Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

08 Ağustos '11

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Şirin Gerze

Şirin Gerze
 

Karadenizin en uç noktasında bulunan Sinop ilimize bağlı Gerze İlçesi, konumu ve doğal yapısıyla güzel ve şirin bir tatil beldesi. 

Karadenizin bu güzel beldesini 1970 yıllardan bu yana "fırsat buldukça" ziyaret edenlerdenim. Elimize aldığımız, gördüğümüz her şeyin doğallığının tadını ve zevkini bu ilçede elde edilebilmektedir. 

Eşimin Gerzeli olması beni de bu küçük sakin Karadeniz beldesiyle tanışmama ve bu şirin ilçemizi ömür boyu sevmeme, ondan vazgeçemememe neden olmaktadır. 

Gerze'nin en önemli özelliği hiç bir yerde rastlayamayacağınız kadar insanlarının sıcaklığı ve samimiyeti. Gerzeliler arasında zaten bir dayanışma var, bu dayanışma, sıcaklık gösterme ilçeye gelen turistleri de etkilemekte, özellikle doğal hayvansal ve tarımsal gıdaları ve doğal güzelliklerde eklenince Gerze vazgeçilmez olmaktadır. 

Gerze'nin Tarihine gelince; 

M.Ö. 1400 yıllarında Gaşgalı'lar (Gasgaslar) tarafından küçük bir köy olarak kurulanGerze, daha sonra Paflagonya Devletinin eline geçmiş, sırasıyla da; Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının egemenliğine girmiştir.Gerze'nin eski adının Zagora, Gürzühatun, Savetova, Argibete olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere Paflagonya' lılar Kızılırmak' ın batı yöresine mızraklılar ülkesi anlamına gelen Gezonolit adını vermişlerdir. Gerze adının buradan geldiği sanılmaktadır. 

1214 Yılında I. İzzettin Keykavus zamanında Selçuklu devletinin hakimiyetine giren Gerze, bir ara Trabzon Rum İmparatorluğunun eline geçmiş, nihayet 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. 

Gerze, temiz sahilleriyle, yeni yapılan turistk otelleriyle eski yıllara göre daha bir canlanma ortamına girmiş, normalde on bin nufusu olan bu ilçemiz yaz aylarında yaklaşık otuz- kırkbinlere ulaşmaktadır. 

Eski Gerze evlerinin bir çoğunun ahşap olması nedeniyle, 13. Şubat 1956 Yılında büyük bir yangın felaketi geçirilmiş, bu yangında evlerin büyük çoğunluğu yanarak kül olmuştur. Devlet yangın sonrası bu ilçeyi yeniden imar ederek bahçeli dupleks evler yapıp halka dağıtmıştır. Halen ilçenin bir çok yerinde bu evler kullanılmaktadır. 

Şirin Gerzenin Tarihi yerlerine gelince; Yenikent Beldesi Çece Mahallesinde Çece Sultan Türbesi, şehir merkezinde ise Tarihi Köşk Hamamı ve Yakupağa Konağı bulunmaktadır 

Gerzenin merkezinde bulunan Yakupağa konağı Kültür Müdürlüğü tarafından restore edilerek turizmin hizmetine sunmuştur. İlginç olanı Yakupağa Konağının hemen önünde bir horoz heykelinin bulunması. Son yıllarda Gerze'de özellikle döğüş horozları yetiştirme hem büyük bir artış olmuş, hemde ilgi artmış gözükmektedir. 

Gerze'de mesire yeri olarak İdemli Orman İçi Piknik alanı ile, Dereyeri, Bedre, Değirmenler mevki denize girip dinlenilecek yerler, Acısu köyünde ise doğal acısu bulunmaktadır. Bu yerde piknik , mesire ve gezi yeri olarak kullanılmaktadır. Bu yerlerin hepsinin yolu asfalt ve ulaşımı kolay olup, yaz aylarında belediyece araç seferleri bulunmaktadır. 

Gerze'nin turistik konaklama yerlerine gelince; Sahille kucak kucağa olan Otel Ermiş, Yine sahilde ve yeşillikler arasında Köşk Otel, Gerze'nin hemen girişinde doğayla ve denizle kucaklaşmış olan Otel Geruze turizmin hizmetindedir. 

Gerzeye gelenler her Cuma kurulan pazar'a mutlaka gitmeli, özellikle de yoğurt ve tereyağından mutlaka almalıdır. Ayrıca pazarda satılan ürünlerin büyük çoğunluğu köylerden geldiği için organik olma özelliği taşımakta, özellikle de fasulyesi, domatesi, biberi ve meyveleri güvenle alınmalıdır. 

Yine Gerze'nin kırmızı etinin tadına (Sağlık sorunu olmayanlar)mutlaka bakılmalı, etteki lezzetin tadı damaklarınızda hissedilmelidir. 

Evet bugün sizlere Gerzeyi anlatmaya çalıştım, 1956 yangınında kayınpederim eşimi üç aylık bebekken ateşlerin arasından çekip aldığı Gerze'yi, Eskilerin önemli limanlarından birisi olup, yine kayınpederde dahil, Gerze halkının gelen gemilere tavuk, kuzu kebap mısır sattığı Gerzeyi; 

Ailecek her gittiğimizde kayınbiraderim Ahmet'le birlikte bazen balık peşinde , bazen öveyik ve bıldırcın peşinde koştuğumuz Gerzeyi; 

Gerze'nin en eski ve Köklü ailelerinden olan kayınpederim Hacı Hasan Küçükekmekçi'yi ebedi istirahatgahına koyduğumuz Gerze'yi sizlere anlatmaya, güzelliklerinin tadını bir nebze olsun almanızı istedim. 

Şayet imkanınız olursa, yolunuz Karadeniz'e düşerse bu şirin mi şirin, güzel mi güzel beldemizi mutlaka ziyaret edin ve buradaki güzellikleri sizde tadın.Sonsuzluk (Osman Özeker) 08.08.2011 

 

 

 

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..