Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
20556
 

Şimdi Tam Kavurma Pişirme Zamanı

Malum kış mevsimine girdik. Odun, kömür ve yakıt derken hazırlıklarımızı tamamladık. Bir de doğal gazımız kesilmezse değme keyfine. Zaten sonbahardan kışlık sebze ve konservelerimiz de hazırdır. Salçamız, turşumuz keza öyle. Daha ne olsun, bir de sağlık yeter.

Sağlık dedimde aklıma geldi. Atalarımız can boğazdan geçer , demişler. Eee tabi boşuna da söylememişler. O zaman yukarıdaki hazırlıkların yanına bir önemli ek yapalım. Kışın yaz sebze ve meyvelerini bulamazsınız. Bulduklarınızla da yemek olmaz. Sebze kurusu ve konservelerinizle kullanabileceğiniz bir gıda. Öyle bir gıda ki yalnız başına da ortaklaşa da yemeye ve yenmeye hazır. Mübarek doğal ve anadan doğma hazır yemek. Çalışan ve zamanla yarışan ailelere abonelik. Hadi uzatmayayım adı Kavurma, soyadı lezzet. Toprakla karıştırsan yenir. Ama ben tarif edersem. Aksi halde onca etiniz 20 günde ilkbahar goncası gibi yeşerir. Dikkatle not alalım...

Yapılışı: Keçi eti tercih edilir, koyun da olur. Hatta büyük baş hayvan eti de. Etler kemiklerinden iyice sıyrılır. Kemiklerde de azıcık et kalsın, onlarla işimiz sonra. Bir tahta üzerinde yumuşak etler kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Doğramanın tümü bitince büyük bir leğene alınır. Doğranan etiniz 25 kg kadarsa üzerine yarım paket ince tuz dökünüz. İyice karıştırıp öylece bırakınız. 24 saat ( bir gün, bir gece ) sonra etinizin tuzdan ötürü sulandığını göreceksiniz, suyunu dökmeden kısık ateşli ocağınıza koyunuz. Ocaktayken 15' ( dakika ) sonra et su salacak, o zaman ateşi normal açınız. Her beş dakikada bir tahta kaşıkla karıştırınız. Etin leğendeki suyu azaldıkça ateşi de o ayarda azaltınız. Su daha da azalınca ateşi iyice kısarak pişirmeye devam ediniz. Artık yiyerek test etme zamanı geldi. Leğende su bittikten sonra etin yağı yavaş yavaş çıkar. Kısık ateşte yağıyla iyice pişirin. Et yener hale gelirse hafif kızarır. O aşamada 1 metal kaşığa etin yağından alarak, soğuk bir yerde 10' ( dakika) bekletin. Kaşıktaki yağ 5 dakika içerisinde donarsa kavurmanız hazır ve pişmiş demektir. Artık pişen etleri çok geniş bir sini veya tepsiye yayınız. Yarım saat soğuyup yağlarının donmasını bekleyin. Zamanını anlamak için, etten bir avuç alın(kartopu gibi) topaklayın. Topak oluyorsa tamamdır, yoksa beklemeye devam. Topaklanınca etler bir geniş tabakta sabaha kadar kalsın. Sabah bir bisküvi kutusuna ( üst üste gelsede olur) dizerek buzdolabınıza koyun. Hem soğuk, hem ısıtılarak yenir. Yemeklere konur, fırına soğan ve ıspanakla pide için gönderilir. Kemikler de ayrıca ve daha az tuz atılarak kavrulur.(Aynı işlemle) İyice kızarınca ateşten alınıp, bir kutuya konur. Sulu yemeklere yeterince katılır. Hadi rastgele, herhalde artık başlarsınız.

Kavurma ile yapılan yemeklerin lezzeti apayrı olur ve göreceksiniz ki o yıl dıktora gitmeyeceksiniz. Etin kendi iç yağı dolayısıyla da ne kolestrol ne de tansiyon yapmayacaktır. Özellikle salataların yanında tüketilirse çok verimli ve doyurucu olur. Hadi afiyet olması için doğru kasaba. Şimdiden damak tadınızın değiştiğini görüyor gibiyim. Artık; '' Bu gün ne yapacağım ? Hiç değilse bir makarna yapıp yiyelim'' demekten kertulup, üstelik kilo da almayacaksınız.

Not : Satın aldığınız etin miktarı kaç kg olursa olsun, tek hayvanın eti olmalı ki aynı anda pişsin. İki ayrı hayvanın etinden kavurma olmaz. Çünkü biri nazik olup erken pişer, diğeri ise çiğ kalır.



Saygılarımla.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

İşin içine et girince lezzetli olmaz mı?Şimdi doktorlar bu lafımı duysalardı kızarlardı ama ne yapalım ki etle yapılan yiyeceklerin tadı farklı oluyor.Kavurma tarifiniz çok güzel:)Ellerinize sağlık

nelliyizbudak 
 19.10.2008 19:03
Cevap :
Eski toprak dediğimiz insanlar, hep et ve mamülleiyle beslenmişler. Halen de çok sağlamlar, bir de yeni nesle bakın. Doktorlara gelince onlar esas et yiyiciler de farkında değiliz, o uyarılara hiç katılmam, pişman da olmadım. Selamlar...  20.10.2008 11:20
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 80
Toplam yorum
: 1314
Toplam mesaj
: 257
Ort. okunma sayısı
: 2397
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

Yaşamı çözebildiğimce,  dersler çıkarabilme aşamasında yorgun ama umut dolu eğitimciyim.. ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster