Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

Sıra askeri sendikaların kurulmasına geldi

Bazı kamu görevlilerinin sendika kurmaları ve sendikalara katılmalarını yasaklayan yasa maddesi, 2013 Türkiye AB İlerleme Raporu'nda da yer aldı.

Raporda, " Kamu görevlilerinin grev hakkına ilişkin genel mahrumiyet ile meslek veya işyeri düzeyinde sendika kurma yasağı devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi, askeri kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin sendika kurmalarını ve sendikalara katılmalarını yasaklayan hükmü iptal etmesine rağmen, çoğu kategorideki kamu görevlileri halen örgütlenme hakkından mahrumdur. Söz konusu kişilerin sendika kurma çabaları, idari veya hukuki eylemlerle engellenmiştir. Sendika kurmak için polis memurlarının yaptığı başvuru reddedilmiş; bunu organize eden polis memurları ise “itaatsizlik” ve “mesleğin küçük düşürülmesi” sebep gösterilerek meslekten ihraç edilmişlerdir" denildi.

Türkiye 2000 yılından itibaren yeni bir sürece girmiş bulunuyor.

2000 li yılların başlarında, MSB lığında çalışan sivil memurların kurmuş olduğu sendika hemen akabinde yasaklanmış ve kapatılmıştır. ANCAK, konuyu yargıya taşıyan bir avuç yürekli sivil memur arkadaşımız uzun bir yargı döneminden sonra, Sivil Memurlar Sendikası Sime-Sen’in kapatılması için açılan davada, mahkeme bilirkişi raporu doğrultusunda 4688 sayılı yasanın 15/g maddesini Anayasa’ya aykırılıktan Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. ANAYASA MAHKEMESİ'de 2013 yılında aldığı kararla sivil memurların sendikalarının kurulması önündeki engelleri kaldırmıştır.

Demokratikleşme yönünde atılan adımlar ile Avrupa müktesebatının Türkiye Devletinin kanunlarının üzerinde yaptırıcı gücü getirmesiyle birlikte, 4688 sayılı yasanın 5 nci maddesinde belirtilen sendikaların kurulabilecekleri hizmet kolları arsında gösterilmeyen güvenlik güçleri ve yargı mensupları KENDİ SENDİKALARINI kurmuşlardır. Ancak kurulan sendikalar kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle kapatılmıştır.

Yargıya taşınan kapatılan sendikalarla ilgili olarak Ankara 9.İş Mahkemesi bugünkü duruşmada, Sendikalarını kuranların görüşü doğrultusunda karar vererek, İlgili yasanın "Polislerin sendika kurmasına engel olarak gösterilen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 15.maddesi j fıkrasının Anayasa’nın 5, 10, 13 ve 51. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine sevk edilmesine” hükmetti

KARARI ARTIK ANAYASA MAHKEMESİ VERECEK.

Evet artık yolun sonu görünüyor. Bugün polis sendikasını engellemeye kalkışan devlet kurumları Anayasa Mahkemesine takılmış görünüyor.

SIRA ASKERİ SENDİKALARIN KURULMASINA GELDİ.

 
Toplam blog
: 27
: 1123
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

1950 yılında ELAZIĞ' da dünyaya geldim. 1969 yılılnda Türk Silahlı Kuvvetleri' nde Jandarma Astsu..