Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '09

 
Kategori
Basketbol
 

Sıradaki: Yunanistan

Sıradaki: Yunanistan
 

Yunanistan'ın gardı ve en önemli ismi Vasilis Spanoulis


Türkiye bugün Eurobasket 2009'daki en kritik maçında Yunanistan ile yarı finale çıkma mücadelesi verecek. Bu maç neden en kritik; Türkiye çeyrek finale çıkamazsa yine başarısız bir turnuvayı geride bırakmış olacaktır. Türkiye bu maçı kazandıktan sonra yarı finalde 30 sayı fark yese de kimsenin umurunda olacağını sanmıyorum. Bana göre bu turnuvada Türkiye'nin başarılı olmasının kriteri yarı finale çıkmasıdır - ki Milli Takım görevlileri de bunu belirtmektedir. Gelelim rakibimiz Yunanistan'a. Yunanistan son yıllardaki başarısıyla hiç de yabana atılacak bir takım değil.

Hani dedik ya, İspanya şunları şunları başardı diye; bir de Yunanistan'a bakalım. Yunan takımı Eurobasket 2005'te şampiyon olduktan sonra, Dünya Şampiyonası'nda ikinci oldu, Eurobasket 2007'de dördüncü ve 2008 Olimpiyatları'nda da beşinci oldu. Yunanistan bu başarıları sağlarken kadronun en önemli isimleri Theodoros Papaloukas, Dimitrios Diamantidis -ki bana göre Avrupa basketbolunun en değerli ismi-, pivot Lazaros Papadopoulos'tu; bu isimlere diğerlerini de ekleyebiliriz. Bana göre ise, takımın en büyük kaybı 1997'den beri takımın koçu olan Panagiotis Giannakis'in takımdan ayrılması oldu. Üstüne üstlük, yurtdışından Litvanyalı Jonas Kazlauskas göreve getirildi. Yunanistan'ın bu turnuvada çok zorlanacağını düşünüyordum ki başta hiç öyle olmadı. Yunanistan, Hırvatistan da dahil olmak üzere ilk dört maçını kazanarak zirveye çıktı. Daha etkileyici olan, Yunanistan'ın bu maçlarda muhteşem oynaması ve rakiplerini açık ara geçmesi oldu.

Yunanistan beşinci maçında Rusya ile karşılaştı. Müthiş özgüvenlerinin yanına Rusya'nın da düşük kaliteli bir kadroya sahip olmasını eklersek kesin favoriydiler ama olmadı. Son maçta ise ya birinci ya üçüncü olacaklardı. Fransa'ya son saniyede kaybettiler ve grubu üçüncü bitirdiler. Şimdi kadroya bakalım... Yunanistan'ın oyun kurucusu ve onun dışında da lideri Vasileios Spanoulis. Dışarıdan bakınca her daim 30 küsür yaşında olduğunu düşüneceğiniz Spanoulis şu anda 27 yaşında. Bir sezon boyunca NBA'de oynadıktan sonra 2007'den beri Panathinaikos forması giyiyor. Spanoulis'in sahada yapamadığı pek iş yok; sahanın her noktasından şut atabiliyor, driblingleri çok iyi ve asist yapmasını da biliyor. 1.93'lük boyuyla 'Tony Parker'ın uzunu' olarak lanse edebileceğimiz Spanoulis bu turnuvadaki bütün maçlarda 10 sayının üstüne çıktı, daha çok asist yapmasını engellemek gerekli. İki numara Nikolaos Zisis. Siena'da oynayan Zisis son iki sezonda CSKA Moskova ile önemli tecrübe kazandı. Zisis bu turnuvada bekleneni veremedi, bu maçta patlamamasını umalım... Üç numara belki de en zayıf halka; E. Perperoglou. Bu oyuncu pek şut atmıyor ama attığında da genellikle başarılı oluyor. Uzunlar Antonios Fotsis ve Ioannis Bourousis. Bu turnuvanın en sürpriz çıkış yapan ismi Bourousis. Maç başına ortalama 7, 4 ribaund ve yaklaşık 10 sayı ile oynuyor. Zayıf ve çok hareketli bir uzun. Fotsis de tecrübesiyle bu maçta takımını sırtlayabilir... Yunanistan-Türkiye maçının bu turnuvanın en çekişmeli çeyrek final maçı olmasını bekliyorum. Yunanistan hiç de hafife alınacak bir takım değil, ayrıca Salı'dan beri maça da çıkmıyorlar ve iyice dinlendiler. Çok ciddi bir rakip ama yenilmeyecek bir takım değil...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..