Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sinema İmgeleri

Sinemada İmge
Sinema denilince akla imge gelir şüphesiz, hatta sadece sinema değil sanat denilince akla imge gelir. Elbette her sanat eseri veya sinema imgesel bir başyapıt olmayabilir ama mutlaka imge motiflerini taşır. Çünkü sinema görsel ve hayal gücüne dayanan bir yapıt olması gereği başka türlü ifade edilemez. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, sinemanın imgeleri ile diğer sanat dalları arasındaki imge aynı değildir. Çünkü sinema sanatın en yoğun olduğu görsel bir şölendir; Tarkovski'nin dile getirdiği gibi sinemada diğer sanat dallarının aksine ''zaman'' kavramı vardır. Peki, bir sinemada bu zaman kavramının işleyişi 'kısaca' nasıl ele alınır?

 

1. Sahne Seçimi ?

Bir sinemada sahne seçimi çok önemlidir, eğer sahneler düzgün seçilmezse, kamera açısı ve imgeler düzgün kurulsa bile sinemadan tam bir verim sağlanamaz. Bu fikrimle post-modern sinema tekniklerine karşı bir eleştiri yöneltmiş oluyorum; mesela Stanley Kubrick ve Lars von Trier gibi yetenekleri şüphe götürmez adamlar, imge motiflerinde her ne kadar harikalar yaratsalar da bazen sahne seçimlerini iyi yapmamaktadırlar. Peki, neden sahne seçimine bu denli önem veriyorum? Çünkü sahne bir filmin dahili unsurudur kamera ise harici unsuru; eğer dahili unsur yerinde olmazsa harici unsur yerinde olsa bile iyi bir sinema izleyicisi için motifler iyi işlenmiş olmaz.

 

2. Kamera Seçimi ?

Sahneyi iyi seçmemiz yetmez, aynı zamanda kamera da önemli; zira en kötü mekanlarda çekilen bir fotoğraf bile en güzel perspektifiyle yakalanırsa o mekan güzel gibi görünebiliyor. O halde, sahne seçimini niye daha üstün tuttum? Çünkü sahne seçiminde ben seyirciyi kandırmayan gerçekçi sahneler öneriyorum, zira fantastik ve otantik sahnelerin zamanının geçtiğine inananlardanım.

 

3. İmge ve Sanatın İşleyişi ?

Pablo Picasso sanatı, gerçekleri tanımamıza yardımcı olan yalanlar bütünü olarak tanımlar; bir nevi de öyledir- sanat hayal gücüne dayandığı ve pozitif bilimlerdeki gibi kavramsal bir bilme olmadığı için burada akla dayanan bir çaba değil daha çok duyumsama ve hayal gücüne dayanan bir çaba görürüz. O halde, imge bir sanat eseri için tam olarak nedir? O sanat eserinin dahili ya da harici unsuru değil, bizzat o sanat eserinin özünü oluşturur imge- hatta sanatçılar gibi abartırsak(!) imge sanat eserinin kendisidir.

Mert Kültür | https://twitter.com/MertKultur

 
Toplam blog
: 13
: 895
Kayıt tarihi
: 26.07.17
 
 

21 Temmuz 1990'da İstanbul'da doğdum ve yaşantıma hala İstanbul'da devam ediyorum.. 6 farklı dizi..