Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '20

 
Kategori
Öykü
 

SINIF GEZİNTİSİ

Kendinden düşük rütbeli herkese herze muamelesi yapan sorunlu satış sorumlusunun sorun çıkaran aşağılık ve bir o kadar da aşağılayıcı cümlelerinin ardından mesai çıkışı belediye otobüsünü girişine yönelerek eve doğru yol aldı. Hayatı aksiyonlu olmamakla beraber aksi yönlü insanlarla dolu olduğundan eller Mersin istikametini seçerken o ters istikamette geriye doğru ilerlediğini düşünüyordu. Belediye otobüsü evine on dakika mesafede bulunan durakta durduktan sonra evine doğru yürümeye başladı. Çalıştığı giyim mağazasında sabahtan akşama kadar satış elemanlarına giydirerek ve adam satma konusunda uzman sorunlu satış sorumlusunun incelikten uzak incitmeye yakın cümlelerini kısa bir süre düşündükten sonra yakasından düşürerek eve geldi.

Eve geldiğinde sabahtan akşama kadar inşaatlarda çekiç ve balyoz darbesi vuran babasının yumruk darbelerinden müteşekkil çekişmeli bir boks maçı izlerken uyuduğunu gözlemledi. Televizyonu kapattı ve babasının üzerine battaniye örterek daha sağlıklı uyumasını sağladıktan sonra bazı sağlık sorunları olan annesinin yattığı odanın kapı aralığından baktı. Kapı aralığından annesinin aralık vermeden çalıştığına dair bulgular içeren dikiş makinesini hüzünlü bir ifadeyle süzdükten sonra sonra odasına doğru çekilme operasyonu yaparak giysilerini değiştirdi ve yatağına uzandı.

Ellerini başının arkasına doğru koyup bir süre tavanla bakıştıktan sonra yatağının yanı başındaki kitaplara baktı. Bir türlü çalışmaya girişemediği AÖF İktisada Giriş kitabına ve onun üzerinde duran Maksim Gorki’nin ‘Benim Üniversitelerim’ kitabına baktı. İktisat konusunda yetkin ve etkin akademisyenlerin tartışarak, konuşarak öğrenilmesini önerdiği İktisat Bölümünü paradan iktisat ederek kimseyle tartışmadan kuramsal bilgiyle ilişki kurarak öğrenimini sürdürmek zorundaydı.

Ailesi yüksek tahsil sağlayacak kadar parayı tahsil edemediği için öğrenim hayatını uzaktan eğitimle devam ediyordu. Her ne kadar uzaktan eğitim görse de toplumda yer alan farklı sınıflarla yakından ilişki kurarak hayatını sürdürüyordu. Her gün dar evlerde oturmak zorunda olan dar gelirli insanların yaşadığı mahallesinden çıkıp, belediye otobüsüyle iki saat yol alarak zengin mahallesinde bulunan giyim mağazasında satış elemanı olarak bulunduğu işiyle hayatını idame ettiriyordu. İşe gittiği her gün farkında olmadan sınıf gezintisi yapıyor, farklı insanları gözlemleyerek iktisadi açıdan birbirinden farklı arz ve talep analizleri yapıyordu. Bu analizlerden biri de oturduğu evin kira bedeli kadar takım elbise bedelini peşin ödeyen bir müşterisinin peşin satan profiliyle özdeşleşmesiydi.

Maksim Gorki’nin otobiyografik eseri ‘Benim Üniversitelerim’ deki gibi farklı insanlarla yakınlaşarak aldığı eğitimi uzaktan eğitimle tamamlayıp lisans diploması almayı hedefliyordu. AÖF kitaplarından edindiği kuramsal bilgilerle üniversite bitirerek daha kurumsal bir işte çalışmayı hayal ediyordu. Hayalini gerçekleştirmek için ders çalışması gerekirken geç saatte eve geldiği için yarın gitmek zorunda olduğu işe geç kalmaması gerektiğinden uyku moduna geçti ve güzel rüyalara dalma ümidiyle uykuya tüpsüz dalış yaptı.

 
Toplam blog
: 93
: 87
Kayıt tarihi
: 25.02.19
 
 

     TCDD'de makine mühendisiyim. Sanatın iyileştirici gücüne inanan bir insanım.    ..