Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '11

 
Kategori
Güncel
 

Sınav kaldırılsın, kura çekelim

Sınav kaldırılsın, kura çekelim
 

Liseyi başarı ile bitiren bir öğrenci, ilgi alanına giren bir üniversitede fazla zorlanmadan okuyabilir. Sanıldığı gibi bilgi yüklenmeye hiç de ihtiyacı yoktur. Yeterli kontenjan sağlanamadığı için, bir eleme yapılması gerekiyordu. Tam bu sırada en pahalı ve insanı hasta eden dersanecilik filizlendi. Şuursuzca başlayan yarışın heyecanı ile dersaneler ülkenin her yerine dal budak saldılar. Öyle ki; Kimsenin kiralamayı düşünemediği kocaman binaların alınlarına "dersaneye kiralıktır" tabelâları asılmaya başlandı. Yıllarca süren bu kısır yarış kimin işine yaradı? Sadece dersanelerin.. Kontenjan değişmediğiiçin sınavı Ali yerine Veli kazandı o kadar...

Bu dersanelere servetler yatıranlerın haklı beklentileri" adil bir sınav" bile sağlanamaz oldu. Şaibeler aldı başını gidiyor. İddiların sonuçlarından çok uygulamanın tartışılmasını öneriyorum.

Devlet gençlerine okul sağlayamamış, dar kontenjanlara girebilmeleri için ise servetler ödemelerine sebep olmuş. Aynı yöntem yıllarca sürdürülüyor, kazanan dersaneler , kaybeden "GENÇLİK" oluyor. Neler kaybediyorler:

1-Cocukluk ve gençlik çağlarının zevkini, masumiyetini 

2- Sabah uykularını 

3- Spor yapabilme hakların 

4- Tüm sosyal aktivite olanaklarını

5- Güzel sanatlara yönelme arzularını

6- Yaşama zevklerini

Aslında uygulamanın özü eleme sınavı niteliğindedir. İyi güzel elenelim de bunun başka yöntemi yok mu? Mutlaka pahalı bir makasla mı göbeğimizi kesecekler? Yaşam boyu kullanmayacağımız bilgileri yüksek ücretlerle hepimiz satın alıyoruz sonunda az sayıda kişi gülebiliyor.

Geleceğimizin teminatı mutlu bir gençliktir. Bunu sağlamadıkça yarınlar sislidir. Gençlerimiz pahalı dersane bilgileri yerine genel kültür sınavları ile de elenebilirler.

Bazilarımıza biraz saçmalık gibi gelecek ama ben şimdiki sistem yerine, yeterli okullaşma sağlanıncaya kadar elemenin "KURA" ile yapılmasını öneriyorum. Hiç olmazsa maddi ve manevi kayıplarımız azalır. Anlaşılıyor ki; talep arttıkça karanlık emeller cirit atacak ve şimdi küçümsediğimiz kura çekimini bile arar hale geleceğiz.

Önerim "uçuk" görünse de, bir eğitimci ve sanatçı olarak, olanlar karşışında gençlerimizden utandığımı kanıtlayabildiğime inanıyorum. Saygılarımla... 

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..