Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

14 Ocak '08

 
Kategori
Sınavlar
 

Sınavlara Hazırlanan Çocuğa Sahip Olmak

Sınavlara Hazırlanan Çocuğa Sahip Olmak
 

Hiç birşey bu tablonun bozulmasına DEĞMEZ.


Birinci yarıyılın sonlarına yaklaştığımız şu günlerde bir de, sınavlara hazırlanan çocuğa sahipsek işimizin biraz daha zor olduğunu söyleyebiliriz.

OKS ya da ÖSS’ye girecek bir çocuğumuz var ise bizim diğer anne babalardan farklı bir konumumuz, farklı sorumluluklarımız , farklı beklentilerimiz var demektir.

Sırayla bunları ele alırsak; çocuğu okula giden gelen bir ebeveynden farklı olarak, bir de sınava hazırlanma durumunda olan çocuğumuz ile ilgili sorumluluklarımız neler olabilir?

Çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamak, dershaneye göndermek , gerekiyorsa özel ders aldırmak, gerekiyorsa özel destek almak vb şeklinde sıralanabilir…

Çocuğu sınava hazırlanma durumunda olan ebeveynlerin farklı beklentileri ne olabilir?

Tüm olanakları sağlayan ve her türlü maddi-manevi özveride bulunan anne-babanın beklentisi çocuğunun başarılı olmasıdır. Yani istenilen ya da hedeflenmiş okula girmesidir.

Bu noktaya kadar okuyanların “evet…tabiî ki” diyerek, kafa salladıklarını görür gibiyim…

Tam bu noktada durup , durumu gözden geçirmek gerektiğini düşünüyorum…

Ebeveyn olarak temel sorumluluklarımız zaten çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve onların yanında olmak değil midir? Yani biz, yukarıda sıralanan durumları yerine getirirken temel sorumluluklarımızı yerine getirmiş olmaktayız. Biz temel sorumluluklarımızı yerine getirirken , çocuklarımızın temel sorumluluğu olan nedir? Okullarına, dershanelerine gitmek, dalga geçmeden derslerini dinlemek, çalışmalarını yapmaktır. Okula giden ve derslerine çalışan hatta çok daha fazla yorulan çocuklarımızın illa istenilen okulu kazanacaklarını beklemek sizce nedir? Yani elinden geleni yapmakta olan, çalışan , çabalayan ve ekstra yorulan çocuğumuz, biz onu dershaneye gönderiyoruz diye ya da özel ders aldırıyoruz diye illa kazanmak zorunda mıdır?

Bana kızmaya başladığınızı farkındayım, çünkü hepimiz haklı olmak ve elde etmek isteriz

Aynı noktadan, şöyle bakalım…Bir işiniz olduğunu düşünelim ,işinizle ilgili görev tanımınızdaki sorumluluklarınızı mesai saatleri içinde yerine getirdiğinizi düşünün..Bu eylemleriniz karşılığında iş vereninizle mütabık olduğunuz maaşı alacaksınız…Siz görev tanımızdaki eylemleri gerçekleştirdiniz, o da anlaşmadaki maaşı verdi…Alacak verecek yok değil mi?Yani siz görevinizi tam olarak yaptığınız için takdirname almayı, ayın elemanı seçilmeyi ya da ikramiye almayı beklemiyorsunuz . O da “sana şu kadar da maaş veriyorum, bak bu parayı alamayanlar var, memlekette bir sürü işsiz var” diyerek verdiği parayı başınıza kakmıyor…

Peki karşılıklı sorumlulukların yerine getirildiği sınava hazırlanma sürecinde ki “istenilen okulu kazanma “zorunluluğu nereden çıkıyor.

Anne-baba olarak çocuklarımız için en iyisini istiyor olmak ve onlar için en iyileri lazyık görmekten başka suçumuz yok…Bu iyi niyetli yaklaşımımız çocuklarımıza baskı olarak dönüyor ve belki de çok çalışmasına ve kazanabilecek durumda olmasına rağmen hak etiğini elde edemiyor…

Bu nedenle yaklaşımımızı , tepkilerimizi ve beklentilerimizi ne kadar “normalleştirirsek” sorumluluklarını yerine getirmiş ve elinden geleni yapmış olan çocuğumuza o kadar yardım etmiş oluruz.

Kuşkusuz anne-baba olarak hep daha iyisini istememiz doğal görünebilir , ancak daha gerçekçi olanı yapabileceği neyse onu yapabilsin olmalı ve hem kendimize hem de çocuklarımıza gereksiz yük bindirmemeliyiz.

Şu anda OKS ye girecek bir kızı olan ben, ahkam kesmeden, yıllar içinde gördüklerimi, çocuğuma zarar vermeyecek şekilde ve çocuğumun yapabileceğinin en iyisini yapmasını amaçlayarak, yani yazdıklarımı uygulayarak bu süreci geçiriyorum…

Çocuğumun nasıl bir sonuç elde edeceğini bilmiyorum, bildiğim tek şey elinden geleni yaptığı sürece , sorumluluklarını yerine getirdiği sürece alacağı her sonuç benim için üzüntü verici olmayacaktır.Buna kalben inanarak geçireceğimiz kalan 5 ayımız daha var….

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..