Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Şimdi derin bir nefes alın

Şimdi derin bir nefes alın
 

Burun eti tedavisi ile rahat bir nefes alın


Gündelik yaşantıda rahat nefes alamama durumunu pek çok farklı noktaya çeken insanları görmek mümkündür. İç organ problemlerinden tutun da “içimde bir sıkıntı var uzun zamandır nefes alamıyorum” ya da “geceleri darlanıyorum nefes alamıyorum” diyenleri görebilirsiniz. Bunun tanısını koyabilecek tek kişi ise biz Kulak Burun Boğaz uzman doktorlarıdır. Gelen hastanın şikayetleri doğrultusunda muayene gerçekleştirilir ve tanı konur. Nefes alamama gibi şikayetler genellikle burun etinden ileri gelmektedir.

Burun eti, burun bölgesinin arka kısmında ve sinüslerin hemen önünde yer almaktadır. Üzüme benzer. Konka adı verilmiştir ve burnun her iki yanında konuşlanmış et parçacıklarıdır. Üst üste yer alırlar. Bu nedenle üst konka, alt konka, orta konka gibi isimlerle adlandırılırlar. Burun etinin görevi dışarıdan gelen havayı dezenfekte ederek ciğerlere giden havayı ısıtmak ve akciğerin alabileceği ısıya getirmektir. Bu sebeptendir ki burun eti daimi suretle çalışır. Burun etleri belirli sebeplerden dolayı büyüme ve küçülme gösterirler.

Burun eti soğuk havalarda büyüme gösterir. Çoğumuzun yaşadığı soğuk havalarda burun tıkanma sebebi de bundan kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde burun eti sıcak havalarda da küçülme gösterir. Ancak bazı durumlar vardır ki bu durumlarda burun eti kalıcı bir şekilde büyüme gösterir. Kalıcı olarak büyüdüğünde ise burundan nefes almak daha da güçleşir. Bununla beraber büyüme görüldüğünde burun ve genizde akıntılar da başlar.

Burun etine karşı uyguladığımız yöntemler burun etinin boyutuna göre değişiklik gösterir. Çok şiddetli bir büyüme söz konusu değil ise burun eti tedavisi ilaçla uyguluyoruz. İlaçla yapılacak tedavide burun eti küçüleceğinden hastada herhangi olumsuz bir duruma sebep olmaz.

Burun Eti Ameliyatını Nasıl Yapıyoruz?

Burun etinin aşırı büyüdüğü durumlarda radyo frekans dalgaları dediğimiz yöntem ile burun etini ameliyatsız olarak küçültebilmekteyiz. Burun etinin yakılması işlemi burun etinin dışarıya doğru kırılması sureti ile burun etinin küçültülmesini kapsar. Şayet burun eti çok daha fazla büyüme gösteriyorsa bu durumda cerrahi müdahaleye başvururuz. Yapacağımız cerrahi operasyon ile burun etinin büyüyen kısımları alınmaktadır. Bu cerrahi müdahale ile burun içi rahatlatılmış olacak ve yeteri genişlik sağlanacaktır. Burun etini kısmi bir şekilde ya da tamamen çıkarılması şeklinde yapılacak müdahaleler dışındaki yapılacak tüm işlemler neticesinde etin tekrar büyümesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Burun etini aldırmakkişide sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz, aksine burun rahatlayacak ve kişinin olması gerektiği gibi nefes almaya başlaması sağlanacaktır. Burun eti ameliyatı olduktan sonra tozlu ve kirli hava solumalarından uzak durulmalı, çok kuru havaya maruz kalmamak, el temizliğine dikkat etmek ve sık sık elleri yıkamak, şayet sigara kullanımı varsa bırakmak, alerjik durumlar veya astım gibi rahatsızlıklar varsa mutlaka doktor tavsiyelerine uymak gerekmektedir.

Rahatça Nefes Almayı Hak Ediyorsunuz

Burun eti ameliyatı sonrasıhasta normal yaşamına hızlı bir şekilde döner. Geceleri daralmalar olarak tabir ettiği nefes alma güçlüğü ortadan kalkar. Sağlıklı bir solunumun oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekir. Kişi rahat nefes alamıyorsa bu durum ileride ciddi rahatsızlıkları da tetikleyecektir. Bu bakımdan şayet burundan nefes almada zorlanma varsa mutlaka bir uzman hekime başvurun. Doktorunuz burun etinin büyüklüğüne ve hastanın durumuna göre en doğru tedavi yöntemini uygulayacaktır. Hastaların bir kısmı cerrahi müdahalelerden korktukları için rahatsızlığı olsa bile burun eti ameliyatı için başvurmadıklarını söylüyorlar. Bu çok yanlış bir düşünce. Tedaviyi geciktirerek yalnızca nefes alma problemini değil oluşabilecek iç hastalıklarını da tetiklemiş olacaksınız. O nedenle solunum güçlüklerinde uzman doktorun tavsiyesini almak önemlidir.

Kaynak: www.burunetiameliyati.com

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi
Kulak Burun Boğaz Uzmanı

 
Toplam blog
: 2
: 171
Kayıt tarihi
: 28.11.16
 
 

1963 Kilis doğumlu, evli ve 2 çocuk babasıyım. 1980 Kilis Lisesi mezunuyum. Okulumu birincilikle ..