Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '18

 
Kategori
Sınavlar
 

Sınava Hazırlıkta Tevekkül

Sınava Hazırlıkta Tevekkül
 

Sınava hazırlanırken, öğrencilerin zorlandığı aşamalardan biri de çalışmaya devam etmek oluyor. Sınava nasıl çalışılacağı başka bir yazının konusu olabilir. Burada mevzu bahis çalışmaya başladıktan sonra onu sürdürmekte yaşanan problemler olacak. İlk olarak hedefi olan insan çalışmaya başlayabilir ve o hedefe ulaşma arzusu sayesinde çalışmayı sürdürebilir. Öncelikle unutulmaması gereken kişinin bir robot değil, bir insan olduğunun farkında olmasıdır. Elbette kimi zaman yorulacak, kimi zaman bunalacaktır. Önemli olan yaşanan sıkıntılardan sonra devam edebilmek olacaktır.

Tevekkül, Allahü tealanın bildirdiği sebepleri yerine getirdikten sonra neticeyi sebeplerden değil, sebepleri yaratandan beklemek olarak tanımlanmaktadır. Burada iki kısım var: İlk olarak emek vermek, sonra neticeye kavuşmak. Üniversiteye hazırlık da aynı değil mi? Günlerce çalışıp sınava girmek ve sınav sonucunda güzel bir sonuç elde etmek.

Eğer sınava hazırlanan kişi tam odaklanamamışsa, düzenli çalışmıyorsa veya ders çalışmak gibi bir amacı yoksa tevekkülden ziyade tefekküre ihtiyacı vardır. Önce oturup bir düşünmeli ve  ‘Ben ne yapıyorum?’ , ‘Neden çalışmalıyım?’ sorularına cevap vermelidir. Burada tevekkülden bahsetmemin nedeni sınava hazırlık sürecinde kopmaları, bunalmaları ve bir takım sıkıntıları daha çabuk atlatıp motive olmanın önemli olmasındandır. Bu şekilde davranabilmek başarıyı garantilemez ama gönül rahatlığını garantiler. ‘Elimden geleni yaptım ama olmadı.’ diyebilir. Sonra tekrar tekrar deneyebilir. Artık olmayacağına kâni olmuşsa ‘Olduğu kadar…’ deyip yoluna devam edebilir.

İşte bize bu gönül rahatlığını sağlayan, ümitsizliğe düşmekten alıkoyan, tekrar tekrar deneme gücü veren şeydir tevekkül; yoksa hiçbir şey yapmamak ya da bir kere deneyip de ‘olmuyor’ demek değildir.

 

 
Toplam blog
: 14
: 1220
Kayıt tarihi
: 02.09.15
 
 

Merhaba! Her hayal gerçek olmaz ama gerçekler bir zaman hayaldi. İnsanlara yol göstermeye çalışan..