Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '08

 
Kategori
Teknoloji
 

Şimdiki çocuklar çok teknolojik

Şimdiki çocuklar çok teknolojik
 

Amerika’da çocuklar 6 yaşından itibaren cep telefonu ve iPod kullanmaya başlamışlar.


Genç bir arkadaşımın 5 yaşında bir kız çocuğu var. Minicik elleri ile mükemmel mouse kullanıyor ve annesini izin verdiği müddetçe bilgisayardaki çocuk oyunlarını oynuyor. Hemde çok hızlı ve bilinçli bir oyuncu. Kız çocuğu olması nedeni ile de en sevdiği oyun barbi bebekleri giydirme, resim eşleştirme ve diğer bir takım okul öncesi yaş için bilgisayar oyunları.

Ben onun mouse tutan minik ellerini seviyorum, bir de barbileri giydirirken ki edasını.

Ancak annesine sordum; “zararlı değil mi bu yaşta bilgisayar karşısında çok vakit geçirmesi?” . Annesi takip ettiğini ve gözünü üstünden ayırmadığını, yanlışlıkla başka sitelere de girmemesi için şifreleme v.s yaptığını anlattı. Ancak bazen gece uykusunda sayıklıyormuş ve oyun kahramanları ile konuşuyormuş.

Şimdi benim de bir torunum var, henüz 1 yaşında. Onu severken diyorum ki; "seninle büyüyünce chat yapacağız, az kaldı".

Ancak çocukları erken yaşta teknolojik aletlerle tanıştırmak ne kadar doğru? Bu soruya küçük çocukları olanlar daha doğru yanıt verebilirler belki.

Amerika’da çocuklar 6 yaşından itibaren cep telefonu ve iPod kullanmaya başlamışlar.

Şimdi uzmanlar, “Çocuğun hangi yaşta ilk cep telefonunu, bilgisayarını ve sanal alemdeki adını alması uygun olur?” diye araştırıyorlar.

New York Times'ta konuyla ilgili bir makalede yaşlara göre uygun olan teknoloji tanışıklığı şu şekilde belirtilmiş;

0-2 Yaş: Bebekler ve minikler parmaklarını ve ellerini yeterince kontrol etme becerisinde olmadıkları için kullanabilecekleri tek teknolojik cihaz, çocuğun hareketlerine göre sesler ve ışıklar çıkaran pilli oyuncaklar olabilir. Ama o durumda bile çocuğu bir an bile gözünüzün önünden ayırmamalısınız.

3-5 Yaş: Günümüzdeki okul öncesi çocuklar zaten dijital bir ortam içinde büyüyorlar. Yani sizin cep telefonu ve bilgisayar kullandığınızı görüyorlar. Oyuncak bir cep telefonuyla oynama yaşındalar. Ama kendi kontrolleriyle ekranda bir şeyleri hareket ettirmek için hala zihinsel gelişimleri yeterli değildir.

6-11 Yaş: Bisiklete binebilme çağı gelen çocuğun internete girebilme çağı da gelmiş demektir. Dijital dünyanın kapıları artık aralanmaktadır. Video ve bilgisayar oyunları birden ilgi odağı olacak. Ancak bu çağda 'soyut' kavramları gerçekten ayır etmek konusunda çocukların zihinsel gelişimi hala yetersiz düzeydedir. Çocuğun bilgisayar kullanma alışkanlıkları da bu dönemde şekilleneceği için, günlük kullanım saatleri konusunda bir disiplin oluşturacaksanız, doğru zaman bu zamandır.

12 Yaş ve üstü: Bu yaştan sonra bir çocuk artık elektronik cihazları bir yetişkin kadar iyi kullanabilecek hale gelmiştir. Artık bu çağda çocuğunuza cep telefonu almanız, onun için lüks değil sizin için gereklilik haline gelmiştir. Kalabalık bir alışveriş merkezinde kaybolma korkusu gibi ebeveyn kaygılarını da bu sayede yenmiş olacaksınız.

Tüm çabalar çocuklarımızı teknoloji ile barışık ama tehlikelerinden de koruyarak yetiştirmek için.Günümüzde bayağı zor bir iş.

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..