Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '08

 
Kategori
Siyaset
 

Sınıra duvar örmek 2

Geçenlerde yazdığım bir blogda Türkiye'nin K.Irak sınırına duvar örmeyi düşünme zamanı geldiğinden bahsetmiştim.

Dün bu konuda bazı konuşmalar duyunca interneti inceledim ve bazı haberlere rastladım. Doğruluğunu bilemiyorum ama ateş olmayan yerdenduman çıkmaz diye bir atasözümüz de var..

azbuz.com web sitesinden bir alıntı yaparak, konuyla ilgili bir haber ve değerlendirmeyi ilgilenenlerin bilgisine sunmak istedim. Bakalım gelişmeler ne olacak?

Haberin içinde yorum da var. Yorum kısmı ile ilgili herhangi bir yorumda bulunmuyorum...

"Türkiye-Irak sınırına, daha doğrusu Türkiyeile Kuzey Irak arasına yüzlerce kilometre uzunluğunda duvar örülecek, Türkiye Kuzey Irak kaynaklı olarak algıladığı güvenlik tehdidiniduvarla engellemeyi deneyecek desek her halde şaşkınlıkla karşılanır. O zaman, şaşkınlığı gidermek için bazı bilgiler aktaralım.

Birkaç haftadır İran ordusu Kuzey Irak'ı yoğunolarak bombalıyor. PKK'nın İran uzantısı PJAK mevzilerini vuruyor.Çatışmalar yaşanıyor, sınır köyleri boşaltılıyor. Bağdat ve K. Irak'lıkaynaklara göre, İran saldırılarına paralel biçimde Türkiye de KuzeyIrak'ın bazı bölgelerini bombalıyor. Türkiye ile ilgili iddialar okadar ileri gitti ki, K. Irak yönetimi Türkiye'nin kimyasal silahkullandığını iddia etti. Aynı iddia DTP temsilcileri tarafından da dilegetirildi. Hem iddiayı gündeme getirenler, hem de bu ağır iddiahakkında soruşturma başlatıldı. ABD Başkanı George Bush'un gizlice Bağdat'a gidişinde, Bağdat yönetimi ve Kürt siyasi temsilcilerTürkiye'yi ve İran'ı Bush'a şikayet etti.

Bölgedeki güvenlik karmaşası ve askerioperasyonlara ilişkin en son iddia İran'ın K. Irak'la arasındaki sınırbölgesine duvar örme kararı alması oldu. PJAK sızmalarını önlemek, sınır güvenliğini sağlamak için Hacıumran bölgesindeki sınıra 5 metreyüksekliğinde, 2.5 metre genişliğinde dört kilometrelik duvarörülecekmiş ve çalışmalar başlatılmış. K. Irak otoriteleri, duvarinşasının ve duvarla birlikte oluşturulacak tampon bölge uygulamasınınengellenmesini istiyor.

İran'dan sonra Türkiye'nin “duvar projesi”uygulamaya geçer mi? Bu mümkün. Çünkü Türkiye'nin üzerinde çalıştığıproje, öyle dört kilometrelik bir şey değil. Çok daha büyük, pahalı, kapsamlı bir proje. Şöyle:

Kara Kuvvetleri ile Hava Kuvvetleri'nin ortakçalışması. Öneri Hava Kuvvetleri'nden gelmiş. Bütün sınır boylu boyuncabildiğimiz anlamda duvardan oluşmayacak. Duvar yapılamayan yerlereelektronik ve termal duvar kurulacak. Bütün duvar boyunca normal veultraviole kameralar yerleştirilecek. Sıkı bir denetim başlayacak.Deneme panelleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Ankara'daki lojistikdairesinde üretiliyor ve denemeler yapıldı. Hava Kuvvetleri'nin uçakhangarları için ürettiği sağlam bloklar şimdi Türkiye-Kuzey Irak sınırıiçin hazırlanıyor. Projenin toplam maliyetinin 2.3 milyar dolar olduğubelirtiliyor.

Berlin Duvar'ı yıkıldığında, yeni bir dünyailan edilmişti. Soğuk Savaş döneminin silaha ve güce dayalı korkuluyılları sona ermişti. Adalet, özgürlük, refah öne çıkacaktı. Karşıtkamplar ve ulusal sınırlar arasındaki kalın duvarlar olmayacaktı. Tamtersi oldu. Savaşlar daha da arttı, kaba güç kullanımı ve işgaller dahada yaygınlaştı. Yeni bir sömürge dalgası başladı. Etnik çözülmeler, mezhep eksenli ayrışmalar tırmandı. Bütün olumsuzlukların en sertsonuçlar gösterdiği yer hep yaşadığımız coğrafya oldu. BerlinDuvarı'ndan sonra İsrail'in Filistin topraklarını çalmak için inşaettiği 670 kilometrelik Utanç Duvarı'yla şehirlerin, ülkelerin, milletlerin, ailelerin bölünmesine hız verildi.

Suudi Arabistan, Irak sınırı boyunca, içindekarakollar ve gözlemevleri de bulunan 900 kilometrelik duvar inşa etmekararı aldı. Ben buna “Şii-Sünni Duvarı” dedim, onlar “Güvenlik Duvarı”dedi. Altı yılda tamamlanacak proje için 12 milyar dolar harcanacak.Irak'taki ABD işgal yönetimi, Bağdat'ı ikiye bölen, Şiilerle Sünnileribirbirinden ayıran duvar inşasına başladı. 5 kilometre uzunluğunda, 3.6metre yüksekliğinde bir duvarla Bağdat parçalara ayrılacaktı. Bunun adıda “Güvenlik Duvarı” oldu.

Afganistan/İran arasında, Lübnantopraklarında, Ürdün/Irak sınırında, Irak'ın orta yerinde yeni duvarlarörülecek. 21. yüzyılda, dünyada sınırlar kalkarken, ülkeleryakınlaşırken, bölgesel birlikler artarken bizim coğrafyamızdaülkelerin, bölgelerin, şehirlerin, komşuların, ailelerin arasına kalınduvarlar inşa edilmesi, “birlikte yaşama” adına ne varsa yok edilmesi, yüzyıllardır birlikte yaşayanların yabancılaştırılması, birbirine boğazlatılması kader mi?"

 
Toplam blog
: 29
: 803
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

40 yaşındayım. Bankacılık sektöründe çalışıyorum. Bankacılık, finans, ekonomi ile mesleğim gereği il..