Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '07

 
Kategori
Sinema
 

Sinemada matematik kullanımları

Sinemada matematik kullanımları
 

‘Möbiüs Şeridi’ adlı çizgifilmde, bir Möbiüs Şeridi aracılığıyla mekansal sıçrama yapmak mümkün olur. Bir Möbiüs Şeridi, kağıt bir şerittir. 2 ucu birbirine getirildiğinde, biri 180 derece döndürülür. Ortaya çıkan nesne tek yüzeyli bir şeydir. Yani bir Möbiüs Şeridi’nde aynı noktaya varmak için, üzerinde 2 tur atmak gerekir.

‘İzo’ adlı filmde, zaman içinde geçişler yapabilen, sonsuza dek savaşmaya niyetli bir savaşçı, filmin sonunda kendini bir Möbiüs Şeridi’nin üzerinde bulur ve anlar ki şiddet bitmeyecek ve başladığı noktaya, bir de ters tur atarak geri dönecek.

‘Küp’ adlı 3 film vardır. Zamansal olarak çekim sırası 1, 2 ve 0’dır. 1. Küp’te 26x26x26 çarpı birimli bir büyük küpte, dışarı çıkmak için, yalnızca bir kapı vardır. Küpler, rübik küpü gibi, ama 3 boyutlu olarak, raylar üzerinde, 6 yönde de devinim durumundadır, bunu çıkarılan seslerden ve hafif sarsıntılardan anlarız. Daha önce ölenler, odalara notlar bırakmışlardır. 7 kişili ekipten en son en aptal (gerçek bir aptal tiplemesi öyküsü) sağ kalır ve küpten çıkar. 2. Küp’te işin içine zaman sokulur ama matematik açıdan hatalar yapılır. E, kolay değil, 4 boyutlu bir hiperküp tasarlamak (zaten filmin ikinci adı ‘Hiperküp’tür). 0. Küp, kübün yapılma nedeniyle ilgilenir ve Batı dünyasında tek olduğunu sandığım bir planı vardır: Bir adam küpten sağ kurtulduğu halde, ateist diye öldürülür.

‘Gümüş’ filminde bilimciler, bir Menger Süngeri aracılığıyla doğaüstü güçleri toplarlar. Bir Menger süngeri de bir küptür. 9 küçük küpten oluşan büyük kübün yüzlerinin ortasındaki küpler ve en merkezdeki küp çıkarılır ve atılır. Bu işlem geriye kalan cisimlere sonsuz kez uygulanır. Ortaya çıkan şey, sonsuz yüzeyli, sıfır hacimli bir Menger Süngeri’dir. Bu tasarım, bizlerin minimum malzemeyle, maksimum alanlı katalizörler üretmemize olanak sağlar, artık tek tek atomların yerini değiştirebildiğimiz, nano-malzemeler üretildiğini de eklemiş olayım.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..