Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '13

 
Kategori
Tarih
 

Şile'deki Struma ölüm gemisi

Şile'deki Struma ölüm gemisi
 

Şile açıklarında 768 insanın ölümüne neden olan bir geminin yattığını biliyor muydunuz? "Struma" gemisi 72 yıldır Şile açıklarında batık durumda bekliyor.

Yıl 1942... Nazi zulmünden kaçan 769 Yahudi Mülteci, 12 Aralık 1941'de Romanya'nın Köstence limanından hareket etti. Struma isimli gemi Filistin'e doğru yola çıkmıştı. Nazilerin ölüm kamplarında can vermemek için Struma'ya binen Yahudiler, kurtarma salı bile olmayan, ahırları kamaraya dönüştürülen gemiyi kurtuluş olarak görmüşlerdi. Geminin motoru 1830 modeldi.

14 Aralıkta Sarayburnu açıklarında 69 gün bekletilen gemi, 24 Şubat'ta götürüldüğü Şile açıklarında Sovyet denizaltısı tarafından torpillenerek batırıldı. Gemiden ilk anda 16 yaşındaki Davut Stolier ve ikinci kaptan Ivana Dıkof tahta kirişe tutunarak kurtuldu. İkili donmamak için sabaha kadar birbirlerini tokatladılar. Dıkof suya düşünce umutları tükenen Stolier bileklerini kesmek istedi. Parmakları donduğu için çakıyı açamadı. Ölmek üzereyken 12 kürekli Türk kurtarma kayığı tarafından kurtarıldı. Şile'ye çıkartılan Stolier hayata döndürüldü. Sahile vuran cesetler kıyıya yakın mezarlıklara gömüldü. Şilelilerce kurtarılan Stolier yıllar sonra 2001 yılında Şileye gedi. Kendisini kurtaran balıkçıya ve Şilelilere tekrar teşekkür etti.

Köstence'den yola çıkan gemiyi batıran Rus denizaltısının, tarihin bir cilvesi olarak iki yıl sonra Köstence'ye yola çıktığında mayına çarparak 43 mürettebatla battığı öğrenildi.

Gemi Sarayburnu açıklarına demir attığında rıhtıma yanaşmasına izin verilmedi. Gece gündüz polis nezaretinde 769 insan 72 gün boyunca hapsedildi. Sonra da katledildi.

Türk Yahudi cemaati tarafından gemiye ilaç, gıda ve su yardımları yapıldı. Gemideki insanlar için en önemli problem tuvaletti. İnsanlar tuvaletlerde uzun kuyruklar oluşturuyordu. Bazıları güvertede değişik yerlere tuvaletlerini yapıyordu. Kimi de işini denize doğru halletmeye çalışıyordu. Güvertenin bazı bölümleri dışkıyla kaplanmıştı. Doğal olarak zemin kayganlaşmış, pisliklere basanların ayakları kaymış ve tatsız düşmeler yaşanmıştı. Ortalığı da giderek dayanılmaz bir pislik kokusu sarıyordu.

İngiliz Hükümetinin Filistin'in bu yolcuları kabul etmeyeceğini açıklaması, Almanya'nın müttefiki Romanya'nın da yolcuları geri almayacağını bildirmesi üzerine Sarayburnu'nda bekletilen gemi römorkla Şile'de Karadeniz açıklarına çekilmişti. Birbirleriyle savaşan İngiltere'nin Almanya ile fikir birliği gerçekten ilginç bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Struma'nın batırılışı 2'nci Dünya Savaşının denizde en fazla sivil kayba yol açan olayı olarak tarihe geçti.

Dünyanın her neresinde olursa olsun bu tür insanlık dramlarının yaşanmamasını dilerim.

 

Kaynaklar :

1. Struma, Halit Kakınç, Destek Yayınları

2. Vikipedi

 

 
Toplam blog
: 48
: 4273
Kayıt tarihi
: 28.08.12
 
 

Kamudan emekliyim. Yaşam felsefem "hayatın içinde her olayın sorgulanması gerektiği" yönündedir. ..