Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Şimdi Filistinde olmak vardı...

Şimdi Filistinde olmak vardı...
 

Teksastaki "on emir" anıtı. Vikipedia'dan alınmıştır.


İlahi dinler, Tanrı tarafından “insanlar”ın yapmak veya yapmamakla yükümlü oldukları kurallardan ibarettir.

Tevrat' göre Allah, Hz. Musa’ya Sina’da “on emir”i ihtiva eden taş levhalar verir. Sinema tarihinin unutulmaz filmlerinden olan “on emir”, Yahudilik propogandası adına bunu bütün beyinlere kazımıştır.

Hepinizin bildiği gibi on emirden bir tanesi “Öldürmeyeceksin” der.

Kur’an-ı Kerimde “Hani biz İsrailoğullarından, Allahtan başkasına kul olmayacaksınız, ondan başkasına ibadet etmeyeceksiniz, …. Anaya babaya, yakın akrabaya, yetimlere, dullara, çevresi çaresi olmayanlara, yoksullara devamlı iyilik ve ihsanda bulunacaksınız, birbirinizin kanını dökmeyeceksiniz, içinizden bir kısmını zorla, zulmederek yurtlarından çıkartmıyacaksınız diye kesin bir taahhüt almıştık…. Çok azınız hariç sözünüzden döndünüz. Yoksa siz kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkâr mı ediyorsunuz?” diye sorulur.


*****

Filistinliler’e “Yahudilerin” zulmettikleri iddiasına ben katılamıyorum. Çünkü Yahudiliğe değil herhangi bir dine mensup insan bile, böyle bir vahşeti yapamaz. Yahudi, Hıristiyan veya Müslüman olmak için önce insan olmak lazımdır ki, kişi dinî mükellefiyetlere muhatap olabilsin.

Bu yüzden bu vahşeti yapanları bir din mensubu değil, bir insan olarak bile kabul edemiyorum.

Hepimizin ortak noktası “insanlık”tır. Olaya sadece bizim değil, bütün dünyanın bu açıdan bakması gerekiyor.

Oysa Filistindeki olaylara karşı çıkanların hepsinin gönlünde farklı farklı amaçlar yatıyor.

Ben bazen merak ediyorum. Biz Filistin’de yaşananlara acaba sırf

çocuklar öldürülüyor diye mi,

masumların canına kıyılıyor diye mi,

suçsuzlara da ceza veriliyor diye mi,

ortada ezilen bir halk var diye mi,

emperyalist güçler bu vahşeti yapıyor diye mi,

İsrail adındaki bir ülke bu savaşı çıkarıyor diye mi,

Amerika hiç tartışmadan bu zulmü tasvip ediyor diye mi,

Kapitalizmin yarattığı bilinçsiz bir sindirme politikası diye mi,

Yahudiler Müslümanları katlediyor diye mi,

3000 küsur yıllık vatanında insanlara özgürce yaşama hakkı tanınmıyor diye mi,

Filistinliler sol görüşlü diye mi, karşı çıkıyoruz?

Gazze’de, nefret doğuran son olayları kınamak için Ankara’da protesto mitingi yapanlar, ortalığı savaş alanına çevirmişler. Meclise yürümek isteyip kendilerine engel olan polisle çatışmışlar.

Şimdi bu fotoğrafı gördükten sonra, bu insanların Gazzede yaşananlardan etkilenip İsrail’i kınadıklarını söyleyebilir miyiz?

Her olayı siyasi bir eyleme dönüştürmekte ve bunun üzerinden hareketle her şeyi kendimize yontmaya çalışmakta üstümüze yok.

Ben “Şimdi Filistinde olmak vardı” derken, Melike Demirağ’ın sözlerini yazıp Şanar Yurdatapan’ın bestelediği “Şimdi İstanbul’da olmak vardı anasını satayım” şarkısındaki gibi doğrusu orda olmayı istiyor değilim. Benim orada olmamla zaten değişecek bir şey de yok.

Ben sadece hepimizin orada da dünyaya gelme olasılığımızın olduğunu, pekala o acıları yaşayanlardan birinin de bizim olabileceğimizi, eğer bugün böyle bir şey yoksa, bunda bizim zerre kadar bir dahlimiz olmadığını bir kere daha hatırlatmak ve gözler önüne sermek istedim.

Birçok yazımda, her insanın tesadüfen bir ülkede, o ülkenin bir şehrinde, zengin, fakir, dindar, ateist, sağcı, solcu herhangi bir ailesinde doğup belli bir çevrede kendi isteği dışında yetişerek farklı kanaatlere sahip olduğunu, bu yüzden kimsenin kimseyi kınamaya hakkı olmadığını ısrarla tekrarlıyorum.

Aynı mantıkla, biz Filistin’de doğup büyüyerek kendini cehennemin içinde bulan o zavallı insanlardan biri olabileceğimiz gibi, bir İsrail vatandaşı olarak doğup çağdaş ve modern bir insan olma iddiasıyla, en ilkel vahşeti yaşatan bir asker de olabilirdik.

Öyleyse olaya dini, siyasi, ideolojik saplantılarla yaklaşmak yerine, konuyu tamamen insani boyutta ele almak ve artık 21. yüzyıla erişmiş en üst kimliğe sahip çağdaş bir dünyalı olarak nasıl hareket etmemiz gerektiğine odaklanmak zorundayız.

Öldürmek, doğadaki hayvanların şuursuzca yaptıkları bir eylemdir. Yaşamak ve yaşatmaksa, sadece insanların düşünüp uygulayabildikleri kutsal bir hareket…

Eğer bugüne kadar biz ve dünya, Filistin’e bu gözle bakıp sahip çıkabilseydi, mesele çoktan hallolmuş olurdu.

Halbuki Filistin herkes için farklı anlamlar taşıyan bir obje… Takdir edersiniz ki bu şekilde bir sonuca varmak mümkün değildir.

Son Ermeni olayları vesilesiyle, 100 yıllık tarihi bir derdimizi çözemediğimizi fark ettik. Filistin’in 3200 yıllık derdini nasıl çözeceğiz ki?

Filistin adını, yaklaşık milattan önce 1200 senelerinde kavimler göçü sırasında bu topraklara gelen Filistîler’den alıyor. Hemen hemen aynı zamanlarda Mısır topraklarında yaşayan ancak Firavun’un zulmünden kaçarak Hz. Musa’nın öncülüğünde arz-ı mev’ud’a doğru büyük bir göç başlatan İsrailoğulları da bu bölgeye geliyorlar.

Ve tabii ki Filistîler’le savaşıyorlar. İşte o gün bugündür bu savaş devam ediyor. İnsanlar, kendilerini “Filistî” veya “İsrailli” gördüğü sürece de devam edecek. Ne zaman ki insanlar sadece “insan” olduklarını fark edecekler, ancak o zaman bu çatışma sona erecek.

Ben İsrail’e ve ona göz yuman müttefiklerine söyleyecek söz bulamıyorum. Ama her insanın yüreğini sızlatan bu elim durumdan bile siyasi rant elde etmeye çalışanları, bunu kendi felsefi görüşüne göre yorumlamaya çalışanları anlamakta da gerçekten zorluk çekiyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..