Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '12

 
Kategori
Sınavlar
 

Sınav ekonomisi

ÖSYM: 34

MEB :31

Yukarıda verdiğim rakamlar ÖSYM ve MEB’in 2012 senesinde yapmayı planladığı sınavların sayısı.

 

Bu sayıya Ehliyet, Mali Müşavirler Odası(SMMM), TOBB’a bağlı Sigortacılık Müdürlüğü, gibi kuruluşların mesleki sınavlarını da katacak olursak bu sene yüzden fazla sınavda 10 milyonlarla telaffuz edilen vatandaşımız ter dökecek, geleceğini belirleyecek.

 

Geçtiğimiz senelerde skandallarla gündeme gelen ÖSYM bu sene de sınavların yükünü çekecek. Bu sene gerçekleştirilecek olan Kamu Personeli Seçme Sınavını’da(KPSS) hesaba katarsak 7 milyona yakın adayın ÖSYM sınavlarına başvurması tahmin ediliyor.

 

Sınavlara giren aday sayısı çoğaldıkça sınav ekonomisi de bu oranda artmakta. ÖSYM tarafından en son 2009 senesinde yayınlanan faaliyet raporunda 146 milyon TL gelir beyan edilmiş bunun 121 milyon gibi büyük bir bölümü sınavlardan elde edilmiş. Bu sene KPSS sınavını da hesaba katarsak bu rakamlardan çok daha yüksek gelirler elde edileceği açık.

 

Bahsetmiş olduğum bu sınavlar ülkemizde her geçen gün sayıları artan dershane sektörünü de ayakta tutmakta. Ülkemizde 650’si İstanbul’da olmak üzere 4.700 civarında dershane, başta YGS-LYS, KPSS, SBS gibi sınavlara öğrenci hazırlamakta ve bu eğitimler için bu sene 5 milyar TL’lik bir pazar beklenmekte.

 

Kabaca bir hesap ile büyük şehirlerimizde LYS için dershaneye giden bir öğrencinin ortalama 4 bin TL ödediğini varsayarsak, bu şehirlerde 600 bin öğrencinin sadece bir sınav için 2.4 milyon TL ciro yaptıracağı anlamına geliyor.

 

Sonuç olarak çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için her türlü fedakarlığı yapan ailelerin ve hayatlarının başlangıcında sınav stresiyle boğuşan gençlerin bu kadar büyük bir rantın parçası olduktan sonra, istediği eğimi alıp istediği işte çalışıp kariyer yapması ise hala hayal olarak kalmakta.

faike@mynet.com

twitter : @faikerdogan

 
Toplam blog
: 17
: 399
Kayıt tarihi
: 04.05.12
 
 

Okur-Yazar Sigortacı www.ekomanset.com editörü www.acikogretimonline.com editörü ..