Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '17

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı

Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı
 

 

Gaziantep, ilk adıyla Antep, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’nin kesiştiği bölgede yer alan en nadide şehirlerimiz arasındadır. Kendine has kültürel yapısı, zengin tarihi ve modern görüntüsüyle oldukça etkileyici bir şehir hüviyetindedir. Gelişmişlik bakımından ülkemizin sayılı şehirlerinden birisi olma özelliğine sahip olan Gaziantep, Türkiye’nin yaşanılan en eski kentlerinden birisidir. Bunun yanında dünya şehircilik tarihi bakımından da oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep, oldukça zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Şehrin etimolojik kökeni ise şu şekilde sıralanabilir:

·         Romalılar ‘’Antiochia ad Taurum’’, Torosların karşısındaki Antakya ismini verilmiştir.

·         Araplar şehre, Ayıntap adını vermiştir.

·         Ayıntap ismi Hitit dilinde ‘’han toprağı’’ anlamında olan ‘’Hantap’tan’’ türemiştir.

·         Ayıntap, Farsçada pınarı bol anlamına gelir.

Bunun yanında Ayıntap isminin, eskiden yörede yaşadığı rivayet edilen Ayni adında bir kraldan geldiği de rivayet edilmektedir. Tarihinin çok eski olması isminin çeşitli rivayetlere karışmasında da etkili olmuştur. Ülkemizde zaman içinde Ayıntap ismi Antep ismine dönüşmüştür. 1921 yılında Milli Mücadeledeki üstün gayretlerinden ötürü şehre Gazilik unvanı verilmiştir. O tarihten bu yana şehir Gaziantep adını kullanmaya başlamıştır.

Gerek tarihi zenginlikleri gerek kültürel zenginlikleri gerekse zengin mutfağının varlığı şehri önemli bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bütün bu özelliklerinden dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de sloganlaştırdığı: ‘’Şimdi Gaziantep’e Gitme Zamanı’’ sözü doğrultusunda oldukça etkili bir çalışma yürütülmüş, şehir turizm faaliyetleri açısından da oldukça elverişli bir özelliğe bürünmüştür. Gerek misafirlerine sergilen güler yüzlü hizmet gerekse oldukça kaliteli konaklama olanakları sayesinde şehir ülkemizden ve tüm dünyadan misafirlerini bekliyor.

Gaziantep’in Eşsiz Lezzetleri

Gaziantep mutfağı oldukça zengin bir özelliğe sahip bir kentimizdir. Bu doğrultuda toplam kendine has toplam 512 farklı çeşit yemeği bulunmaktadır. Çeşit olarak en fazla yemek çeşidi olan ilimiz özelliğine sahip olan şehir, tam bir lezzetler kenti olma özelliğindedir. Bu kadar fazla yemek çeşidinin oluşması hiç şüphesiz zengin kültürel mirasının varlığındandır. 512 çeşit yemek seneler boyunca birbirinden farklı kültürel geleneklerin harmanlanması sonucunda sürekli olarak zenginleşmiştir. Şehirde özellikle, et yemekleri ve kebaplar meşhurdur. Bunun yanında, altı ezmeli kebap, alaca çorba, Arap köftesi, beyti, çağla aşı, börk aşı, kebap doğrama, firik pilavı, erik tavası, ekşili taraklı, küşneme, sarımsak kebabı, yuvarlama ve soğan kebabı gibi oldukça geniş yelpazede yemek çeşitleri bulunmaktadır. Baklava ise Gaziantep denince ilke akla gelen tatlılar arasındaki eşsiz yerini almaktadır. Bütün bu özellikleri şehri tam bir lezzet şehri yapmaktadır. Şehir, kendine has mutfağı, bol çeşitli yemekleri ve lezzetli tatlılarıyla ün salmıştır. Bu kadar lezzetli ürünü oldukça geleneksel bir ortamda eşsiz bir sunum zevkiyle konuklarına sunan şehir, ziyaretçilerin damaklarında oldukça güzel izler bırakma noktasında oldukça başarılı bir şehir olma özelliğindedir.

Gaziantep’in Tarihi Yerleri ve Müzeleri

Şehir tam bir açık hava müzesi kimliğine sahip bir şehirdir. Hemen her bölgesinde tarihi eser görmek mümkündür. Bu bağlamda Gaziantep’te çok sayıda müzede bulunmaktadır. Bu müzelerin isimleri şöyledir:

·         Gaziantep Arkeoloji Müzesi

·         Gaziantep Savaş Müzesi

·         Şahinbey Savaş Müzesi

·         Medusa Cam Müzesi

·         Gaziantep Mevlevi Hanesi Müzesi

·         Zeugma Mozaik Müzesi

·         Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Görüldüğü üzere çok sayıda müzesi bulunan Gaziantep, tarihi zenginliklerini bu müzelerde sergilemektedir. Şehrin tam merkezinden yer alan tarihi Gaziantep Kalesi, misafirlerini karşılamaktadır. Kalenin güneyinde bulunan tarihi Naib Hamamı oldukça köklü tarihe sahip bir hamam olarak bilinmektedir. Kalenin kuzeyinde kalan bölgede ise çok sayıda han bulunmaktadır. Bu hanlar; Bayaz Han, Büdeyri Han ve Şire Han adıyla bilinmektedir. Bu hanların tam kuzeyinde ise; bakır işlemeciliği alanında ünlü olan tarihi Bakırcılar Çarşısı yer almaktadır. Kentte Boyacı Cami, Şirvan Camii ve Kurtuluş Camii gibi pek çok sayıda tarihi cami de bulunmaktadır. Bütün bu tarihi eserlerin yanında Bey Mahallesinde; tarihi özelliği olan Antep Evleri bulunmaktadır. Ayrıca şehirde görülecek yerler arasında Aziz Bedros Kilisesi de bulunmaktadır. Şehirde pek çok tarihi eser, ‘’Kültür Yolu Projesi’’ kapsamında restore edilmiş durumdadır.

Gaziantep Yöresine Has Türküler ve Halk Oyunları

Gaziantep bölgesine has olan pek çok farklı türküler vardır. Bu türküler çoğunlukla; kahramanlık, göç ve aşk gibi konuları işlemektedir. Bunun yanında oyun türküleri ve ağıtlar bakımından da oldukça zengin bir geçmişe sahip olan şehirde; geleneksel tarzda müzik yapan yerler de mevcuttur. Gaziantep’in zengin türkülerinden bazıları; Ezo Gelin, Şirinnar, Karayılan, Bahçalarda Mor Meni, Evlerinde Bir İpekten Halı Var, Bahçalarda Zerdali, Deriko ve Emmoğlu türküleridir.

Gaziantep, halk oyunları bakımından da ülkemizin zengin şehirleri arasında yer almaktadır. Bu halk oyunları Oynak Halaylar, Ağır Halaylar ve Mizansen Oyunlar olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Ağır Halaylar; genellikle daya yavaş oynanan ve hareketlerinin daha yavaş bir şekilde gösterilerek sergilendiği oyun tarzıdır. Oynak Halaylar ise, oldukça hızlı bir şekilde sergilenen ve hareketlerinin seri olarak sıralandığı oyun tarzıdır. Bunun yanında Mizansen Oyun Halayları ise, halk arasında yaygın olarak oynan oyunlar sırasında sergilenen oyunları içermektedir.

 
Toplam blog
: 8
: 598
Kayıt tarihi
: 13.10.17
 
 

BLOGGER YEMEK PROFESÖRÜ GAZİANTEPLİ   ..