Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '08

 
Kategori
Sınavlar
 

Sınav stresi

Sınav stresi
 

Bilim Dershanesi Rehber Öğretmeni Sedat DELİOĞLU Öğrenciler arasındaki anket ile sınav stresinin öğrenciler üzerindeki etkisini araştırdı.

Sınav kaygısının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden birinin aile tutumu olduğunu kanısını dillendiren Sedat DELİOĞLU, bazı velilerin sınava girecek çocuklara, “Bu senin son şansın, bu sene kazandın, kazandın. Yoksa!...” Ağabeyin yaptı, ablan yaptı sen niye!..” diye başlayan cümleler kurmakta olduğunu anımsattı ve “Aslında her iki durum da çocuk için kaygıya neden olabilmektedir. Çocuk kendi başarısıyla kişiliğini eşdeğer tutmaya başlamaktadır. Yine başaramazsam…. Ben zaten neyi yapabildim ki …türünden olumsuz düşüncelere kapılmaktadır.” Fikrini ifade etti.

Rehber Öğretmeni DELİOĞLU, yaptığı ankette elde ettiği sonuçları kamu oyu ile şu şekilde paylaştı:

“Yaptığım anket çalışmasında karşılaştığım sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aile ve çevre baskısını omuzlarında en çok hisseden sınıf; bu sene sonuncusu uygulanacak olan OKS’ ye girecek olan 8. sınıftır. % 86. ( 7. sınıflar %83 6. sınıflar % 81 lise son sınıflar % 70 mezun gruplar ise % 69, 9.)

8. sınıf öğrencilerinin bu baskıyı en yoğun bir şekilde hissetmesinin sebebi bu sınavın telafisinin olmayışıdır. Bu durum aslında OKS’nin kaldırılışı yerine 6.7.8. sınıflarda birer sınavın uygulanmasını getiren yeni orta öğretime geçiş sisteminin ( SBS) getirilmesinin bu anlamda isabetli olduğunu göstermiştir.

Kendine güven noktasında ise problemi en çok yaşayanlar ilköğretimde yine 8. sınıflar olmuştur. %80 ( 6. sınıf %54, 7. sınıf %73). Ortaöğretim düzeyinde ise, lise son sınıf öğrencilerinin kendine daha fazla güvendiğini görüyoruz kendine güvenmeyen öğrencilerin oranı lise son sınıflarda % 45 bu oran mezun gruplarda % 78 e çıkıyor.

Gelecek endişesi yaşayan öğrencilerin oranında anlamlı olmuştur.

6. sınıf : % 65

7. sınıf :% 76

8. sınıf:% 84

Lise 3 : % 89, 4

Mezun : % 90, 5”

 
Toplam blog
: 15
: 1109
Kayıt tarihi
: 01.03.08
 
 

Dershanede rehber öğretmenim. Tokatlıyım...