Hele hele yolunuz Ağva’ya ya da Şile’ye düştüyse şile bezi satışı yapan yerleri keşfettiyseniz ve o mağazadan içeri girdiyseniz çeşit bolluğundan başınızı dönmesi olası. Bir parça şile bezi almak için gittiğiniz mağazadan mümkün değildir tek parça ile çıkmak. Eliniz kolunuz birbirinden farklı şile bezi ürünleriyle dolu olarak mağaza dışına adım attığınızda bile aklınız alamadığınız diğer modellerde takılı kalmıştır. Üzülmeyin nasıl olsa bir gün, bir yerde yeniden buluşursunuz şile bezi ürünlerle.

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..