Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Şili depremi ve Türkiye

Şili depremi ve Türkiye
 

Şili depremi


27 Şubat 2010 Cumartesi günü Şili'de meydana gelen 8.8 şiddetindeki deprem de 700 kişi hayatını kaybetti. Şili depremi, 230 bin kişinin öldüğü Haiti depreminden bin kat daha güçlü ama ölenlerin sayısı çok az. Dünya bu kadar büyüklükte bir depremde can kaybının az olmasının nedenlerini tartışıyor. Türkiye’de bir deprem ülkesi, İzmit depreminde 35.000 kişiyi kaybettik. 1965 Şili La Ligua depremi 7.4 şiddetinde ölü sayısı 400 kişi. Şilili yetkililer “Şili bir deprem ülkesidir ve hazırlıklı olmak zorundayız. “ ilkesiyle hareket ediyor. Ülkenin inşaat kanunları son derece katı işliyor. Binalar çelik iskeletler üzerine inşa ediliyor ve sismik dalgalara direnmek yerine aynı yönde salınacak şekilde tasarlanıyor.Bu sayede modern binaların çoğunda önemli bir hasar oluşmuyor.” 1 

Düşünün 1965 Şili depreminde 400 kişi, 2004 İzmit depreminde ölenlerin sayısı 35.000 kişi tam bir felaket. Ülkemiz bir deprem ülkesi bunu biliyoruz. Depremlere karşı gereken önlemleri almıyoruz. Her depremden sonra binalar yıkılıyor, insanlarımızı ve milli servetimizi kaybediyoruz. “ Şili’deki depremin bilançosu : - 700 ün üzerinde insan öldü. - iki milyon kişi etkilendi. - 1.5 milyon ev yıkıldı ya da ağır hasar gördü. - Ekonomik zararın faturası 15-30 milyar dolar” 2 Şili’deki deprem ülkemizde olmadı. Yoksa binlerce ölü, binaların yüzde sekseni ağır hasarlı ve ekonomik zararın faturası Şili’deki depremin enaz 5-10 katı olabilirdi. İstanbul depremi için uzmanlar uyarıyor!. ”İstanbul da 10-20 yıl içinde büyük bir deprem bekliyoruz. Bu deprem bugün, yarın, bir yıl veya on yıl sonra’da olabilir.” 

Ülkemizde şimdiye kadar bir çok yıkıcı depremler meydana geldi. Bu depremlerin acılarını yaşadık. Yine deprem uzmanları İstanbul depreminde binlerce kişinin öleceğini, şehirdeki binaların çoğunun yıkılacağını, Türkiye ekonomisinin çok zor durumda kalacağı açıklandı. Trafik sigortası zorunlu her ay için gecikme faizi alınıyor ve taşıtların iki yılda bir trafik sigortası olmadan vizesi yapılmıyor. Deprem sigortası zorunlu değil, sadece ismi “zorunlu deprem sigortası” büyük bir deprem olduğunda binlerce insan evsiz kalacak, deprem sigortası yaptırılmadığı için millet ve devlet büyük maddi kayıplar yaşayacak. Bir an önce deprem sigortası’nın zorunlu hale getirilmesi ve ödeme güçlüğü olanların binaları devlet tarafından deprem sigortası yaptırılması, devletin ekonomik riskini büyük ölçüde azaltacaktır. Her şeyden önce binaları deprem yönetmeliğine uygun olarak yapmalıyız. Bu da yetmez Şili ve Japonya gibi devletlerin binaların inşasında kullandıkları sistemi ve depremlere karşı aldığı önlemleri incelemeliyiz ve örnek almalıyız. 

Binalar inşa edilirken, bütün aşamalarında kontrol edilmeli ve denetlenmelidir. 

Depremler dünyamız varolduğu sürece devam edecektir. 

Depremler doğal bir afettir. Hepimiz bilinçli olmak zorundayız. 

Unutmayalım!... Deprem öldürmez. Bina öldürür!... 

Niçin depremlere karşı ciddi önlemler alınmıyor?.. 

İnsanların hayatı önemli değil mi?.. 

Annelerimiz, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, dostlarımız, binlerce insan ölmesin!.. 

Ne dersiniz sevgili okurlar?.. 

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın !... 

Ahmet Demir - Salihli 

Kaynak : 1- 1 mart 2010 Milliyet gazetesi 

2- 2 mart 2010 Milliyet gazetesi

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..