Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '14

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Sınırlarınızı zorlayan karşı cinsten kişi ile ilişkileriniz.

Sınırlarınızı zorlayan karşı cinsten kişi ile ilişkileriniz.
 

Sınırlarınızı zorlayan insanlar sizinle olan ilişkinizlerinde sizinle o ilişkiden beklentileri farklı ve sizin koyduğunuz sınırdan fazlasını isteyenler. Yanıldıkları şey ise sınırları zorlamanın ters tepeciğini bilmemeleri. Yapmaları gereken şey geri çekilmek. Peki siz neden o sınırı koyuyorsunuz ? Çünkü ondan beklentiniz dayanabileceğiniz birisi olmakla sınırlı. Başka türlü duygularınız yok. Sabrınızı ve sınırlarınızı zorlamasına rağmen neden atamıyorsunuz onu hayatınızdan ? Çünkü onun her sorununuzda size yardım etmesi egonuzu okşaması sizi bu tür ilgiye bağımlı hale getirmiş. Karşılığında sizden duygusal yakınlaşma istediği zaman tepki gösteriyorsunuz ama ne kadar sabrınızı taşırsa da onun size verdiği başınızı yaslayabileceğiniz omuzdan vazgeçemiyorsunuz. O da sizin için düşündüğü bir gün benim değerimi anlayacak ve kollarını bana açacak şeklinde bağımlı hale geldiği umutsuz fantezisinden vazgeçemiyor. Bu nedenle yıllarca yapışık ama çelişkili ilişkiniz devam ediyor.

Her iki taraf birbirine ilgi gösteriyor ve birbirinin ilgisine muhtaç. Ama gösterdikleri ilginin türleri farklı. Örneğin bir  taraf öteki  tarafı iyi bir arkadaş ya da dost olarak görürken öteki kişi ona aşık ve bir gün sevgili olma hayali kuruyor. Özellikle sevgili olmak isteyen tarafın istediği türden ilgi görmediği için geri çekilmesi öteki tarafın gördüğü arkadaşça ilgiyi özlemesine yol açabilir. Ama geri çekilene istediği sevgili türünden ilgiyi görmeyi garantilemez.  Karşı cinsten iki insanın birbirine bağlı olmaları için birbirlerine duydukları ilginin aynı tür ilgi olması gerekmiyor. Ama duyulan ilginin farklı olması karşılıklı beklentiler karşılanmadığı için sağlıksız. Taraflardan biri ötekini kendi beklediği ilgi türünü göstermeye zorlarsa karşı taraf sınır koyuyor. Bu sınırı zorlamak ta o ilişkide kalmak ta yanlış. Özellikle sevgili olma beklentisi içinde olan kişinin  ilişkiden geçici olarak dahi  çekilmesi  bazen sevdiği kişiden beklediği sevgili ilgisini  yaratabilir çünkü sevdiği ve onu sadece arkadaş olarak gören kişinin de  gizli kalmış aynı türden ilgi duyduğu ortaya çıkabilir. Çıkmazsa sevgili olma beklentisinde olan kişinin yapabileceği en doğru şey o hastalıklı ilişkiden tamamen çekilmektir. Arkadaş kalmayı kabul etmek mevzubahis değildir, çünkü  arkadaş kalmak özellikle seven taraf için çok ızdıraplıdır.

Son derece yaygın ve sağlıksız olan Friend Zone türü ilişkilerin özellikleridir bunlar. Her hâlukarda sınır koyan insanın sınırlarını zorlamak zorlayan insana istediği ilgiyi kazandırmaz tersine onu bu bataklıkta daha da derine gömer. Bu nedenle sevgili olma beklentisi içinde olan kişinin geri çekilmesi her hâlukarda gereklidir. Çünkü böyle bir ilişkide kalarak başkası ile daha sağlıklı ve aynı türden ilginin paylaşıldığı başka ilişkilere girme imkanını yok eder.

Rasih Bensan

7 Ocak 2014

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..