Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '09

 
Kategori
Güncel
 

Sıra kimde?

Sıra kimde?
 

SIRA KİM DE




PKK davası hükümlüsü İsmet ABLAK kanser tedavisi ( ! ) gördüğü hastanenin mahkum koğuşunda önceki gece yaşamını yitirdi.

1994 yılında tutuklanarak, müebbet hapse mahkum olan ABLAK kaldığı Erzurum H Tipi Cezaevi'nde üç yıl önce cilt kanserine yakalandı.
İsmet Ablak 40 yaşındaydı. Durumunun fenalaşması üzerine 38 gün önce Erzurum Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmişti. Hastanenin bodrum katında, morgun yanında bulunan hükümlü hasta odasında, askerlerin gözetiminde tedavi gören Ablak, ailesinin Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na yaptığı başvurulara rağmen serbest bırakılmamıştı.

...

İsmet ABLAK öldü..

...

Mahkum koğuşunda kanser tedavisi gören İsmet Ablak'ın yaşamını yitirmesi üzerine açıklama yapan ÇHD İstanbul Şubesi, "Ablak'ın ölümünün sorumlusu Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı ve Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi'dir" dedi.

...

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi "İsmet Ablak katledildi" başlıklı bir açıklamasında ;

Ablak'ın ölümünden, ağır hasta hükümlülerin serbest bırakılmaları yönündeki çağrı ve başvuruları yoksayan Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı ile "İbrahim Şahinlere, Arif Doğanlara özgürlük raporları verirken, diğer hükümlülere ise 'hastanede ölsünler' anlamına gelecek raporlar veren" Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi'nin sorumlu olduğu belirtildi.

30 kez mide ameliyatına karşın serbest bırakılmadı

Ablak'ın tedavisini ve hukuki sürecini inceleyecek herkesin durumu kavrayacağının belirtildiği açıklamada
"Hastanenin güneş görmeyen, havalandırması ve penceresi bulunmayan bodrum katındaki mahkûm koğuşunda tutulan Ablak, midesinden tam 30 kez ameliyat olmasına rağmen serbest bırakılmayarak öldürüldü" denildi.


' Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu Raporları dikkate alınmasın'

Siyasal iktidarı hasta tutuklu ve hükümlülere ilişkin bugüne kadar sürdürdüğü politikayı terk etmeye çağıran ÇHD İstanbul Şubesi şunları kaydetti:

"Hükümlülere ilişkin objektif kriterlerden yoksun ve taraflı hazırlanan Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu raporları dikkate alınmamalıdır. Üniversite hastanelerinden alınan bağımsız ve objektif raporlar dikkate alınmalı, hasta tutuklu ve hükümlüler özgürlüklerine ve sağlıklarına bir an önce kavuşturulmalıdır. Aksi tutum ve davranışın sadece yeni ölümlere neden olacağı unutulmamalıdır." (1)

***

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİNCE AÇIKLANAN ÖLÜMÜ BEKLEYEN MAHKUMLAR LİSTESİ

GÜLER ZERE:
Ağız kanseri. Hakkında Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından hazırlanan raporlara göre ağır özürlü, hayati riski olduğu ve tedavisinin hastanenin mahkumlara ayrılmış bölümlerinde mümkün olmadığı, bir an önce serbest bırakılması belirtilmesine rağmen Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan raporla hastanede ölüme terkedildi.

A. SAMET ÇELİK:
Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde hükümlü. MDS (Myelodisplastik Sendrom) türü kan kanseri.

AYNUR EPLİ:
Bağırsak kanseri nedeniyle Diyarbakır' da tedavi görüyor.

BEKİR ŞİMŞEK:
Edirne F Tipi Hapishanesinde hükümlü. Wernicke Korsakoff hastası. Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi tarafından hapishanede tutulamayacağı ancak hastanede infazının devam edebileceğine ilişkin rapor bulunmaktadır.

EROL ZAVAR:
Sincan 1 nolu F Tipinde hükümlü. Mesane kanseri. Otuza yakın tıbbi müdahale ya da ameliyat geçirdi. Tecrit koşulları hastalığını ölümcül düzeye taşıdığı gibi hastalık ve rahatsızlıklarla da tanışmasına neden oldu. Cezaevinde bulunduğu sırada başlayan migren ve safra kesesi ağrıları, daha önce geçirdiği tüberküloz, gözaltı sırasında gördüğü işkenceler ile dizlerinde oluşan menisküs bunların en başta gelenleridir. Mart 2007'de safra kesesi alındı. Halen kanama ve ağrılarının devam etmesi nedeniyle tetkikleri yapılmaktadır.

GAZİ DAĞ:
Antalya E Tipi, belden aşağısı felçli, iyileşme şansı bulunmuyor.

GÜLEZAR AKIN:
Adıyaman E Tipi Hapishanesinde. Beyindeki "Hipofiz" adlı salgı bezinde tümör var. Üç yıldır tedavi oluyor. Yumurtalıklarda kist, belde fıtık, belde yırtılma ve düzleşme ve mide ülseri var.

HALİL GÜNEŞ:
Diyarbakır D Tipi Hapishanesinde. Kemik kanseri, PET-BT osteosarkom (kemik kanseri). Rapor sonucu sol yedinci kostada genişleme ve sklerotik değişiklikler (sertleşme) gözlenmiştir.

HALİL YILDIZ:
Antalya L Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan hükümlü 82 yaşında olup; yaş ve sağlık sorunları nedeniyle arkadaşlarının yardımı olmadan yaşamını sürdürememektedir.

HASAN KERT:
İlerlemiş kan kanseridir. Hastalığın geç fark edilmesi ve tedavinin gecikmesi sebebiyle, şu anda ölümcül bir durumdadır.

İNAYET METE:
Kısa bir süre önce kalp ameliyatı geçirmiş, sık sık kriz geçiriyor, ayrıca siroz hastası, sinir tahripleri, damar tıkanıklığı, bel fıtığı ve dönem dönem vücudunun her tarafında derin yaralar açılıyor.

İSMET AYAZ:
Adıyaman E Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan İsmet Ayaz yaklaşık 10 yıldır "Çölyak" hastası ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor, bedeni 10 yaşında çocuk gibi.

İZZET TURAN:
Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi. ankilozan spondilit (ağır bir romatizmal hastalık), mide ülseri, kemik erimesi, böbrek yetmezliği, bel fıtığı var.

MENDUH KILIÇ:
Kırıklar 1 Nolu F tipi cezaevindedir. Ağır siroz hastasıdır.

MUSTAFA GÖK:
Sincan 1 Nolu F Tipi hapishanesinde hükümlü. Wernicke Korsakoff hastası. Uzun süre İstanbul Bakırköy Adli Servisinde tedavi gördükten sonra tekrar hapishaneye gönderildi.

NESİMİ KALKAN:
Mersin Silifke M tipi hapishanesinde tutuluyor. Yakalandığı “Çölyak” hastalığı nedeniyle hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamıyor.

NİZAMETTİN AKAR:
Muş E Tipi hapishanesinde, gırtlak kanserine yakalanmıştır. Bu nedenle Muş Devlet Hastanesi’nden Van’a, oradan da Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edilmiş durumdadır. Hastalığı ölümcüldür. Mevcut koşulları hapishanede kalarak tedavi olmasına imkân vermemektedir.

RASİM AŞAN:
Adana Kürkçüler F Tipi hapishanesinde adli mahkum. Mide ülseri var, hepatit B hastası, ileri derecede sinir hastası. Yakınlarını dahi tanımamaktadır.

REMZİ AYDIN:
Tekerlekli sandalyeye mahkum. 9, 5 yıldır cezaevinde. Kocaeli 1 No’lu F Tipi Hapishanesinde bulunmaktadır. Tekerlekli sandalye ile hareket edebilen Aydın için verilen 20 Şubat 2007 tarihli AİHM kararı "tutukluluk süresi makul süreyi aşmıştır" yönündedir.

YUSUF KAPLAN:
Elazığ E Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan 85 yaşındaki hükümlünün vücudunun %79'u felçli. Kaplan'ın kalp yetmezliğinden koroner arter hastalığına, görme sorunundan solunum sistemi rahatsızlığına kadar birçok hastalığı bulunduğu, vücudunun yüzde 79'unu kullanamaz olduğuna dair raporu var.

***

SON SÖZ :

Hapishanelerde bu dram yaşanırken sigara yasağı ile modern ve medeni ülkeler arasında Dünya 6. sı olmayı hedeflemek bana altı kaval - üstü şişhane benzetmesini düşündürüyor.

Eski insan hakları savunucusu _TBMM İnsan Hakları Komisyon Başkanı Profesör Zafer Üskül'ün ve diğerlerinin acilen müdahil olması gereken gerçek trajediler bunlardır.

Şayet bu coğrafyada hukuk üstünse, bu insanlar -DGM bile olsa _ ahkemelerde haklarında verilen kararların ötesinde ölüme nasıl gönderilir. ?

Kim verecek bunların hesabını.

BU ÖLÜMLER DURDURULMADAN DEMOKRASİDEN SÖZ EDENLERE DUYURULUR. .



( 1 ) - SoL - Haber Merkezi



 
Toplam blog
: 61
: 3400
Kayıt tarihi
: 25.12.08
 
 

İnşaat mühendisiyim. İTÜ mezunuyum.   ..