Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '08

 
Kategori
Kültürler
 

Sinema ve koltuk sayımız...

Sinema ve koltuk sayımız...
 

Bir ülkenin kültürel gelişimi, yıllık bazda çevrilen sinema filmlerinin sayısı ve kalitesi, sinema salonlarının sayısı, gelen seyirci sayısı, sergilenen tiyatro oyun sayısı, tiyatro salonu sayısı ve tiyatro salonlarına gelen seyirci sayısı, basılan ve yayınlanan kitap sayısı, kitapların baskı sayısı ve okunan kitap sayısı, günlük gazete sayısı ve gazetelerin tirajları…

Sinema kültürel gelişmişliğin en önemli göstergelerinden biridir…

Bu gün nüfusu 70 milyonu geçen Türkiye’de bulunan sinema salonu sayısının 1140 olduğunu biliyor muydunuz?

Ve bu sinemaların üçte birinin İstanbul ve Ankara illerinde olduğunu, 11 ilde ise hala sinema salonunun olmadığını biliyor muydunuz?

Ülkemizde son yıllarda büyük salonların bölünmesi ile cep sinemalarının ortaya çıkması ve evlere büyük ekran televizyonların girmesinin sinema salonunda film izleme keyfi ve alışkanlığını azaltmaya başlayacağı öne sürülürken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) "Kültür İstatistikleri 2007", Türkiye’de sinema salonlarının durumunu ortaya koyuyor.

TÜİK’in verilerine göre, geçen yıl 70 milyonluk ülkemizde sadece bin 140 sinema salonunda, toplamda 161 bin 923 koltukla faaliyet gösteriyormuş.

Bu salonların 310’u firmaların kendi malıymış. Geriye kalanını da kiralayanlar işletiyormuş. Geçen yıl sinema salonlarında istihdam edilen kişi sayısı ise 2 bin 921 olmuş.

Sinema salonları ve koltuk sayılarının dağılımına bakıldığında, Türkiye’de sinema sektörünün yeterli seviyeye ulaşmadığı açıkça görülüyor.

Gerçi Televizyonlarda bu kadar dizinin gösterildiği ve her birinin en az iki saat sürdüğü düşünülürse, sinema salonlarına gelen seyirci sayısının bu kadar olmasını yadırgamamak lazım!

Yine TÜİK’in verilere göre, sinema salonlarının üçte biri İstanbul ve Ankara’da...

Bu illere İzmir, Bursa ve Antalya eklendiğinde ise Türkiye’deki toplam sinema salonunun yarısına ulaşılıyormuş.

Bu salonlardan 256 sının İstanbul, 116 sının Ankara, 86 sının İzmir, 50 sinin Bursa, 52 sinin Antalya, 25 inin Adana’daymış.

Bu salonların koltuk sayısı ise; İstanbul 36.763, Ankara 18.288, İzmir 12.900, Bursa 8.809, Antalya 5.970, Adana 5.185 imiş.

21. Asırda ve İletişim çağında bulunduğumuz göz önüne alınırsa, halen Kırıkkale, Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Muş, Mardin, Kilis, Şırnak ve Siirt’te hiç sinema salonunun olmadığı, Çankırı, Sinop, Kars, Tunceli, Bitlis, Batman’da ise sadece birer sinema salonun olduğu gerçeği ile yüz yüze geliriz.

Eski bir siyasi söylem olan “Çağ atlamış” bir ülkeye hiç yakışmayan bir kültürel etkinlik göstergesi!

Biz Antalya’da yaşayanlar olarak biraz şanslıyız. En azından 52 sinema salonumuz ve her yıl düzenlenen ve son dönemlerde uluslar arası hale getirilen Altın Portakal Film festivalimiz var.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..