Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '16

 
Kategori
Sınavlar
 

Sınav her şey mi?

Sınav her şey mi?
 

Genellikle soru sormak; cevap vermekten daha kolaydır


Soru sorma yeteneği insanı diğer canlılardan ayıran belki de en önemli özelliktir. Soru sorma becerisi insanoğlunun en büyük keşifleri gerçekleştirmesine sebep olmuştur. En önemli buluşlar, akla düşen bir soruya aranılan ve sonunda bulunan cevabın sonucunda hayat bulmuştur. İnsan, sorduğu soruya verilen cevapla birlikte deri değiştirir. Sorduğu soruyla, kendinden bir parça bırakır ve aldığı cevapla yenilenir. Doğru zamanda sorulan güçlü bir soru, çoğu zaman kapının kilidini açan bir anahtar niteliğinde olur. Bizde, sormaya başlayalım o vakit.

Sınav her şey mi?

Bu soruya günümüz eğitim sisteminde öğretmenin, anne-babaların, öğrencilerin çoğunun vereceği cevap maalesef ki Evet! Olacaktır. Öğretmenin kendi branşında ön planda olması, çok para kazanıyor olması, anne – babaların elalem ne der örgütüne karşı mahcup olmaması, çocukları üzerinden egolarını tatmin etmeleri, çocukların yine ailelerin istediği meslekleri yapabilmesi için sınav, sınavdan aldığı puan, sıralaması çok önemli. Bu sebepten dolayı sınav her şey! Bu sebepten dolayı, alınan puan başarının en önemli kriteri haline gelmiştir. İşte tamda bu sebeplerden ötürü 120 soruluk bir sınavda 2 yanlış yapan bir çocuğa annesi ya da babası neden hepsi doğru değil? Sorusunu yöneltiyor. Söz konusu öğrenci 118 soruyu doğru cevapladığı için başarılı mıdır? Yoksa 2 yanlış çıkardığı için başarısız mı???

Farkında mısınız? Çocuklarımızı sınava hazırlarken hayata hazırlamayı unutuyoruz. Çocuklarımızın hayatı sınav olmuş durumda. Ve çocuklarımız sınavı sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı sınavlardan ibaret zannediyorlar. Yaşam boyu insanoğlunun hayata dair nice sınavlardan geçeceğinden, çocuklarımızın çoğu haberdar değil. Derdim suçlu aramak değil dostlar. Benim yaptığım sadece durum tespitidir. 

Eğer bir çocuk 9. Sınıfa kadar gelmiş, akademik anlamda çok başarılı oluyor, sınavlardan harika puanlar alıyor; ama daha kendi tırnağını kesemiyorsa üzerine düşünmemiz lazım.

Eğer bir genç çok önemli bir üniversitesinin, çok gözde bir fakültesinden mezun olup, yüksek rakamlar kazandığı bir mesleği icra ediyor; ama topluluk önünde 2 kelimeyi bir araya getirip derdini anlatamıyorsa üzerine düşünmemiz lazım.

Üniversite’de akademik kariyer planlayan bir kişi, yüksek lisansını, doktorasını tamamlamış, kurum içerisinde önemli ön isimleri almaya hak kazanmış (Yrd. Doç, Doç. Vb.); ama akademik yayınların dışında başka kitap okumamışsa, okumaktan nefret ettiğini ifade ediyorsa üzerine düşünmemiz lazım.

Eğitim hayatı başarılarla geçmiş, devletin önemli noktalarında görev almış ve en sonunda çok stratejik bir noktada yöneticilik yaparken, devletin sırrını, milli duyguları, vatan için canını veren şehitlerimizi, yurt sevgisini hiçe sayarak üç kuruş paraya satmaya kalkıyorsa,  üzerine düşünmemiz lazım.

Dürüstlük, vicdan, ahlak, adalet, merhamet gibi değerlerimizin bir bölümünü oluşturan duygularımızı sorgulamalı ve çocuklarımızın bilinçlerine bu değerlerinde ne kadar önemli olduğunu, yaşayarak, yaşatarak kazımamız gerekli.

Haydi gelin sorduğumuz soruya tekrar bakalım. Her şey sınav mı? Bakın tek bir soruyla hangi noktalara geldik.

 Genelde, soru sormak, cevap vermekten daha kolaydır…

 
Toplam blog
: 21
: 324
Kayıt tarihi
: 08.08.12
 
 

"Çıplak bir hakikat tanımıyorum. Ancak cehaletimin karşısında alçakgönüllülükle eğiliyorum. İşte ..