Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '06

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sıra beklemek

Süpermarkette alışveriş yapmanın belkide en sevmediğim kısmı kasaya geldiğim zamandır. Neden mi? Anlatayım. Eminim hemen herkes aynı tecrübeyi her seferinde yaşıyordur. Kasaya aldığınız ürünler ile geldiniz. Onları bandın üzerine yerleştirdiniz. Önünüzdeki kişi de bu arada büyük ihtimal ürünlerini torbaya dolduruyor ve ödeme yapıyordur. Ödemesini yaptıktan sonra kasiyer önünüzdeki kişinin torbalama işlemini beklemeden sizin aldıklarınızı onunkinin üzerine "yığmaya" başlar. Her seferinde bunu yapmaması için uyarırım. Onlar da sağolsunlar çoğunlukla "sempatik" bir şekilde uyum gösterirler. Ama işin asıl sıkıcı tarafı bu değildir. Arkanızda mazallah birisi varsa bir kere size en fazla 5 cm uzaklıktadır ve market arabasının içindeki eşyaları yarısı elinde diğer yarısıda kasa bantının en başta hareket etmeyen kısmına yığılmıştır bile.

Önünüzdeki kişi sağ salim torbalarını alır ve gideceği yere doğru gider. Artık sizin aldıklarınız kasadan geçer. Bu arada arkanızdaki kişi yakın takibi bırakmaz. Bant üzerinde sizin aldıklarınızdan yer açıldığı anda market arabasını boşaltıverir. Şimdi siz eşyalarınızı torbaya doldururken arkadaki sizin yanınızdadır.

Şimdi ne var bunda diyebilirsiniz. Ben burada tepki gösterdiğim noktaları söyleyeyim. Nasıl ifade ettiğimi bir kenara bırakırsak, verimlilik teorisi sürecin hızlı ve yanlışsız çalışabilmesi için itme değil çekme olması gerektiğini söyler. Yani siz diyelimki bir parça üretip bir sonrakine veriyorsunuz, o da alıp bir ekleme/değişiklik yaparak bir sonrakine gibi. Şimdi eğer önceki adım bir sonrakini dikkate almadan hızını ayarlamaz ve vermeye devam ederse süreç tıkanır. Bu yüzden sürecin hızını en sondaki tayin etmelidir. Yani kasiyerin ya da arkanızdakinin işi hızlandırmak uğruna üstünüze üstünüze gelmeleri süreci sadece yavaşlatacaktır.

Buna benzer en güzel örnek şikayet etmeyi en sevdiğimiz trafik konusu değil midir? Trafik sorunu sadece yolların azlığından mı oluyor? Kesinlikle hayır. Bizim bu sıraya riayet etme alışkanlığımız olduğu sürece isterseniz 10 şeritli yollar yapılsın fazla bir değişiklik olmayacaktır.

Bana sorarsanız medeniyetin ölçütlerinden birisi de sıraya girebilmedeki başarıdır. Bunu sadece verimlilik açısından değil kişisel alan ve sosyal ahlak olarak ta görmeliyiz. Ne yazıkki erkeklik için bu kadar nara atan insanlarımız kişisel alana bir bu kadar da saygısızlık yapıyorlar. Her ne şekilde olursa olsun, bir devlet dairesi, süpermarket, ya da trafik etrafımızdakilere saygı göstermeyi bilmeliyiz. Aksi taktirde sonuçta gene hepimiz sonuçlarına katlanmak durumunda kalıyoruz. Tanımadığımız kişiye saygı gösterebilmeyi ne zaman başarabiliriz?

Sıraya girmeyi başaramadığımız sürece girmek için sıra beklediğimiz yerlere de bir o kadar geç gireceğiz.

Saygılarımla

 
Toplam blog
: 2
: 345
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Doğum tarihi ve yeri: 17 Temmuz 1968, A.B.D.Saint Joseph Fransız Lisesi, İ.Ü. İktisat (İngilizce böl..