Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Şimdi Okullu Olduk

Şimdi Okullu Olduk
 

Merhaba sevgili okur;
 
Bu hafta sizlere henüz okullar açılalı kısa bir süre olmuşken gerek anne-baba gerekse öğretmen olarak en çok karşılaşılan problemlerden olan okul fobisi hakkında söyleyeceklerim var. 
 
Okullar açıldığında bazı çocukların ilk günlerde sürekli ağlayıp kendisini yerlere atacak kadar hırçınlaştıklarını, annelerinden ayrılmakta oldukça güçlük çektiklerini, sınıfa girmekte dahi zorlandıklarını fark etmişizdir. Okul fobisi yaşayan bu çocukları gözlemlediğimizde genellikle yoğun bir kaygıya sahip olduklarını görürüz. Bu kaygı temelde anneden ayrılma korkusudur. Genellikle ailesine bağımlı; mental, duygusal ya da fiziksel olarak okula hazır hissetmeyen; başarı odaklı ailelerin çocuklarında okul fobisi görülebilmektedir. Ayrıca aile içinde yaşanan huzursuzluklar, çocuğun geçmişte okul ile ilgili şiddet içeren bir olaya şahit olması, okul ile ilgili olumsuz bir yaşantı da okul fobisini tetikleyebilir.
 
Bazen çocuğunuz doğrudan okul ile ilgili kaygılarını dile getirmeyebilir. Özellikle ertesi gün okula gidecek çocuklarda geceden başlayan karın ağrıları, mide bulantıları hatta uykuda kabus görme vb. görülebilir. Tabii ki bu yakınmaların gerçekten kaygı kaynaklı olup olmadığını anlamak için mutlaka gerekli doktor muayenesi yapılmalıdır. Ancak fiziksel bir bulgu tespit edilmediğinde bunun kaygı kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.
 
Peki Bu Durumda Ne Yapmalı?
Okula ilk kez başlayacak bu çocuklarımız için okul önceden çocuğa gösterilmeli, tanıtılmalı; mümkünse öğretmeni ile çocuk tanıştırılmalıdır. Bunun dışında okula nasıl gidip geleceği, Onu okuldan kaçta, kimin alacağı gibi konularda kısa ve anlaşılır bilgiler verilerek kendini güvende hissetmesi sağlanmalıdır. Okulun açıldığı ilk gün okul için beraber hazırlanmak, açılış törenine çocuğunuz ile birlikte katılmak bu süreçte faydalı olacaktır. Çocuğa okul ile ilgili yaşadığı kaygıları anladığınızı ve önemsediğinizi, bu kaygılarında yalnız olmadığını ve bu sürecin zamanla geçeceğini anlatmanız önemlidir. Yeni arkadaşlıklar kurma konusunda çocuk teşvik edilerek okulun sadece eğitim alacağı bir ortam değil; eğlenebileceği, güzel vakit geçirebileceği bir yer olduğunu da fark etmesi sağlanabilir. Okul çıkışlarında çocuğun sevdiği etkinliklere vakit ayırarak, gün içinde neler yaptığı ile ilgili sohber edilebilir. Gereken durumlarda okul değişikliği yapılabileceği de unutulmamalıdır.  Ayrıca böyle bir durumla karşılaşmış ebeveyn mutlaka kararlı ve tutarlı olmalı; taviz vermemelidir.  Unutulmamalıdır ki yeni bir ortam ve yeni kişilerle tanışacak her çocuğun kaygı yaşaması normal bir süreçtir. Ebeveynler için de çocuğunun okula başlaması çeşitli kaygılara sebep olabilir. Bu durumda anne-baba kaygılı olduğunu çocuğuna hissettirirse çocuğun yaşayacağı kaygının daha da artacağı unutulmamalıdır. Bu sürecin sağlıklı atlatılabilmesi için veli-öğretmen-rehberlik servisi iş birliği önemlidir. Ancak okul fobisi zamanla ortadan kalkmak yerine git gide şiddetleniyorsa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.
 
Okul fobisi sadece okula ilk kez başlayan çocuklarda değil kademe değişikliği olan ya da başka bir okula nakil olan çocuklarda da görülebilir. Önceki okulunda zorbalığa maruz kalmış, arkadaş edinmede güçlük çeken ve geçmiş okul yaşantısında okul fobisini yaşamış çocukların sonraki eğitim kademelerinde de benzer kaygıları yaşamaları mümkündür. Bu çocuklar için de okulu tanıtmak, sorularına cevap vermek ve veli-öğretmen- rehberlik servisi iş birliğini sürdürmek önem taşır.
 
Aslında ikinci olarak da tüm bu yukarıda yazdıklarım dışında okula uyum sağlamış ancak okula karşı isteksizlik yaşayan ve okula gelmek istemeyen çocuklara da değinmek istiyordum. Ancak sizlerle paylaşmak istediğim hiçbir şeyi atlamak istemediğim için ve o problemin de başlı başına bir yazı olabileceğini düşünerek bir sonraki yazıma saklamaya karar verdim.
 
Sevgiyle kalın…
 
 
Toplam blog
: 36
: 296
Kayıt tarihi
: 10.10.18
 
 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. 2014 yılınd..